- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.03.2016, 16:21)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură
Concluziile raportului corpului de control al premierului privind Colectiv "nu duc la vinovăţii personale'', ci identifică procedurile care trebuie schimbate şi modificările legislative care trebuie trecute prin Parlament sau care pot fi luate la nivel de Guvern, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Urmărește
247 afișări
Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat de jurnalişti dacă se pune problema schimbării secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, în urma concluziilor raportului efectuat de corpul de control al prim-ministrului după incendiul de la Colectiv.
''Aceste rapoarte nu duc la vinovăţii personale. Dacă schimbările procedurale vor indica schimbări şi de competenţe se va lua în calcul şi acest lucru'', a spus Suciu.
El a precizat că premierul şi Raed Arafat au avut discuţii înainte de raport, dar vor urma şi altele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
''Se vor aşeza factorii decidenţi la o masă cu toate aceste propuneri de modificare de proceduri luate în calcul şi paşii necesari", a precizat Suciu.
Reprezentanţii mass-media au insistat asupra acestui subiect şi au întrebat dacă o persoană a cărei activitate a fost defectuoasă va fi păstrată la conducerea unei instituţii în aşteptarea schimbării procedurii, iar Dan Suciu a amintit că la ISU au fost deja schimbate conducerile.
El a reiterat ideea că raportul de control nu evidenţiază vinovăţii individuale, ci chestiuni care ţin mai mult de procedură.
''Identificăm procedurile, câte dintre ele trebuie schimbate şi în ce fel, identificăm modificări legislative care trebuie trecute prin Parlament sau care pot fi luate la nivel de Guvern, ăştia sunt paşii care urmează. Dacă de aici rezultă şi schimbări de competenţe, atunci se va lua în calcul şi schimbări de persoane care vor avea alte competenţe, dar e o decizie care urmează raportului'', a conchis Suciu.
Corpul de control al premierului a prezentat marţi raportul privind tragedia din Colectiv, precizând că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, în condiţiile în care au fost deficienţe în funcţionarea instituţiilor.
Potrivit documentului, planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci cu o întâriziere de 18 minute.
"Cu toate că cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislaţia în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condiţiile în care aceeaşi legislaţie permite şi mecanisme mai rapide de intervenţie pentru alte situaţii de urgenţă (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roşu de Intervenţie a fost declanşat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă şi la 7 (şapte) minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei", se arată în raportul Guvernului.
Guvernul mai spune că intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară.
Palatul Victoria mai spune că, în aceste condiţii, se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, calamităţi şi dezastre în fază prespitalicească, precum şi a asistenţei de urgenţă în cadrul spitalelor.
"Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziţie", se mai precizează în raport.
Citeşte şi: George Orbean nu a fost validat de plen ca preşedinte-director general al TVR, nu a existat cvorum
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Raportul Guvernului în cazul Colectiv: Planul roşu de intervenţie a fost declanşat cu o întârziere de 18 minute. Acţiune necoordonată a autorităţilor, cu elemente de improvizaţie - DOCUMENTUL OFICIAL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe