- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.10.2015, 21:03)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu critică votul prin corespondenţă: Este birocratic şi uşor de fraudat
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că votul prin corespondenţă este birocratic şi poate fi fraudat, precizând că "dacă ne vom încăpăţâna”să adoptăm legea, "ne vom trezi cu contestaţii la CCR".
Urmărește
951 afișări
Tăriceanu critică votul prin corespondenţă: Este birocratic şi uşor de fraudat
"Modalitatea de vot prin corespondenţă are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. (...) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare şi ar trebui să învăţăm din experienţa altor ţări în această privinţă”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că „toate ţările care au practicat acest sistem, în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Tăriceanu a afirmat că formalităţile şi procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să îşi exprime dreptul de votul sunt „foarte greoaie” şi aşa cum experienţa altor ţări arată că „alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanent contestaţii”.
„În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că le-a prezenta şi celor de la PNL aceste aspecte, adăugând că vede că „nu este dorinţa românilor din străinătate de a vota prin corespondenţă, ci dorinţa PNL”.
Tăriceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, al cărui model să fie „copiat” din Germania.
„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate. Dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. Şi (...) pentru că tot este la modă tot ce vine din Germania propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operaţiune: se duce fiecare cetăţean român din străinătate şi se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în aşa fel ca Guvernul să poată dimensiona secţiile de votare în mod corespunzător. Apoi mai vine şi votează în ziua alegerilor. Asta e tot”, a explicat Tăriceanu.
Acesta a mai spus că problema de la alegerile prezidenţiale din anul 2014 a fost insuficienta dimensionare a secţiilor de vot, aglomeraţia şi, evident, dificultăţile legate de exercitarea votului.
Copreşedintele ALDE a mai spus că votul prin corespondenţă nu respectă prevederile constituţionale şi că „dacă ne vom încăpăţâna”să adoptăm legea votului prin corespondenţă „ne vom trezi cu contestaţii la CCR”.
„Constituţia spune că votul este universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondenţă. Acest lucru va permite atacarea la CCR”, a subliniat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai afirmat că vrea să dea un semnal tuturor decidenţilor politici, afirmând că acesta este punctul de vedere pe care ALDE îl va susţine „indiferent de ce vor alţii”.
„Eu cred că trebuie să fim corecţi, să înţelegem care sunt solicitările românilor din străinătate şi să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea e contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-şi putea să îşi exercite dreptul de vot uşor şi neîngrădit”, a conchis Tăriceanu.
Comisia de Cod electoral a aprobat marţi proiectul privind votul prin corespondenţă, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta urmând să intre miercuri în dezbaterea Senatului.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe