- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Tăriceanu: Dacă se adoptă votul de listă, nu candidez la şefia PNL
Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că nu va candida la şefia partidului în cazul în care Statutul formaţiunii liberale va fi modificat în sensul alegerii conducerii pe liste, menţionând că va participa la Congres pentru a vota împotriva sistemului moţiunilor.
Întrebat dacă va candida la şefia PNL, Tăriceanu a răspuns că nu s-a hotărât încă, precizând că, în cazul adoptării votului pe listă, nu va candida la şefia PNL, pentru a nu valida o astfel de "aberaţie".
"Dacă Statutul care se va adopta va fi unul de vot de listă, atunci vă spun de pe acum că nu candidez, pentru că nu înţeleg să validez prin participare o astfel de aberaţie", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Nu am luat nicio decizie, mă preocupă foarte puţin Congresul PNL
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Tăriceanu a explicat că este foarte puţin preocupat de Congresul PNL, criticând faptul că acest eveniment se conturează doar ca "un exerciţiu politic şi de imagine al actualului preşedinte".
"Nu am luat nicio decizie, pentru că, după cum vedeţi, mă preocupă foarte puţin Congresul PNL. Mă preocupă puţin pentru că, în viziunea mea, Congresul ar trebuie să fie un loc şi un moment important de dezbatere politică pe proiecte şi soluţii pe care PNL le prezintă cetăţenilor. Din păcate, Congresul PNL aşa cum se conturează, nu va fi decât o competiţie politică, nu va reprezenta decât un exerciţiu politic şi de imagine al actualului preşedinte şi nu va avea nimic din ceea ce înseamnă necesitatea de a da cetăţenilor un semnal clar cu privire la intenţiile noastre, modul în care analizăm politica Guvernului şi propunerile alternative pe care noi ca ar trebui să le facem", a spus liberalul.
El a susţinut că alegerea pe moţiuni este o formulă nedemocratică.
"În cazul în care se modifică Statutul, şi văd că sunt şanse destul de mari să se modifice Statutul, după o formulă care este nedemocratică şi total regretabilă, eu mă simt într-o mare dificultate, pentru că nu am să ştiu cum să le explic cetăţenilor de ce PNL militează împotriva modificării sistemului electoral actual, bazat pe principiul proporţional şi trecerea la un sistem majoritar, dar în propriul partid aplicăm acest sistem. Mă simt şi acum inconfortabil pentru că văd că această dezbatere este împinsă înainte foarte viguros de preşedinte, care vrea în acest sens să facă o nouă modificare de Statut, una conjuncturală. Şi, ca atare, nu înţeleg să mă solidarizez la un astfel de sistem şi la un astfel de stil de a face politică", a spus Tăriceanu.
La Congres vreau să particip pentru că vreau să-mi exercit dreptul democratic
Întrebat dacă participă la Congres, liberalul a replicat: "La Congres vreau să particip pentru că vreau să-mi exercit dreptul democratic de a vota împotrivă în cazul în care astfel de propuneri vor fi adoptate de Delegaţia Permanentă".
"În viziunea mea, un partid trebuie să fie deschis, democratic, inclusiv prin modul de funcţionare. În cazul în care se va merge pe un sistem de listă, este evident că principiul competiţiei interne în partid nu mai poate să funcţioneze şi criteriul relaţiei cu şeful este cel preponderent", a adăugat deputatul PNL.
El a ţinut să explice de ce a menţinut la Congresul din 2005 varianta alegerii pe moţiuni, menţionând că a fost un vot mixt prin care a ţinut să asigure menţinerea miniştrilor în conducerea PNL, în 2007 revenind la formula candidaturii şi votului uninominal.
"Ştiu că unii din colegii mei au spus: «Da, dar şi Tăriceanu a avut un astfel de Statut în 2005» şi vreau să dau o explicaţie. În 2005 a fost un Statut mixt, s-a făcut alegerea unei jumătăţi din BPC pe listă şi jumătate au fost voturi uninominale. Statutul era moştenit din perioada în care Theodor Stolojan era preşedintele PNL şi am considerat că există un risc major pentru PNL şi Guvernul nou format ca oameni care fuseseră numiţi în Executiv miniştri să meargă la Congres şi să nu primească votul de încredere al Congresului, lucru care i-ar fi pus pe ei, pe mine şi întreg Guvernul într-o situaţie politică dificilă, pentru că nu ai cum să explici cetăţenilor că o persoană care a intrat în Executiv nu a mai primit încrederea propriilor membri şi trebuia să faci o remaniere guvernamentală care afecta partidul şi întreg Guvernul", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că, la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu a obţinut un scor foarte bun, dar care nu este peste scorul pe care l-a înregistrat partidul, precizând că îşi doreşte ca PNL să meargă în continuare pe o tendinţă ascendentă.
"Nu vreau ca greşelile pe care astăzi le fac unii, probabil încălziţi de dorinţa consolidării funcţiilor în partid, nu vreau ca lipsa de proiecte şi idei să ducă partidul înapoi într-o zonă pe care credeam că am părăsit-o definitiv, în care nu putem să jucăm decât asociat la una dintre celelalte forţe politice. (...) Şi formula aceasta de aşa-zisă echipă nu este o formulă de echipă, este o formulă care denotă mai degrabă temerea unora de a nu putea intra prin forţele proprii în conducerea partidului. Sau are o dublă valenţă: va permite unora care nu au capacitate proprie să intre şi altora să fie eliminaţi, că funcţionează ca un taler cu două feţe", a conchis Tăriceanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.