Szili Katalin: Parlamentul ungar a adoptat legea dublei cetăţenii inspirându-se din modelul românesc

Fostul preşedinte al Parlamentului ungar Szili Katalin a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că Legislativul statului vecin a adoptat legea care le permite obţinerea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei inspirându-se după "modelul românesc".

Urmărește
23 afișări

Întrebată despre faptul că în România există persoane care cer ca cei cu dublă cetăţenie - română şi maghiară - să nu mai aibă dreptul de a candida la o funcţie publlică, Szili a declarat că este dreptul României să legifereze, dar în cadru european, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este dreptul României să legifereze, dar ca ţară membră a UE România nu poate să aibă o altă practică decât cea europeană, acel principiu general european care este practicat. Anul trecut, în toamnă, când Parlamentul Ungariei a adoptat această lege cu privire la dubla cetăţenie, modelul nostru era tocmai modelul legii româneşti, care a avut principii foarte bine stabilite, pot să spun că este chiar aceeaşi procedură cu cea pe care România o aplică faţă de cetăţenii din Moldova. Eu cred că atât România, cât şi Ungaria sunt două state membre în UE, unde se garantează dreptul cetăţenilor la libera mişcare (circulaţie - n.r.) şi alegerea domiciliului unde îşi doresc cetăţenii europeni", a spus Szili.

În ce priveşte drepturile de a alege şi de a fi ales în cadrul statului ungar, Szili a opinat că acestea vor fi statuate printr-o lege organică "cândva în toamnă".

Ea nu a dorit să comenteze afirmaţiile din România referitoare la declaraţiile actualului preşedinte al Parlamentului ungar, Kover Laszlo, pe tema autonomiei.

Szili a afirmat că ea, personal, crede că relaţiile de parteneriat care sunt în cadrul principiilor europene pot fi sprijinite şi că îşi aminteşte că, pe când era ea în funcţie, a avut o discuţie cu Traian Băsescu, iar preşedintele României a susţinut ideea autonomiei locale.

Szili Katalin a fost prezentă la Târgu Mureş pentru a participa la o lansare de carte a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş Virag Gyorgy, ocazie cu care s-a întâlnit şi cu mai multe persoane din administraţia publică şi din sfera afacerilor.

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că PSD intenţionează să depună în Parlament un proiect de lege prin care în funcţiile de demnitate publică şi în funcţii publice de conducere să nu poată fi numiţi sau aleşi decât cei care au o singură cetăţenie, cea română.

Valeriu Zgonea, care este şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că PSD lucrează la un proiect de lege pe care îl va prezent în următoarele zile în Parlament şi care prevede ca în funcţiile de demnitate publică şi în funcţiile publice importante ale statului român să fie numite sau să fie alese doar persoanele care au o singură cetăţenie, respectiv cea română.

(Agenţia MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor făcute de fostul preşedinte al Parlamentului ungar Szili Katalin, disponibilă în cadrul Serviciului Audio, care poate fi accesat la adresa de internet www.news.mediafax.biz)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici