„Cu Codul penal trebuie să iasa în primul rând decizia Curţii. În mod normal, după observaţiile sau mai bine spus nu sunt observaţii, sunt deciziile Curţii pe Codul de procedură penală ele au fost integrate în proiectul de lege, a trecut de Senat şi este la Camera Deputaţilor. O să mergem probabil pe aceaşi procedură şi cu Codul Penal. Dar, sigur în ceea ce priveşte problema cu completele de cinci şi acolo va trebui în mod obligatoriu o ordonanţă de urgenţă.
Mi se pare inacceptabil că o sentinţă judecătoarească să producă efecte diferite, adică pentru unii chiar sentinţă de condamnare şi la posibilitatea de a face recurs de anulare şi pe ceilalţi îi lasă în continuare. Acest lucru ridica semne de întrebare la modul în care se face justiţia în România. În al doilea rând, ies tot mai multe informaţii la suprafaţa, sunt chestiuni certe pe care CCR a decis că aceste complete au fost ilegal constituite”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară la Antena 3.
Despre acest subiect, Viorica Dăncilă a declarat, duminică, că a discutat cu Tudorel Toader despre OUG privind completurile de 5 judecători urmând să mai vorbească şi săptămâna aceasta cu ministrul Justiţiei. Premierul a precizat că speră ca, în cel mai scurt timp, Guvernul să adopte ordonanţa.
Pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Tudorel Toader a explicat că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.