Tăriceanu, despre ambasadorul României la Washington: Nu ştiu pe cine reprezintă, statul paralel, Kovesi sau Coldea/ Ce replică i-a dat Maior liderului ALDE

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, despre ambasadorul României la Washington, George Maior, că nu ştie pe cine reprezintă acesta în SUA, pe statul paralel, pe Kovesi sau pe Coldea. El a precizat că a avut miercuri o întrevedere cu acesta, în cadrul vizitei sale în Statele Unite.

Urmărește
1101 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre ambasadorul României la Washington: Nu ştiu pe cine reprezintă, statul paralel, Kovesi sau Coldea/ Ce replică i-a dat Maior liderului ALDE

Tăriceanu, despre ambasadorul României la Washington: Nu ştiu pe cine reprezintă, statul paralel, Kovesi sau Coldea

„Aş vrea să contribuim la detensionarea relaţiei existente în momentul de faţă între SUA şi UE, pe care o văd pe cale să se deterioreze. Eu cred că ar fi o greşeală imensă să vadă această relaţie slăbindu-se. E bine ca această relaţie să fie una directă şi nu mijlocită printr-un ambasador care nu ştiu pe cine reprezintă acolo, statul paralel din România, fundaţiile Soros şi anexele, pe doamna Kovesi, pe Coldea, pe Dumbravă, nu ştiu. Eu cred că această relaţie, sunt din 2014 preşedinte al Senatului. Ambasadorul României nu a fost capabil să aranjeze o singură vizită oficială, nu numai pentru mine, ci şi pentru prim-miniştrii care au fost în funcţie. Oamenii de acolo vor să ne cunoască. Probabil vor urma şi alte contacte, fie mergând noi la Washington, fie venind ei încoace. Avem suficiente motive să dorim ca această relaţie să capete şi altă dimensiune decât cea prezentă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la DC News.

Preşedintele Senatului a anunţat că s-a întâlnit cu George Maior, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în SUA.

„Cu ambasadorul României la Washington am avut ieri o scurtă întrevedere. Ieri după-amiază înainte de plecare, la mine la hotel”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că a angajat o firmă de consultanţă pentru organizarea întrevederilor avute în SUA, inclusiv cu cea avută cu vicepreşedintele Statelor Unite.

„Am avut o firmă de consultanţă care a fost angajată şi care s-a ocupat nu numai de aceste întrevederi, ci are o misiune mai largă de asigurarea componentei de public relations de relaţionare cu media, pentru că constat că imaginea României în SUA este o imagine deformată, proiectată răuvoitor de multe vreme. Ambasadorul SUA la Bucureşti are nişte poziţii pe care le cunoaştem şi nu vreau să le comentez, constante. Ambasada României la Washington sau mai bine zis ambasadorul României la Washington a continuat linia din timpul preşedintelui Băsescu de a izola practic conducerea politică a României şi de a nu angaja nişte contacte care să permită americanilor să cunoască lidershipul politic din România şi modul în care noi înţelegem relaţia strategică cu SUA. Atunci sigur că am utilizat mijloace legale şi legitime care să îmi permită mie şi României ca ţară să proiectăm o altă imagine, modul în care vedem relaţia euroatlantică”, a conchis Tăriceanu.

Reacţia lui Maior

Ambasadorul României în SUA George Maior a afirmat că Preşedintele României a fost primul şef de stat din regiune care s-a întâlnit cu noul preşedinte al SUA. Reacţia vine după ce Călin Popescu Tăriceanu a spus că acesta nu a fost în stare să aranjeze vizite oficiale pentru premierii în funcţie.

„Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani. În ultimii ani, relaţia bilaterală dintre România şi Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungând la un maxim istoric potrivit tuturor evaluărilor. Apreciem preocuparea unor lideri politici pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american şi mă bucur că am din nou oportunitatea de a răspunde unor nelinişti ocazionale, prin prezentarea unor date statistice clare care arată indubitabil faptul că legăturile dintre România şi SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani. Pe această cale, doresc să felicit Ministerul de Externe şi pe toţi diplomaţii români care au lucrat intens în ultimii ani pentru a ajunge în acest punct culminant”, a transmis George Maior, într-un comunicat de presă.

Fostul director al SRI şi actual ambasador al României în SUA a făcut şi o trecere în revistă a realităţilor din timpul mandatului său, „pentru a ajuta la o înţelegere mai bună a stadiului relaţiilor româno-americane şi a clarifica anumite confuzii”.

„- Preşedintele României a fost primul şef de stat din regiunea central şi est europeană care s-a întâlnit cu noul preşedinte al SUA, fiind totodată pentru prima dată în ultimii 40 de ani când preşedintele României a susţinut, alături de preşedintele SUA, o conferinţă de presă cu audienţă globală pe peluza din faţa Casei Albe.

- Primul-ministru al României a avut, pentru prima dată în ultimii 15 ani, o întâlnire oficială cu Speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, având totodată întâlniri la nivel înalt cu membri ai Administraţiei americane. În ultimii ani, Ambasada României în SUA a organizat peste 25 de vizite oficiale la nivel de prim-ministru, viceprim-ministru şi membri ai tuturor Guvernelor României care s-au succedat în această perioadă, indiferent de culoarea politică. În ultimele două luni, intensitatea contactelor oficiale la nivel înalt care au avut loc la Washington, între reprezentanţii celor două ţări, este fără precedent.

- Unele dintre ultimele contacte oficiale la nivel înalt ale unor membri ai Guvernului României cu membri ai Administraţiei americane au implicat ministrul român de Externe care s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu secretarul de stat al SUA, respectiv ministrul român al Energiei care s-a întâlnit, luna trecută, cu secretarul american al Energiei. În timpul mandatului meu, Ambasada României în SUA a organizat vizite la Washington DC pentru peste 30 de parlamentari români.

- Am reuşit să organizăm la Bucureşti, împreună cu partea americană, cea mai mare misiune economică globală, cu participarea a peste 100 de companii americane. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu peste 20%, iar exporturile româneşti în SUA s-au intensificat semnificativ, ceea ce răspunde preocupărilor legitime ale liderilor politici de a diversifica parteneriatul româno-american. Relaţiile culturale dintre cele două ţări s-au intensificat, inclusiv pe fondul celor peste 50 de prezentări analitice, academice sau economice susţinute la universităţi, precum Harvard, Carnegie Mellon, George Washington University şi centre de gândire şi reflecţie prestigioase din SUA, în ultimii patru ani.

- Imaginea şi forţa de legitimitate a României în Statele Unite ale Americii s-au îmbunătăţit semnificativ, în condiţiile în care anul trecut, cu ocazia Centenarului, România a fost felicitată prin rezoluţii şi proclamaţii oficiale emise de Camera Reprezentanţilor, 45 de guvernatori reprezentând tot atâtea state americane şi de către primarul capitalei SUA, Washington DC. Aceste documente oficiale emise la 100 de ani de la Marea Unire şi 30 de ani de la căderea comunismului legitimează aspiraţiile naţionale ale românilor pentru libertate şi demnitate susţinute de SUA atunci, acum şi în viitor. Toate proclamaţiile sunt în curs de a fi transmise Muzeului Unirii de la Alba Iulia”, arată Maior în documentul de presă.

El a adăugat că ambasada României la Washington „va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale preşedintelui, premierului şi a oricărui alt oficial român”.

„De asemenea, lucrăm la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor SUA în România. Toate aceste repere au făcut să ajungem astăzi la punctul culminant al relaţiei bilaterale româno-americane din ultimii aproape 140 de ani, cu dezvoltări puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educaţional. Îi felicit pe această cale pe diplomaţii români şi îi încurajez să îşi păstreze încrederea şi să rămână dedicaţi serviciului public pe care îl îndeplinesc cu eficienţă, asigurând o reprezentare demnă a României în SUA şi în lume”, a conchis George Maior.

Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, la începutul acestei săptămâni la Washington, unde a participat la Conferinţa Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, organizată la sediul Băncii Mondiale. Şeful Senatului a avut întrevederi cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, cu Keith Kellogg, consilierul pe securitate al acestuia şi cu senatorul republican pentru statul Texas, Ted Cruz, fost candidat la prezidenţialele din 2016.

George Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici