Sulfina Barbu: Soluţiile la proteste sunt politice, fac apel la opoziţie să dialogheze

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, marţi, la Bruxelles, la dezbaterea cu tema "Democraţia în România", că soluţiile la protestele din România sunt politice, opoziţia trebuind să dialogheze cu puterea pe această temă.

190 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Soluţiile la proteste sunt politice, fac apel la opoziţie să dialogheze

Sulfina Barbu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Barbu a răspuns acuzelor formulate de liderii opoziţiei, care au reclamat că puterea refuză dialogul şi forţează limitele democraţiei, afirmând că Guvernul a fost nevoit să recurgă la angajarea răspunderii în Parlament tocmai din cauza lipsei de dialog din partea opoziţiei.

Ea a precizat că la fiecare asumare a răspunderii opoziţia are la dispoziţie mecanismul moţiunii de cenzură, iar dacă aceasta nu întruneşte suficiente voturi pentru a fi adoptată, mai are la îndemână un filtru democratic, anume contestarea la Curtea Constituţională.

Barbu a mai afirmat, în replică la acuzele aduse de USL, potrivit cărora Guvernul a abuzat de procedura asumării răspunderii, că în 2009 Executivul PDL-PSD şi-a asumat răspunderea de cinci ori, iar Victor Ponta, ministru al acelui Cabinet, nu a avut nimic împotrivă.

Ea a explicat că raţiunea pentru comasarea alegerilor a fost strict economică şi a subliniat că Guvernul va respecta decizia CCR.

Referindu-se la protestele din ţară, Barbu a afirmat că protestatarii au dreptate, însă soluţiile la revendicările lor sunt politice.

"Noi facem apel la opoziţie să dialogăm, să identificăm soluţii politice. Dar pentru asta este nevoie de dialog, de prezentarea unor programe, a unor alternative", a spus ea.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, este prezentă, marţi după-amiază, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului la dezbaterea organizată la Bruxelles de grupurile ALDE şi S&D din PE privind starea democraţiei din România, potrivit eurodeputatului PDL Petru Luhan.

De asemenea, din partea grupului PDL din PE sunt prezenţi europarlamentarii Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda şi Petru Luhan.

Grupul liberal din Parlamentul European (ALDE), împreună cu socialiştii (S&D), organizează, marţi, la Bruxelles, o dezbatere cu titlul "Democraţia română", la care vor participa liderii celor două grupuri, Guy Verhofstadt şi Hannes Swoboda, şi preşedinţii celor trei partide de opoziţie din România, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Bruxelles, Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici