Swoboda: România e aproape de aşteptările europene privind anticorupţia, dar nu suficient - RFI

Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, susţine, legat de Raportul CE publicat vineri, că România este acum aproape de aşteptările europene privind lupta anticorupţie, dar nu suficient de aproape, el apreciind că Guvernul trebuia să facă mai mult, relatează RFI.

Urmărește
5 afișări

Hannes Swoboda cere Parlamentului de la Bucureşti să lupte cot la cot cu Guvernul împotriva corupţiei. "Parlamentul trebuie să se asigure că toată lumea are parte de procese corecte, inclusiv parlamentarii şi apoi să le ridice imunitatea celor anchetaţi. Nu putem accepta o justiţie subiectivă sau refuzul de a ridica imunitatea. Cred că Parlamentul ar trebui să lupte împotriva corupţiei aşa cum o face Guvernul, într-o strategie comună", spune vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, citat de RFI.

El crede că Guvernul trebuia să facă mai mult, chiar dacă s-au înregistrat şi succese. "România este acum aproape de aşteptările europene privind lupta anti-corupţie, dar nu suficient de aproape. Guvernul trebuia să facă mai mult. Totuşi, s-au înregistrat şi succese în ultimii ani. Eu văd raportul Comisiei ca un imbold să continuaţi şi să întăriţi lupta anti-corupţie", conchide oficialul european, potrivit RFI.

Raportul CE intermediar pe tema justiţiei, publicat vineri, arată că, până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze pe îmbunătăţirea celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale.

Comisia notează că, de la ultima evaluare efectuată de Comisie, România a răspuns în mod constructiv la recomandările CE.

"Pentru a consolida dinamismul reformei care a fost reînvigorat, România ar trebui să se axeze pe pregătirea temeinică în vederea punerii în aplicare a noilor coduri şi ar trebui, de asemenea, să dispună revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, pentru a sprijini punerea în aplicare a ajustărilor structurale suplimentare care se impun şi a investiţiilor necesare pentru a asigura celeritatea, calitatea şi consecvenţa procesului judiciar. Preluarea mandatului de către noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o ocazie importantă pentru a iniţia o cooperare strânsă şi constructivă în această privinţa între diferiţii actori din domeniul politic şi judiciar", se mai arată în raport.

Documentul menţionează că CE va sprijini în continuare România în acest demers şi va prezenta următoarea evaluare detaliată a progreselor până în vara acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici