Tăriceanu: Antonescu este inconsecvent, încearcă o abureală, Statutul nu e democratic

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat dur, vineri, pe Crin Antonescu, pentru inconsecvenţă pentru că susţine votul pe liste, precizând că prin discursul său la Congres a încercat să creeze un fel de abureală, de confuzie pentru a justifica Congresul şi Statutul nedemocratic.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Antonescu este inconsecvent, încearcă o abureală, Statutul nu e democratic

Tăriceanu: Antonescu este inconsecvent, încearcă o abureală, Statutul nu e democratic (Imagine: adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Congresul general e un moment festiv şi am să vă rog să îmi permiteţi să încerc să vă descreţesc un pic frunţile cu un citat al unui coleg de-al nostru care are un bun talent de vorbitor. «Nu vreau să devin membru într-un partid în care la poartă stă Bogdan Olteanu cu castronul de ciorbă şi dă câte un polonic lui Motreanu să îl ducă înăuntru la ceilalţi membri». Nu îmi aparţine mie acest citat, acest citat aparţine actualului preşedinte al partidului şi cuvintele le rostea în urmă cu vreo 5 ani de zile", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu la începutul discursului său de la Congresul extraordinar al PNL.

Liderul PNL a subliniat că de acum cinci ani trebuie să se fi întâmplat ceva dacă Antonescu a prezentat astăzi o pledoarie în favoarea Statutului din 2005 cu vot pe listă, pe care atunci îl critica cu acele cuvinte.

El a spus că toate cuvintele pe care le-a spus Antonescu vineri depre Statut aveau intenţia să convingă delegaţii că e un Statut democratic şi a apreciat că actualul preşedinte al PNL şi-a dat seama că în Statutul său e o problemă de democraţie.

"Statutul este cum vreţi dumneavoastră să-i ziceţi, dar nu democratic. Nu o să fac o analiză exhaustivă. Îmi pare rău că trebuie să constat că este multă vorbărie şi foarte puţin conţinut adevărat şi se încearcă să se creeze un fel de abureală, de confuzie pentru a se justifica acest Congres. Eu m-aş fi aşteptat ca acest congres de 2 zile să fie un loc de dezbateri de proiecte, despre valori care ne caracterizează acţiunea liberală. Eu cred că ar fi trebuit să discutăm azi o serie de chestiuni de pe agenda ctăţeanului", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că în politică este bine să existe o oarecare consecvenţă.

"Sigur că oamenii se schimbă, dar eu cred că în politică o anumită consecvenţă totuşi trebuie să existe, altfel riscăm să fim priviţi la nivel de partid sau individual cam aşa cum a fost privit Mircea Geoană unde colegii au hotărât să-l concedieze, unul din motive fiind tocmai inconvecvenţa şi promitea acelaşi lucru la mai multe persoane şi nu se putea ţine de cuvânt. Aşa a făcut PNL şi cu mine în 2008 după alegeri când am convenit că vom face o coaliţie pentu a pune PDL în opoziţie şi ştiţi foarte bine că dăduseră palma cu PDL şi a urmat coaliţia PSD-PDL. Fac un apel la toţi cei care sunteţi prezenţi aici să ţineţi cont de o serie de elemente indispensabile în politică şi acest lucru ne va da credbilitate nu numai între noi, ci şi faţă de cetăţeni, o anumită responsabilitate şi consecvenţă în promovarea valorilor care ne ţin aproape", a spus Tăriceanu.

El a mai spus că, dacă acest tip de Statut ar fi funcţionat în PNL, astăzi Crin Antonescu "nu ar fi putut să fie preşedinte al PNL pentru că nu ar fi trecut de încăpăţânarea lui Theodor Stolojan", dar nici el nu ar fi putut să ajungă preşedinte al PNL sau vicepreşedinte pe vremea lui Stoica, pentru că nu era în graţiile şefilor, explicând că nici tinerii nu ar fi putut promova pe un statut cu vot pe listă.

"Eu am intrat în PNL când aveam 38 de ani şi Quintus şi Câmpeanu se uitau la noi ca la nişte copii, puşti şi probabil că aveau o încredere limitată, aşteptau să vadă ce putem şi ne-au dat acest post. Nu cred că preşedintele partidului arată încredere unui număr de 30 de persoane care să facă parte din viitoarea conducere şi regret din suflet că acum două săptămâni am primit o lecţie usturătoatre pentru democraţie de la cei pe care îi criticam că sunt urmaşii comunismului PSD", a precizat Tăriceanu.

Liberalul a criticat inclusiv faptul că se discută şi se votează azi nu un Statut, ci un proiect pe care el nu îl vede, în mape fiind un proiect supus dezbaterii publice.

El a ţinut să îl mai critice pe Antonescu pentru faptul că nu a participat la dezbaterile pe buget, în comparaţie cu Geoană care s-a prezentat şi s-a împotrivit legii.

"Dacă vom continua să ne comportăm ca în ultimile luni, toate obiectivele PNL vor rămâne numai deziderate, trebuie să găsim eforturi pentru o acţiune concentrată. Vrea să vadă un PNL în continuare care să fie o forţă ideologică disctinctă, de temut, în care oamenii să-şi pună speranţe", a adăugat fostul preşedinte liberal, menţionând că pentru aceste lucruri e dispus să-şi pună experienţa în folosul partidului.

El a conchis că ar regreta foarte mult să asiste la pierderea vitezei pe care partidul o are în momentul de faţă, pierderea credibilităţii lui şi la constatarea că scena politică românească va fi dominată de PSD şi PDL. "Vreau să cred totuşi că aceste lucruri nu se vor întâmpla", a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici