„Aderarea României la OCDE este o oportunitate istorică, nu doar din punct de vedere economic, ci și prin schimbările aduse în cultura organizațională în instituțiile statului. Am vorbit despre acest proces, miercuri, la Conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, a relatat ministrul Tánczos Barna pe pagina sa de socializare.
„Statul, prin instituțiile sale, trebuie să arate respect pentru cetățeni. Drumul către aderarea la OCDE ne învață cum să construim un parteneriat corect între stat și contribuabil, între stat și sectorul privat. Transformările sunt grele, dar absolut necesare”.
Ministrul este convins că primirea în acest club select al țărilor bogate ar urma să genereze mai multe investiții străine: „La finalul acestui parcurs, România se va alătura celor mai puternice economii ale lumii, consolidându-și statutul de țară atractivă pentru investitori”.
El a precizat că, odată cu statutul de membru al OCDE, România va confirma tuturor potențialilor investitori că a trecut printr-un proces de schimbare, având o creștere economică sănătoasă și o transformare instituțională bazată pe respect pentru contribuabil.
Potrivit Programului de guvernare susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR, aderarea României la OCDE va îmbunătăţi ratingul de ţară și analiza creditorilor internaţionali asupra economiei naționale, așteptându-se costuri de finanțare mai mici cu până la 20 % pentru țara noastră.
Memorandumul inițial pentru aderarea la OCDE a fost depus la finalul anului 2022.