- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.06.2012, 16:12)
- Liviu Dadacus ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Suspendarea preşedintelui nu va mai putea fi blocată de Curtea Constituţională? Ce prevede Constituţia
Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii Curţii Constituţionale (CC), avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională.
Urmărește
1763 afișări
Suspendarea preşedintelui nu va mai putea fi blocată de Curtea Constituţională? Ce prevede Constituţia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"O eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de Curte. Orice hotărâre pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurată sau blocată de Curte", a spus Iordache.
Întrebat dacă este corectă afirmaţia potrivit căreia, în urma modificării Legii CC, preşedintele poate fi suspendat mai uşor, Iordache a răspuns: "Într-un fel sau altul, da, pentru că era o barieră în condiţiile în care hotărârea Parlamentului putea fi cenzurată de Curte".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Iordache a explicat că există un control de constituţionalitate asupra suspendării preşedintelui prin avizul dat de Curte, care se menţine, acest aviz fiind consultativ, prealabil începerii procedurii.
"Dar, dacă Parlamentul, prin vot, a stabilit că se poate suspenda sau nu preşedintele, considerăm că nu-şi mai are rolul a doua oară Curtea în această ecuaţie. În ce priveşte hotărârile Parlamentului, noi credeam că (CC n.r.) era deasupra Parlamentului şi nu făcea decât să supralegalizeze peste Parlament", a spus Iordache.
Iordache a mai spus că la vechea procedură de suspendare a preşedintelui a funcţionat legea aşa cum va funcţiona şi de acum înainte, prin această modificare a Legii Curţii.
"Modificarea legii a survenit după operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Noi revenim la forma dinainte de 2007, când a fost suspendat preşedintele. Noi considerăm că orice hotărâre a Parlamentului nu poate fi cenzurată de Curte. Este un aviz, normal, dar hotărârile Parlamentului să nu poată fi cenzurate de către Curte", a spus Iordache.
Conform Constituţiei, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui.
"Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui", mai prevede Constituţia.
Deputaţii jurişti au decis, miercuri, că hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe