Tăriceanu: Comisia de apărare a tratat superficial subiectul protecţiei informative a lui Băsescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat nemulţumit, joi, de superficialitatea cu care Comisia de apărare a tratat subiectul protecţiei informative a lui Traian Băsescu, el adăugând că SPP trebuia să spună dacă l-a informat pe acesta că Sandu Anghel face parte din lumea interlopă.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Comisia de apărare a tratat superficial subiectul protecţiei informative a lui Băsescu

Tăriceanu: Comisia de apărare a tratat superficial subiectul protecţiei informative a lui Băsescu

”Spun acest lucru public, mi se pare o abordare superficială în care este tratat subiectul din partea comisiei. (...) Domnul Dobriţoiu ne-a spui că (raportul SPP - n.r.) este concis şi clar. O fi pentru domnia sa. Ce rezultă din acest raport este că SPP nu l-a informat pe domnul preşedinte cu privire la ameninţări fizice la adresa persoanei sale sau a celor care, prin lege, sunt vizaţi de protecţia SPP. Interesant ar fi fost de văzut dacă acest raport ar fi conţinut sau rapoartele trimise preşedintelui ar fi conţinut referiri la faptul că Sandu Anghel, cu acea interesantă poreclă Bercea, nu face parte din lumea interlopă”, a spus Tăriceanu.

În opinia, Comisia s-a mulţumit cu foarte puţin şi este o lacună din partea comisiei să procedeze ”atât de superficial”.

”Eu cred că aceste rapoarte ar fi trebuit să semnaleze şi apartenenţa acestor indivizi la ceea ce numim în mod curent lumea interlopă şi acţiunile ilegale”, a adăugat preşedintele Senatului.

Sandu Anghel nu era identificat, atunci când Traian Băsescu a participat la manifestarea de la Costeşti, ca "persoană care ar fi prezentat un potenţial risc cu privire la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune sau sănătatea" acestuia, afirmă Comisia de Apărare pe baza raportului SPP.

Comisia de Apărare din Senat a prezentat, joi, Biroului Permanent, o informare pe baza raportului întocmit de SPP la solicitarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care cerea să se afle dacă şeful statului a fost informat în legătură cu "activităţile ilegale ale clanului Bercea".

Potrivit concluziilor Comisiei de Apărare, "la data participării Preşedintelui României la manifestările ocazionale de sărbătorirea zilei culturii rromilor, din 8 septembrie 2009, de la Costeşti, activitate la care au participat circa 10.000 de persoane, numitul Sandu Anghel nu era identificat ca persoană care ar fi prezentat un potenţial risc cu privire la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune sau sănătatea demnitarului".

"După data de 8 septembrie 2009, Preşedintele nu s-a mai întâlnit cu membri ai familiei Sandu Anghel, fapt pentru care SPP nu a mai solicitat instituţiilor abilitate informaţii referitoare la aceştia", se arată în documentul Comisiei.

Pe de altă parte, potrivit Comisiei, SPP nu avea competenţe şi atribuţii legale cu privire la asigurarea protecţiei fizice şi informative a fratelui şefului statului, Mircea Băsescu, iar Serviciul poate asigura protecţia informativă doar pentru demnitari şi familiile acestora, respectiv soţul, soţia şi copiii.

SPP a trimis, luni, Comisiei pentru apărare a Senatului, raportul solicitat de membrii Comisiei, privind modul în care Serviciul a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa, recent, că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la Comisile parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici