„Mie mi se pare nepotrivit răspunsul Guvernului, al primului ministru, că trebuie Parlamentul să spună de unde sunt bani. Răspunsul dovedeşte un singur lucru, anume neînţelegea unei probleme fundamentale, care este evoluţia demografică a României. Avem o o rată a natalităţii extrem de scăzută, populaţia României este în descreştere. Este evident că acesta este numai una dintre măsurile absolut necesare pentru stimularea natalităţii în România, fiindcă altfel riscăm ca la orizontul anului 2050, care nu e aşa de departe, să ajungă cu o populaţie de numai 16 milioane de locuitori. Trebuie să ne gândim că măsurile care sunt astăzi adoptate nu îşi aduc efectele în piaţa muncii decât peste 20 de ani. Urgenţa adoptării unei asemenea măsuri şi găsirea de către Guvern, că este sarcina Guvernului să aloce corect fondurile pentru obiectivele strategice, este foarte clară”, a declarat preşedintele Senatului.
El a mai spus că printre problemele de strategie prioritară a ţării se regăsesc şi creşterea demografică şi stimularea natalităţii.
„Este sarcina Guvernului să găsească rapid soluţia, având în vedere că încasările bugetare sunt în creştere. Eu cred că, văznd sumele modeste necesare pentru acoperirea acestor obligaţii pe care legea le prevede, nu reprezintă o problemă serioasă. Cred că e mai mult o dovadă a lipsei de înţelegere profundă a lucrurilor”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
Guvernul aşteaptă ca Parlamentul să precizeze care sunt sursele de finanţare pentru majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum prevede Constituţia, a reiterat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă legea va fi contestată la CCR.
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.
Legea merge la promulgare.