- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Băsescu nu promulgă Legea uninominalului pentru a-şi impune voinţa
Preşedintele Traian Băsescu refuză să promulge Legea votului uninominal, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, deoarece vrea să îşi impună propria voinţă, a afirmat premierul Tăriceanu, arătând că sistemul propus de şeful statului este "o încercare de pregătire a dictaturii".
Tăriceanu: Băsescu nu promulgă Legea uninominalului pentru a-şi impune voinţa
"Sistemul electoral propus de preşedintele Băsescu duce la deformări periculoase, grave ale rezultatului alegerilor, Este o încercare de pregătire a dictaturii minorităţii asupra majorităţii, ceea ce nu poate fi acceptat", a spus Tăriceanu, la postul public de radio.
El a arătat că preşedintele are impresia că este reprezentantul unei largi voinţe, dar, de fapt, nu are dreptul să vorbească în numele majorităţii.
"Este şi o problemă de mentalitate cu preşedintele, care crede că vorbeşte în numele unei majorităţi. Nu are acest drept şi acţionează în nume propriu, dând impresia că este reprezentantul unei largi voinţe", a spus Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Premierul a precizat că proiectul de lege propus de Guvern se bazează pe sisteme aplicate în multe ţări europene din Europa şi respectă în totalitate proporţionalitatea între numărul de voturi şi cel de mandate, "pe când sistemul pe care vrea să-l promoveze preşedintele duce la deformări periculoase, grave ale rezultatului alegerilor".
Prim sistemul electoral utilizat în Canada în 1929, identic celui propus de preşedintele Traian Băsescu, primul partid care a obţinut 41% din voturi nu a primit niciun mandat în Parlament, iar partidul clasat pe poziţia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativă a numărului de mandate, a susţinut Tăriceanu.
Prin a doua variantă de sistem, aplicată în Franţa în urmă cu câteva luni, partidul preşedintelui Sarkozy a câştigat cu o majoritate relativă obţinând peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei Opoziţii foarte slabe, a arătat premierul.
"Acest lucru trebuie să ne dea un semnal de alarmă foarte puternic, pentru că, de fapt, nu este decât încercarea de pregătire a dictaturii eventuale a unei minorităţi asupra majorităţii şi acest lucru nu poate fi acceptat într-o ţară europeană", a afirmat şeful Guvernului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO