Sulfina Barbu: Colegii de la USL vor modificarea legii electorale pentru a desfiinţa PDL. Nu vor reuşi

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat joi pentru MEDIAFAX că "adevăratul motiv pentru care USL, de când a venit la putere, doreşte modificarea legii electorale este desfiinţarea PDL", ea arătând că reprezentanţii USL nu vor reuşi acest lucru, "cum n-a reuşit nici Adrian Năstase, în 2003".

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Colegii de la USL vor modificarea legii electorale pentru a desfiinţa PDL. Nu vor reuşi

Sulfina Barbu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Sulfina Barbu a precizat că ea şi Mihai Voicu de la PNL au participat, joi, la o dezbatere la care acesta a spus că modificarea Legii electorale va avea ca şi consecinţă neintrarea PDL în Parlament.

"Crin Antonescu a spus cu câteva luni în urmă că îşi doreşte desfiinţarea PDL. Crin Antonescu i-a convins pe colegii de la USL să vină cu modificarea legii electorale în scopul desfiinţării PDL. Îi asigur că nu vor reuşi, cum n-a reuşit nici Adrian Năstase în 2003", a precizat Sulfina Barbu.

Reprezentanţii PDL i-au acuzat, joi, la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", pe reprezentanţii USL că doresc modificarea legii electorale pentru a desfiinţa PDL.

Schimbul de replici dintre reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei a început după ce preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, şi-a declarat convingerea că noua lege privind alegerile parlamentare, propusă de USL, va fi declarată necontituţională de CC.

"Am convingerea aproape fermă că sistemul va fi respins de Curtea Constituţională, pentru că există argumente puternice din punctul acesta de vedere. (...) E un risc pe care şi-l asumă, până la urmă, USL", a spus Pârvulescu.

În replică, deputatul PNL Mihai Voicu a susţinut că în cazul în care se va ajuge la o decizie de neconstuţionalitate, acesta nu se va va baza pe argumente, "pentru că acest sistem nu are legătură cu USL, acest sistem are legătură cu PDL, (cu - n.r.) dispariţia din Parlament a acestui partid sau cvasi-dispariţia din Parlament a acestui partid".

"Să înţeleg că de asta l-aţi făcut (proiectul – n.r.)? N-o să se întâmple, staţi liniştit", a menţioant deputatul PDL Sever Voinescu.

Ca răspuns, Voicu a explicat că, dacă se va ajunge la o respingere din partea CC, "nu se va ajunge pentru că există argumente ci pentru că există panică".

La rândul său, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a susţinut, referitor la declaraţia lui Voicu, că ea arată faptul că preşdintele PNL, Crin Antonescu, care îşi doreşte destructurarea şi dispariţia PDL, i-a convins de acest lucru şi pe liberali şi pe colegii de la PSD.

Anterior, copreşedintele USL Victor Ponta a declarat că proiectul de legii elecotrale propus de USL trebuie să fie adoptat pentru că România are nevoie de majorităţi stabile, el adăugând că majorităţile instabile au dus inclusiv la schimbarea de guvern din România.

El a respins acuzaţiile potrivit cărora USL face această lege ca să câştige alegerile.

"Eu nu ştiu care va fi rezultatul în noiembrie. Poate USL va scădea. Nu poţi să adopţi o lege pe bază de sondaje de opinie, să spui să nu adoptăm legea pentru că o să aibă USL foarte mult. Poate o să aibă mai puţin. Poate o să aibă un alt partd foarte mult", a spus Victor Ponta.

Copreşedintele USL Victor Ponta a declarat, joi, că propunerea legislativă a USL privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului nu reprezintă o "reformă" a sistemului electoral, ci doar o "modificare" a legii electorale, care este o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale.

"Referitor la legea electorală, eu nu văd (...) o reformă a sistemului electoral. Eu văd o soluţie de avarie, adoptată în condiţii speciale şi ţinând cont de contextul actual", a precizat prim-ministrul la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.

Senatorii au adoptat, recent, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici