Suspendarea preşedintelui nu va mai putea fi blocată de Curtea Constituţională? Ce prevede Constituţia

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că prin modificarea Legii Curţii Constituţionale (CC), avizată de Comisie, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională.

Urmărește
1763 afișări
Imaginea articolului Suspendarea preşedintelui nu va mai putea fi blocată de Curtea Constituţională? Ce prevede Constituţia

Suspendarea preşedintelui nu va mai putea fi blocată de Curtea Constituţională? Ce prevede Constituţia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"O eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de Curte. Orice hotărâre pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurată sau blocată de Curte", a spus Iordache.

Întrebat dacă este corectă afirmaţia potrivit căreia, în urma modificării Legii CC, preşedintele poate fi suspendat mai uşor, Iordache a răspuns: "Într-un fel sau altul, da, pentru că era o barieră în condiţiile în care hotărârea Parlamentului putea fi cenzurată de Curte".

Iordache a explicat că există un control de constituţionalitate asupra suspendării preşedintelui prin avizul dat de Curte, care se menţine, acest aviz fiind consultativ, prealabil începerii procedurii.

"Dar, dacă Parlamentul, prin vot, a stabilit că se poate suspenda sau nu preşedintele, considerăm că nu-şi mai are rolul a doua oară Curtea în această ecuaţie. În ce priveşte hotărârile Parlamentului, noi credeam că (CC n.r.) era deasupra Parlamentului şi nu făcea decât să supralegalizeze peste Parlament", a spus Iordache.

Iordache a mai spus că la vechea procedură de suspendare a preşedintelui a funcţionat legea aşa cum va funcţiona şi de acum înainte, prin această modificare a Legii Curţii.

"Modificarea legii a survenit după operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Noi revenim la forma dinainte de 2007, când a fost suspendat preşedintele. Noi considerăm că orice hotărâre a Parlamentului nu poate fi cenzurată de Curte. Este un aviz, normal, dar hotărârile Parlamentului să nu poată fi cenzurate de către Curte", a spus Iordache.

Conform Constituţiei, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui.

"Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui", mai prevede Constituţia.

Deputaţii jurişti au decis, miercuri, că hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici