Sulfina Barbu: Legea turismului ar putea fi adoptată în toamnă

Preşedintele Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, susţine că îşi doreşte ca Legea turismului, aflată în dezbaterea comisiei pe care o conduce, să fie funcţională cel puţin zece ani şi crede că aceasta ar putea intra în vigoare încă din toamna lui 2011.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Legea turismului ar putea fi adoptată în toamnă

Sulfina Barbu: Legea turismului ar putea fi adoptată în toamnă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ne dorim ca această lege să devină o lege cadru pentru dezvoltarea turismului în România, o lege care să reglementeze nu numai turismului de pe litoral, ci şi turismul din celelalte zone, mă refer la turismul rural, la turismul montan, la agroturism, la toate zonele, la turismul balneo şi ne dorim ca această lege să fie funcţională cinci-zece ani de acum încolo şi să nu mai fie necesară modificarea ei. Consultările pe care le avem pe fiecare articol în parte cred că sunt benefice, avem o serie de amendamente care deja au fost acceptate şi sunt amendamente care au rămas în discuţie între minister, membri comisiei şi ceilalţi participanţi la dezbateri", a declarat, miercuri, Sulfina Barbu, în staţiunea Olipm, unde deputaţii din Comisia de Administraţie Publică s-au întrunit pentru a analiza proiectul Legii turismului.

Sulfina Barbu consideră că Legea Turismului va duce la finanţarea cu prioritate a lucrărilor de infrastructură de către Guvern şi va determina o mai bună colaborare între autorităţile centrale şi locale.

"În primul rând, finanţarea lucrărilor de infrastructură cu prioritate de Guvern prin MDRT este o prevedere din această lege şi elaborarea metodologiilor pentru toate tipurile de obiective turistice, care astăzi vedem că nu sunt reglementate, mă refer aici inclusiv la monumentele istorice, la obiectivele turistice în care avem resurse cu caracter terapeutic şi la multe alte obiective. De asemenea, în privinţa colaborării dintre autorităţile centrale şi autorităţile locale, am prevăzut că toate metodologiile, toate avizele şi absolut toate proiectele se elaborează de către autorităţile centrale în colaborare cu autorităţile locale altfel nu cred că cineva poate să dezvolte turismul în România de unul singur, nici operatorii nu pot să o facă singuri fără reglementări clare, nici autorităţile centrale şi locale nu pot să facă fără operatori puternici", a explicat Sulfina Barbu.

Ea a precizat că Legea turismului ar putea intra în vigoare din toamnă.

"Eu cred că suntem pe un drum bun şi dacă reuşim în această toamnă, şi asta ne-am propus, ca în primele şedinţe să dăm votul final pe lege şi apoi să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională, putem să avem în această toamnă o lege a turismului şi autorităţile au mult de lucru după aprobarea acestei legi, inclusiv proiecte şi programe cu prioritizarea lor din punct de vedere investiţional", a afirmat Sulfina Barbu.

Deputaţii din Comisia de Administraţie Publică se întrunesc, miercuri şi joi, pe litoral, în staţiunea Olimp, pentru a analiza proiectul, iar la dezbateri participă reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai patronatelor şi asociaţiilor de promovare de pe litoral şi ai Ministerului Turismului.

Proiectul, iniţiat de Guvern şi adoptat de Senat, reglementează organizarea, coordonarea şi dezvoltarea turismului - domeniu de importanţă strategică pentru economia României, precum şi managementul resurselor turistice.

Proiectul stabileşte că autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În document există prevederi referitore la turismul pe litoral, menţionându-se că sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe de la data de 1 mai şi se încheie la data de 30 septembrie ale fiecărui an.

Potrivit proiectului, fondurile încasate din taxa hotelieră, de către consiliile locale, vor fi utilizate în exclusivitate pentru promovarea activităţii turistice şi pentru investiţii în infrastructura turistică de pe teritoriul administrativ propriu. Potrivit actului, 50% din valoarea taxei hoteliere încasată va fi folosită pentru promovarea turistică, iar 50% din valoarea taxei hoteliere încasate va fi folosită pentru investiţii în infrastructura turistică. Autoritatea centrală responsabilă în domeniul turismului va fi informată, semestrial, statistic asupra încasărilor totale din această taxă.

De asemenea, documentul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor organiza centre de informare şi promovare turistică la nivelul fiecărei staţiuni turistice şi la nivelul fiecărei localităţi cu potenţial turistic.

Legea prevede că autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului coordonează organizarea şi funcţionarea parcurilor turistice din România.

De asemenea, potrivit proiectului, atestarea staţiunilor turistice se face de către autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, din proprie iniţiativă sau la solicitarea autorităţilor publice locale şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Cota de impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică, în care nu se desfăşoară activitate specifică în domeniul turismului în cursul unui an calendaristic, este de 5% din valoarea de inventar a clădirii, prevede proiectul. Sumele obţinute constituie venit la bugetul local.

Actul normativ reglementerază, de asemenea, sistemul naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din turism.

Proiectul prevede şi că autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului emite pentru operatorii economici şi personalul din domeniul turismului certificate de clasificare pentru structurile de primire turistică, unităţile de alimentaţie publică situate în municipii şi în staţiuni turistice, licenţe de turism pentru agenţii de turism, brevete de turism, atestate de ghid de turism, avize tehnice de specialitate pentru programele de formare profesională.

De asemenea, această autoritate emite autorizaţii pentru desfăşurarea activităţii de agrement nautic şi activităţi turistice pe plajă, certificate de omologare pentru pârtii de schi şi pentru trasee turistice, avize de specialitate pentru documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului, certificate de acreditare a centrelor de informare şi promovare turistică, certificate de patrimoniu turistic; avize pentru staţiunile turistice balneare, climaterice şi balneoclimaterice.

Proiectul stabileşte drepturile şi obligaţiile participanţilor la activităţăţile de turism.

În lege se arată că activitatea de promovare turistică a României se desfăşoară pe piaţa internă şi internaţională, printr-o instituţie publică, cu personalitate juridică, ce se va afla în coordonarea autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, care se poate înfiinţa prin hotărâre a Guvernului. Prin această hotărâre a Guvernului se vor stabili denumirea, organizarea, funcţionarea, patrimoniul, precum şi prevederi referitoare la personalul, sediul şi structura organizatorică a instituţiei publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici