Susţinerea faţă de aderarea Georgiei la NATO, o problemă în relaţiile româno-ruse
"Gazprom şi alte companii de resurse naturale din Rusia îşi îndeplinesc obligaţiile foarte serios şi strict", a spus el.
"Un alt aspect îl reprezintă elaborarea proiectelor pe termen lung în domeniul energiei, inclusiv în domeniul gazelor. În cazul acestora este necesară o abordare foarte serioasă, ceea ce ar implica şi necesitatea construirii unei infrastructuri speciale – conducte, rezervoare de gaze, staţiune de transmitere a gazelor. Şi toate acestea sunt foarte costisitoare", a explicat el.
În opinia ambasadorului, când se discută despre construirea conductelor pe sub mare este vorba despre costuri foarte mari, "evident de peste zece miliarde de dolari".
"Se vorbeşte mult despre tendinţele de globalizare care unesc ţările într-un nou sens. Se întâmplă des ca producătorul să fie din Siberia, iar consumatorul să fie, să spunem, din Italia sau România. Scopul producătorilor este de a vinde. Iar cei care cumpără fac acest lucru pentru ca oamenii să aibă căldură", a spus Ciurilin.
El a mai adăugat că atunci când aude că există discuţii în desfăşurare în ceea ce priveşte livrearea gazelor, crede că este vorba de o importantă modalitate de a apropia popoarele. "Doar oameni răi pot susţine că livările de gaz sunt destinate pentru şantaj", a conchis Ciurilin.
"În Europa de Est nu sunt foarte multe state cu care Rusia are relaţii diplomatice de 130 de ani. Iar relaţia noastră s-a călit în lupta pentru eliberarea Balcanilor împotriva inamicului comun", a spus Ciurilin pentru MEDIAFAX.
Ambasadorul a adăugat de asemenea că "Rusia a făcut foarte mult pentru ca România să fie un stat liber, prosper".
"Am fost fericiţi când România şi-a obţinut independenţa şi a devenit un stat liber", a spus Ciurilin, potrivit căruia Rusia a fost printre primele state care au recunoscut independeţa poporului român.
De asemenea, potrivit ambasadorului rus, cele două popoare au multe elemente în comun: "tradiţia, culturile foarte apropiate şi mentalităţile foarte apropiate".
"Majoritatea ruşilor, ca şi a românilor, sunt ortodocşi. Am luptat împreună în cele două războaie mondiale, ca şi pentru eliberarea Balcanilor şi am lucrat împreună pentru întărirea relaţiilor noastre şi după cel de-al doilea Război Mondial", a spus el, adăugând că în fiecare oraş în care s-a dus în România a găsit vorbitori de limba rusă.
Ambasadorul a recunoscut însă că există şi probleme între cele două ţări. "Bineînţeles că au fost probleme şi sunt şi în continuare. Dar puteţi găsi vreo familie fără probleme? Dacă în familie sunt probleme, atunci cum să nu existe aşa ceva şi între state?”, a comentat el, pronunţându-se pentru o abordare pragmatică în relaţia bilaterală.
Întrebat care sunt problemele despre care vorbeşte, Ciurilin a răspuns: "Să spunem, prietenii mei din Ministerul de Externe român sunt pentru aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO, iar noi considerăm că extinderea NATO nu răspunde intereselor de securitate".
"Intrarea Georgiei în NATO ar fi greşită, pentru că Georgia nu este un stat democratic. Trupele georgiene au comis atrocităţi în Osetia de Sud", a adăugat ambasadorul, întrebând retoric: "Şi vreţi să le apăraţi?".
Ambasadorul rus s-a referit de asemenea la Gazprom şi resursele energetice. El a ţinut să precizeze că "nici Gazprom, nici vreo altă companie nu practică şantajul".