Summitul PPE al liderilor locali şi regionali. Iohannis: PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă / Manfred Weber: România nu mai era văzută ca parte a deciziilor la nivelul UE

Sâmbătă, Bucureşti a găzduit la Romexpo summitul PPE al liderilor locali şi regionali, la care au participat 3.200 de delegaţi. La reuniune au mai luat parte şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele PNL Ludovic Orban, candidatul PPE pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE) Manfred Weber, secretarul general al PPE Antonio López-Istúriz White, liderul grupului PPE în Comitetul Regiunilor Michael Schneider, directorul campaniei PPE pentru alegerile din 2019 Dara Murphy.

Urmărește
2967 afișări
Imaginea articolului Summitul PPE al liderilor locali şi regionali. Iohannis: PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă / Manfred Weber: România nu mai era văzută ca parte a deciziilor la nivelul UE

LIVE VIDEO - Summitul PPE al liderilor locali şi regionali. Iohannis: PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă / Orban: Şi-au bătut joc de România. Foto: Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la summitul PPE că PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă, iar maxima ipocrizie e să ataci instituţiile europene care critică derapajele, dar să ceri votul oamenilor pentru a trimite aleşi în aceste instituţii.

„Scrutinul din 26 mai capătă o importanţă deosebită. Este totuşi şi un moment cu o profundă valenţă civică pentru că viitorul Europei trebuie decis de voinţa oamenilor, nu de neimplicarea lor. Absenteismul înseamnă să le permitem altora să hotărască în locul nostru. Voi, lideri regionali şi locali, sunteţi interfaţa directă cu aomenii, şi vă îndemn să le transmiteţi acest lucru cetăţenilor. Votul este în definitiv cea mai bună formă de răspuns şi sancţiune la discursul populist, demogogic care a devenit virulent în Europa, dar şi în România", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a profitat de ocazie să atace din nou PSD.

"Observ la PSD că au îmbrăcat haina falsului patriotism, a naţionalismului de faţadă şi încearcă să câştige electoral indcând teama. E modul cinic, iresponsabil de a face politică. Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile pe care a fost întemeiată UE, să ataci instituţiile care îţi semnalează derapajele şi în acelaşi timp să ceri votul românilor pentru a trimite aleşi în acele instituţii. A fi bun patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxelles. România e Europa şi Europa e România", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că România europeană înseamnă o ţară cu stat de drept şi justiţie independentă şi are convingerea că românii vor rămâne ataşaţi valorilor care duc la prosperitate.

"România noastră, România europeană înseamnă bunăstare prospetitate, justiţie independentă şi stat de drept. Acesta e motivul pentru care românii au ales în 2007 calea unei ţări moderne, cu oameni liberi, cu legi corect, cu drepturi egale cu ceilalţi cetăţeni europeni. Sunt convins că vor respinge populismul şi vor rămâne ataşaţi valorilor care duc la prosperitate, care se regăsesc în interiorul UE", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a făcut referire şi la alegerile europarlametare.

„Chiar dacă nu e perfect, proiectul european ne-a oferit cea mai lungă perioadă de prosperitate şi pace în Europa şi din responsbailitate pentru generaţiile viitoare trebuie să ne mobilizăm. Aceasta nu e doar o sarcină a aleşilor, sau reprezentanţilor noştri, nu e datoria exclusiv a şefilor de stat sau guvern, ci este o probă de solidaritate pe care trebuie să o dăm cu toţi, cetăţeni şi politicieni, zi de zi. (...) Lupta pentru o Europă mai bună este lupta noastră, a tututor celor pentru care Europa este sinonimă cu pacea, prosperitatea şi libertatea tuturor cetăţenilor din UE. Anul acesta în care au loc alegeri în PE e unul simbolic. Se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare din Estul Europei au dispărut în sfârşit. Sunt 30 de ani de democraţie. Sunt 30 de ani de când ne-am câştigat libertatea de a ne putea reîntoarce după lungi suferinţe în marea familie europeană din care facem parte. Noi încă ne amintim ce înseamnă tirania, dictatura mediocrităţii, care ţine la putere un grup de privilegiaţi. iar Dramele acelor ani negri nu se vor mai repeta, nu în Europa, nu atâta timp cât depinde de noi să împiedicăm asta. Europa nu se poate întoarce în timp. E responsabilitatea noastră să dăm startul unei noi ere de prosperitate şi siguranţă", a mai spus Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

Ludovic Orban: „Şi-au bătut joc de România”

Preşedintele liberal Ludovic Orban a afirmat la Summitul PPE de sâmbătă că partidul său a depăşit PSD în sondaje şi este pe o traiectorie ascendentă, în timp ce PSD se duce „în cap pentru că şi-au bătut joc de România”.

„16%-17%. Cred că multora dintre dvs, dacă le-aş fi spus în iannuarie-februarie că avem forţa să învingem ciuma roşie, fără niciun fel de rezerve, probabil aţi fi considerat că nu sunt cu picioarele pe pâmânt. O să vă spun azi că PNL a depăşit PSD şi nu numai atât, dar suntem pe o traiectorie ascendentă, în timp ce ei se duc în cap epntru că şi-au bătut joc de România. De asemenea, Klaus Iohannis este pe primul loc în sondaje”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal a adăugat că PSD a făcut promisiuni că va mări salariile şi pensiile, însă măsurile economice luate au dus la creşterea facturilor la energie, gaze şi a preţurilor în general.

„Următorii doi ani nu avem altă soluţie de a câştiga decât să ne ducem în întâmpinarea oamenilor, să ne ducem pe fiecare uliţă, scară de bloc, şi să le spunem ticăloşiile tovarăşilor din PSD, care au promis pensii mărite, salarii, dar nu au făcut decât să ne pună într-un conflict gratuit cu liderii europeni. Nu au făcut altceva decât să crească facturile la energie, gaze, preţurile la medicamente, alimente. PSD cu o mână a dat şi cu două mâini a luat”, a conchis Orban. 

El s-a declarat emoţionat, deoarece acum cinci ani liberalii au avut o campanie foarte dificilă în care majoritatea nu le dădea şanse de câştig la prezidenţiale.

„Mărturisesc că am emoţii pentru că după cum bine vă aduceţi aminte, în urmă cu 5 ani de zile, am avut o campanie de o dificultate maximă în care aproape nimeni nu ne oferea nicio şansă, în care partidul stat avea în mână aproape toate pârghiile de putere şi cu toate astea candidatul PNL a reuşit să zdrobească candidatul PSD la un scor la care nimeni nu s-ar fi aşteptat”, a afirmat Ludovic Orban.

„Am să încep prin a vă prezenta o diferenţă între PNL şi PSD. Să ştiţi că Manfred Weber, candidatul PPE la funcţia de preşedinte al CE, chiar dacă nu are casca pe ureche, să ştiţi că are un difuzor în interiorul urechii şi chiar ascultă ce vorbesc reprezentanţi PNL, spre deosebire de Timmermans care nu a catadicsit să asculte o vorbă din ce a spus Liviu Dragnea la Congresul socialiştilor. Nu există minuni, nu există soluţii miracol, nu există forţe din spate sau umbră care să ne ajute. Fraţilor, există doar bunul nostru simţ, doar educaţia noastră, doar omenia noastră, doar compasiunea noastră pentru cei aflaţi în suferinţă, doar dragostea faţă de semenii noştri, există munca primarilor PNL, există proiectele noastre. Pentru România nu există decât o singură soluţie, iar numele ei este PNL”, a afirmat Ludovic Orban.

Antonio Lopez: Guvernul României e un eşec

Secretarul general al PPE Antonio Lopez a criticat PSD, sâmbătă la Summitul PPE al liderilor locali şi regionali, spunând că Guvernul României este un eşec, iar în Spania cetăţenii se plâng că au prea multe autostrăzi, în timp ce aici românii protestează cu au prea puţine, ceea ce este „ridicol”

„E de departe cel mai mare eveniment pe care l-am produs în această campanie. Practic este un exemplu România pentru noi toţi. Nu acest guvern, nu socialiştii de aici. Este un eşec. Nu aceasta e imaginea României. Imaginea României este aici, modestia, oameni care muncesc din greu. Diaspora românească este un exemplu pentru Spania şi a ajutat foarte mult România. Mulţumesc şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban. Aceste zile am discutat cu el şi ce plăcere mai mare poate fi decât să vorbeşti cu un politician care îşi asumă răspunderea. Conversaţiile României au fost despre viitorul României. El m-a întrebat despre infrastructura din Spania, despre proiecte Am spus că în ţara noasteă sunt nemulţumiţi că se construiesc prea multe autostrăzi şi aici protestează că se fac prea puţine. Este ridicol”, a afirmat Antonio Lopez.

"În calitate de spaniol sunt foarte mândru de dvs faţă de acei mii de românii din Spania. Europa se află într-o situaţie importantă şi nu e o întâmplare că suntem aici la Bucureşti, pentru că lupta pentru Europa a fost iniţiată aici. Este lupta pentru drepturi, pentru democraţiei, este ora României. Socialismul nu mai reprezintă răspunsul la nevoile europenilor. În România vedem adevărat faţă a socialismului. Vedem dezastrul acestui pseud-Guvern, prin măsuirile economice. Spun pseudo-Guvern pentru că misiunea Guvernului este de a guverna pentru români, iar acest Executiv nu se preocupă de interesele cetăţenilor români. PSD atacă statul de drept. PSD e împotriva valorilor europene. Această ţară care a făcut faţă turcilor, a rezistat la fantasma naţionalismului. România nu poate ceda în faţa capcanei socialismului, nu poate să cadă în capcana socialismului", a declarat Antonio Lopez.

"Suntem aici pentru a oferi sprijin cetăţenilor români şi din Europa pentru că e nevoie să se facă o politică responsabilă. PNL e unul dintre cele mai respectate partide din Europa (...) Fiţi siguri că vă puteţi baza pe mine, pe preşedintele Joseph Daul, pe Manfred Weber şi pe echipa de campanie a PPE. Sperăm să ne putem baza pe dvs, pe PNL, pentru a împiedica dezastrul socialist", a mai spus Lopez

Secretarul general al PPE le-a mulţumit candidaţilor PNL la europarlamentare şi în special jurnalistului Rareş Bogan, cel care deschide lista partidului la alegerile pentru PE.

„Pentru că sunteţi cei mai buni, ştiu că acum viitorii mei colegi de le lista europeană, Rareş Bogdan este cap de listă. Rareş mulţumesc foarte mult că ai făcut acest pas pentru a ajuta România şi poporul român”, a mai spus Lopez.

Birocraţia sufocantă

La rândul său, Michael Schneider, liderul grupului PPE în Comitetul European al Regiunilor, a spus că dezvoltarea României a fost împiedicată de incompetenţa actualului Guvern socialist, de birocraţia sufocantă şi lipsa alocărilor pentru autorităţile regionale şi locale.

„E vorba despre forţa noastră, a politicienilor, a aleşilor care reprezintă toate palierele de guvernare. E vorba de încrederea cetăţenilor în liderii politici. E vorba despre subsidiaritatea şi solidaritate. E vorba despre PPE. Am adunat aşteptările cetăţenilor şi l-am inclus în manifestul local şi regional al PPE. Puteţi fi mândri pentru că aveţi o ţară care are o istorie foarte interesant, peisaje superbe şi oameni cu inimă largă foarte implicaţi în UE. De când aţi aderat la UE aţi reuşit să înregistraţi progrese importante. Dar dezvoltarea dumneavoastră a fost împiedicată de incompetenţa actualului Guvern socialist, de către birocraţia sufocantă şi de refuzul de a aloca suficienţi bani autorităţilor locale şi regionale. Comunităţile locale nu să fie abuzare de un grup mic de indivizi care au interese. Viaţa românilor trebuie să se îmbunătăţească cu ajutorul investiţiilor. Aceste investiţii pozitive nu sunt mereu vizbile cetăţenilor, de aceea trebuie să comunicăm mai bine care este valoarea adăugată pe care acestea le aduc cetăţenilor. Trebuie să continuăm cu un buget puternic al UE după 2020 pentru a reduce decalajele între părţile mai bogate şi mai sărace din UE”, a declarat Michael Schneider.

Oficialul european a vorbit şi în limba română, citându-l pe Ion I.C. Brătianu, care s-a adresat Parlamentului în decembrie 1919.

„«Sunteţi domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său si care trebuie să aibă mereu încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi». Sper să urmaţi cuvintele înaintaşului dvs Ion I.C. Brătianu, părintele fondator al PNL”, a conchis Schneider.

Prezentarea candidaţilor

Liderul PNL Ludovic Orban şi-a prezentat candidaţii la europarlamentare, în cadrul Summitului PPE de la Bucureşti, spunând că aceştia sunt "husarii înaripaţi". Pe primul loc se află jurnalistul Rareş Bogdan, despre care Orban spune că "s-a întors acasă".

„M-am gândit de multe ori dacă e bine să fie candidatul PNL (n.r.: Rareş Bogdan). Să fim cinstiţi, Rareş Bgdan a fost vârful de lance în lupta contra PSD, când media cumpărată tăcea. Este omul care a avut curajul şi forţa să spună adevărul despre aceşti nemernici care îşi bat joc de România. M-am gândit că apare riscul să dispară o tribună unde se spune adevărul. Rareş Bogda revine acasă după o carieră jurnalistică de mare succes", a spus Ludovic Orban

Liderul PNL a chemat pe scena Summitului PPE candidaţii PNL la europarlamentare. Mircea Hava nu a fost însă prezent.

„Ultima încercare a turcilor de a ocupa Viena a fost zădărnicită de husari de cavalerie. Dragii mei şarja de cavalerie a început. Husarii înaripaţi sunt pregătiţi de luptă. Fiecare dintre voi trebuie să intre în luptă cu încrederea în izbândă", a mai spus Orban.

Manfred Weber: „România nu mai era văzută ca parte a deciziilor la nivelul UE”

Candidatul PPE la şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat că în anii trecuţi, din cauza problemelor interne legate de statul de drept şi lupta anticorupţie, România nu mai era văzută ca parte a deciziilor la nivelul UE.

„Mă gândesc la România şi când fac acest lucru trebuie să vă spun că în anii trecuţi a fost privită ca o ţară despre care vorbeam referitor la statul de drept, lupta împotriva corupţiei, probleme interne. România nu mai era văzută ca parte a deciziilor la nivelul UE. E o tragedie să observăm că România nu mai e un pioner la nivelul european. Motivul este actualul Guvern din România care se gândeşte mai mult la interesul partidului, decât al cetăţeanului”, a afirmat Manfred Weber.

El a spus că un aspect pozitiv în România este preşedinţia lui Klaus Iohannis.

“Dar aspectul pozitiv este că a fost o persoană care a dat un semnal clar că putem avea încredere in România. E vorba de preşedintele Klaus Iohannis. Ar trebui să fiţi mândri că aveţi un preşedinte atât de grozav. Acum când vorbim de viitorul UE trebuie să înţelegem că începe cu modul de a asculta, cum a spus şi Antonio. Europa trebuie să înveţe să asculte pe oameni. Să îi ascultăm pe primari este un lucru esenţial pentru că ei se implică pentru cetăţeni, pentru viaţa lor de zi cu zi”, a explicat Weber.

Politicianul popularilor europeni a explicat că a redus migraţia în zona Mediteranei.

“Am redus migraţia în zona Mediteranei. Dacă este să ne gândim la brexit trebuie să avem o voce comună a celor 27 de ţări membre. Putem să fim mândri de ce am realizat acum la nivelul UE”, a mai afirmat acesta.

Oficialul european a mai spus că, privind istoric în perspectivă, Europa a devenit liberă şi sigură.

„Câteodată, atunci când vorbim despre Europa ne concetrăm pe aspectele concrete şi uităm de perspectiva mai largă. În 46 de ani am crescut în Bavaria şi sunt prima generaţie de pe continent care poate spune că generaţia mea poate trăi într-o Europă în care guvernează libertatea şi pacea”, a conchis Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

Weber, despre Kovesi

Liderul grupului PPE din Parlamentul European Manfred Weber a declarat, sâmbătă, că a fost surprins să vadă că Guvernul nu sprijină candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, precizând că România ar trebui să fie mândră o funcţie ca aceasta ar putea fi ocupată de un român.

„Acum aş dori să vorbesc despre statul de drept şi despte PSD implicit. Sunt surprins. Trebuie să spun că pentru prima oară vom avea un procuror-şef european care se va lupta pentru statul de drept şi împotriva corupţiei europene. Este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-şef eurpoean ar putea fi un cetăţean român, de aceea sprijim această candidatură întrutotul”, a declarat candidatul PPE la şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, la Summitul PPE al liderilor locali şi regionali.

Laura Codruţa Kovesi este candidat la funcţia de şef al Parchetului European.

Preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru şefia procurorului-şef european.

Decizia a fost luată în şedinţa Conferinţei Preşedinţilor, pe 7 martie, la Bruxelles. Conferinţa Preşedinţilor a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) -1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Weber, despre candidatura la şefia Comisiei Europene

Candidatul PPE la şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, şi-a declarat dorinţa de a lupta pentru o Europă în care nimeni nu va fi forţat să îşi părăsească regiunea din cauza condiţiilor de trai precare, precizând că socialiştii europeni au politici comerciale similare cu ale lui Donald Trump.

“Doresc să lupt pentru o Europă în care nimeni nu va fi forţat să îşi părăsească regiunea din cauza condiţiilor de trai precare. 5 milioane de români au părăsit România, şi tinerii, şi acest lucru nu mai poate fi acceptabil De aceea trebuie să creem condiţii de muncă egale. Trebuie să investim în infrastructură pentru a oferi tinerilor un viitor mai bun. 1,1 milioane români lucrează în sectoare în care se produc produse către export. Este foarte mult. Ceea ce ne transmite un semnal clar. Putem avea un viitor economic bun numai dacă creştem condiţiile sociale”, a susţinut Manfred Weber sâmbătă la Summitul PPE de la Bucureşti.

El îi acuză pe socialiştii europeni că abordează comerţul în mod similar cu cel al preşedintelui american Donald Trump.

“Socialiştii nu vor să aibă alte acorduri comerciale. Ei vor să facă la fel ca Donald Trump, să blocheze comerţul, să clădească ziduri. Eu nu vreau să creez niciun zid, eu vreau să creez punţi pentru e singura cale de dezvoltare economică sustenabilă”, a transmis Weber.

Referitor la politicile sociale şi pentru sănătate, politicianul PPE a declarat că trebuie susţinut producerea de servicii şi produse care să trateze cancerul mai bine.

“Pentru a îi susţine pe cei care produc servicii noi şi produse bune trebuie să merge pe această cale. 405 dintre europeni se vor confrunta în viaţa lor cu cancerul. Toţi care au avut un astfel de caz în familie, ştiu cum se simte. Se simt lipsiţi de speranţă şi dacă ar fi să îmbinăm toate datele, un master plan împotriva cancerului, atunci noi eurpoeni atunci am putea să găsim un răspuns la cancer şi poate să vindecăm cancerul. Eu vreau să prezint un astfel de master plan împotriva cancerului”, a conchis liderul grupului PPE în Parlamentul European.

Weber, despre o singură femeie pe lista PNL: Pe termen lung trebuie să existe egalitatea de gen

Liderul grupului PPE în PE Manfred Weber a declarat, întrebat cum vede faptul că pe locurile eligibile ale PNL la europarlamentare este o singură femeie, că în grupul popularilor europeni există o regulă că „trebuie să avem 50% femei”, iar pe termen lung trebuie să fie egalitate de gen.

„Mă gândesc că femeia care ocupă acest loc şi trebuie să vă spun că este o femeie foarte puternică nominalizată din partea PNL, Adina face treabă la nivel european, vicepreşedinte al Parlamentului European, aşadar contribuţia ei este importantă şi mă bazez pe ea. Iar pe termen lung, da aveţi dreptate, la grupul politic PPE avem regulă şi anume că la Preşedinţie trebuie să avem 50% femei. Aşadar, pe termen lung, cu siguranţă trebuie să existe această egalitate de gen care să fie respectată”, a afirmat Manfred Weber, într-o conferinţă de presă după Summitul PPE la Bucureşti, întrebat dacă e o problemă de reprezentantivitate faptul că pe lista PNL la europene este o singură femeie.

Acesta a adăugat că lista liberalilor la alegerile pentru PE este „un mix bun”, între oameni care vin din afara politicii, a eurodeputaţilor care au deja experienţă şi a primarilor.

„Vreau să subliniez că am văzut lista şi prezentarea acesteia şi există un echilibru bun între politicieni şi primari, colegi buni, avem chipuri noi, cum ar fi domnul Bogdan, candidatul de top, şi de asemenea colegi experimentaţi, cu experienţă în PE. Pe aceştia nu vrem să îi pierdem pentru că ei fac o treabă foarte bună. Pentru a avea o mai bună înţelegere, atunci când ţi-ai construit o reţea, mă refer la Siegfried Mureşan, Marian-Jean Marinescu, ei au construit deja o reţea de contacte, îi cunosc pe ceilalţi din celelalte partide, de la delegaţii şi în felul acesta devin mai puternici. Apreciez foarte mult că printre primii zece sunt mulţi colegi care beneficiază deja de acest lucru şi ştiu cum se mişcă treaba. Cred că este un mix bun între chipuri noi care vin din exterior şi sunt reprezentaţi bine primarii de la nivelul local şi cei experimentaţi”, a conchis Weber.

Manfred Weber: UE trebuie să implementeze un mecanism obligatoriu pentru guvernarea de drept

Manfred Weber, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, a declarat, referitor la protestele din România pe fondul modificărilor în legislaţia din justiţie, că nu există momentan un sistem de garantare a statului de drept, dar îşi doreşte ca pe viitor să existe unul.

“Respect opinia lor şi acţiunea de a merge în stradă pentru a o expune. La nivel european, avem multe posibişlităţi să garantăm când un stat care vrea să se alăture UE avem un nivel înalt de criterii pe care statele candidate să le respecte înainte de intra în UE. Dar când un stat este deja membru şi este un guvern care nu este pregătit să se ţină de aceste principii, să garanteze pentru UE, atunci nu avem la fel de multe instrumente pentru a garanta acest lucru, de aceea chiar şi atunci când judecătorii arată că ceva nu este în regulă, pe viitor UE trebuie să implementeze un mecanism obligatoriu pentru guvernarea de drept, pentru a garanta că principiile fundamentale sunt respectate la întreg nivelul european”, a afirmat Manfred Weber, într-o conferinţă de presă după Summitul PPE de la Bucureşti.

Liderul grupului PPE în Parlamentul European a mai spus că susţine existenţa unui astfel de mecanism european care să garanteze valorile democraţiei şi statului de drept de la care statele din afara Europei să ia exemplu.

“Acum nu avem astfel de mecanisme în mâinile noastre şi cred că toţi europenii se aşteaptă la acest lucru. Nu e vorba de o împărţire Nord şi Sud, Est sau Vest. Toată lumea trebuie să ştie că are un stat fără corupţie, sistem judiciar independent şi are o presă independentă. Eu, drept candidat pentru şefia Comisiei Europene, vreau să propun un astfel de mecanism care să garanteze pe termen lung stabilitatea valorilor noastre. Există o dimensiune globală şi să le spunem, în Africa, China, Rusiei - vă rog să respectaţi modul de viaţa european, cu democraţie, cu respectarea statului de drept. De aceea apăr cu tărie acest lucru. Ştiu că şi românii aşteaptă de la politicieni acest lucru”, a completat Weber.

Weber, despre posibila excludere a Fidesz din PPE: Toate opţiunile sunt pe masă. Miercuri decidem

Liderul grupului popularilor europeni din PE Manfred Weber a declarat, sâmbătă, că negociază cu toate partidele din PPE cu privire la excluderea Fidesz din cadrul grupului PPE, precizând că miercuri va fi luată o decizie în acest sens.

„În ceea ce priveşte Fidesz, ultimele zile nu au fost uşoare în cadrul PPE. Am avut solicitări formale de a întreprinde o acţiune faţă de prietenii din Ungaria. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu premierul Viktor Orban marţea trecută la Budapesta. Am discutat despre problemele cu care ne confruntăm şi PPE este un partid al valorilor, un partid al principiilor fundamentale, al convingerilor comune şi de aceea trebuie să garantăm că fiecare partid îşi respectă aceste valori în cadrul programului său de bază. Ne aflăm în discuţii cu toate partidele din PPE pentru a ne pregătim pentru miercuri. Deocamdată, toate opţiunile sunt pe masă. Scopul meu este să pregătesc o poziţie astfel încât toată lumea din partid să se poată pune de acord. Asta încerc să fac cu preşedintele partidului, Joseph Daul”, a afirmat Weber după Summitul PPE de la Bucureşti.

Acesta a că Fidesz trebuie să ia decizia dacă aderă la valorile comune ale PPE.

„Principalul mesaj este că suntem un partid al înţelegerii comune şi aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă prietenii din Ungaria, dacă respectă aceste principii sau nu”, a conchis Manfred Weber.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a pledat, vineri, pentru o Uniune Europeană a "liderilor puternici", formată din "naţiuni puternice", pentru evitarea "coşmarului Statelor Unite ale Europei", avertizând că există riscul pierderii Europei dacă nu va fi apărat creştinismul.

Anterior, Manfred Weber îi ceruse lui Viktor Orban să renunţe la retorica anti-UE, în contextul solicitărilor privind excluderea partidului Fidesz din PPE.

Prim-ministrul ungar le-a trimis, joi, o scrisoare politicienilor europeni care au cerut excluderea partidului Fidesz din Partidul Popular European (PPE), prin care şi-a cerut scuze pentru limbajul ofensator, relatează Reuters şi Bloomberg.

Manifestul PPE pentru europarlamentare

Liderul grupului PPE în Comitetul Regiunilor Michael Schneider a prezentat manifestul PPE pentru alegerile europarlamentare care conţine cinci puncte, şi este axat pe apropierea faţă de cetăţenii europeni, prin comunicarea proiectelor benefice Uniunii Europene.

Manifestul propune următoarele:

„1. Vrem o Uniune Europeană cu oameni şi pentru oameni. Vrem o Uniune Europeană cu oameni şi pentru oameni care începe în satele oraşele, şi regiunile noastre. Avem nevoie de o Uniune Europeană adânc înrădăcinată în teritorii, bazate pe valori democratice. Avem nevoie de o Uniune care păzeşte pacea, libertatea şi prosperitatea noastră. Ne dorim să fim mândri de identitatea noastră ca cetăţeni europeni aparţinând oraşelor, regiunilor şi statelor membre, unite în diversitate.

2. Vrem să trăim într-o Uniune Europeană sustenabilă care protejează şi creează oportunităţi pentru oamenii săi. Sperăm la o Uniune Europeană care ne protejează, familiile noastre, modul nostru de viaţă şi a planetei noastre. Vrem o Uniune Europeană care garantează securitatea prin întărirea graniţelor externe şi combaterea extermismului şi naţionalismului în graniţele sale. Avem nevoie de o Uniune prietenoasă care să ofere oportunităţi egale, să-i îmbrăţişeze pe cei mai puţini avantajaţi şi să promoveze o societate bogată şi incluzivă; o Uniune Europeană care permite educaţie şi asigurare medicală de calitate şi oportunităţi de angajare. Vrem o Uniune Europeană care investeşte în afaceri locale, cercetare şi inovare care influenţează vieţile oamenilor prin tratarea bolilor incurabile, făcând transportul mai curat şi clădirile noastre mai eficiente energetic.

3. Avem nevoie de mai multă coeziune între regiunile Uniunii Europen, oraşe şi zone rurale. Avem nevopie de o Uniune Europeană a solidarităţii care asigură coeziunea economică, socială şi teritorială. Sprijinim coeziunea ca valoril europenje fundamentale de vreme ce creează oportunităţi pentru oameni atât din regiunile bogate şi sărace, întăreşte piaţa unică şi măreşte simţul de a aparţine unui proiect european. Credem că este crucial să reducem disparităţiile dintre teritoriile Europei şi să mărim competitivitatea lor. Vrem o administraţie publică europeană digitalizată, prietenoasă şi interconectată la nivel naţional, regional ca precondiţie de a oferi servicii eficiente pentru cetăţeni şi afaceri.

4. Vrem o Uniune Europeană care să ia decizi mai aproape de cetăţeni bazate pe principiul subsidiarităţii. Susţinem o Uniune eficientă şi democratică mai apropiată de cetăţenii săi. Credem că proprietatea şi încrederea fac oamenii să se simtă Europa.

5. Familia PPE propune o cale concretă pentru calea de urmat în interesul tuturor cetăţenilor UE”.

Schneider întăreşte ideea ca PPE să comunice mai eficient cu cetăţenii UE pentru a evita ca UE să aleagă eurosceptici şi populişti. „Ne angajăm să facem echipă cu candidatul fruntaş PPE Manfred Weber să lucrăm în interesul oamenilor”, arată manifestul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici