Swoboda: Trebuie pusă presiune pe Olanda şi Finlanda. Decizia lor nu e raţională

Vicepreşedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat, vineri, la RFI, că trebuie pusă presiune pe Olanda şi Finlanda în privinţa extinderii Spaţiului Schengen, pentru că poziţia lor "nu este obiectivă, justificată şi raţională, ci una bazată pe politica internă".

Urmărește
565 afișări
Imaginea articolului Swoboda: Trebuie pusă presiune pe Olanda şi Finlanda. Decizia lor nu e raţională

Swoboda: Trebuie pusă presiune pe Olanda şi Finlanda. Decizia lor nu e raţională, totul e iraţional (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În opinia sa, amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen este un semnal negativ pentru cele două ţări, dar este un semnal negativ şi pentru Europa, pentru că această amânare din cauza Olandei şi Finlandei nu e bazată pe faptele concrete din România şi Bulgaria, ci pe politica internă din cele două ţări.

"Nu vreau să spun că nu există probleme cu lupta anticorupţie şi alte chestiuni de acest gen din România şi Bulgaria. Sunt probleme, dar nu sunt conectate cu dosarul Schengen. Este un mesaj foarte prost dat Europei şi cetăţenilor europeni: că deciziile nu sunt bazate pe fapte, ci pe sentimente ale unor formaţiuni populiste de dreapta din diferite ţări", a adăugat Swoboda.

El a apreciat că ceee ce s-a întâmplat la Consiliul JAI este unul dintre eşecurile cu care UE se confruntă de câţiva ani: "Iar şi iar, unele ţări au o contribuţie negativă, bazată pe sentimentele unora dintre cetăţeni şi unora dintre partidele de extrema-dreaptă împotriva extinderii, împotriva est-europenilor, împotriva imigraţiei, împotriva romilor. E un tablou, e doar o parte din întregul mozaic".

Hannes Swoboda a subliniat că toate ţările ar trebui să se abţină de la activităţi populiste.

"În România şi Bulgaria aveţi tendinţe similare. Dacă toată lumea se gândeşte doar la propria ţară şi la interesele naţionaliste... Aceste tendinţe sunt şi în România, în Bulgaria, dar şi în Ungaria, Austria, Franţa. Toţi se gândesc doar la interesul pe termen scurt, iar acesta este rezultatul: uneori câştigi, alteori pierzi. De data asta, România şi Bulgaria pierd, dar de fapt, în toate cazurile, Europa este cea care pierde!", a explicat el.

Întrebat când crede că ar putea fi repus subiectul Schengen pe agendă, vicepreşedintele socialiştilor din PE a răspuns: "Subiectul ar trebui să fie mereu pe agendă. Celelalte ţări ar trebui să pună presiune pe Olanda şi Finlanda, să le spună că poziţia lor nu este obiectivă, justificată şi raţională, ci una bazată pe politica internă".

Întrebat dacă o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea fi luată anul acesta sau anul viitor, Swoboda a declarat: "Depinde de politica internă din cele două ţări, Olanda şi Finlanda. Dacă Guvernele lor consideră că au arătat suficient populism propriilor cetăţeni, vor spune «în regulă, suntem de acord cu aderarea la Schengen». Dacă ele ajung însă la concluzia că trebuie să le ofere cetăţenilor mai mult populism, atunci nu vor fi de acord. Nu e nimic raţional aici, totul este foarte iraţional!".

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

/**/