Video Tăriceanu, despre cererea de consultare a Comisiei de la Veneţia: Vom tranşa săptămâna viitoare

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, că a avut o solicitare, în şedinţa de luni a Birourilor permanente reunite, din partea Alinei Gorghiu, ca Parlamentul să ceară asistenţa Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei, însă cererea va fi votată săptămâna viitoare.

Urmărește
195 afișări

"Am avut o solicitare din partea doamnei vicepreşedinte a Senatului, Gorghiu referitoare la asistenţă din partea Comisiei de la Veneţia pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Aici au fost puncte de vedere diferite. Eu am menţionat faptul că Parlamentul trebuie să îşi arate disponibilitatea de a colabora cu Comisia de la Veneţia, în timp ce pe Legile de reformă a Justiţiei avizul Comisie de la Veneţia este unul firesc, având în vedere că aceste legi au incidenţă cu legislaţia europeană", a afirmat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite care a avut loc luni la Parlament.

Acesta a adăugat că în ceea ce priveşte modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, aceste lucruri sunt "strict de competenţă naţională".

"Pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, pe baza subsidiarităţii, aceste legi sunt strict de competenţă naţională. Dar sigur că această solicitare a domnei Gorghiu a fost dezbătută. Am cerut din partea departamentelor de specialitate ale Camerei şi Senatului un punct de vedere şi am rugat grupurilor parlamentare să dezbată această chestiune şi săptămâna viitoare să o tranşăm", a completat Tăriceanu.

Pe 12 octombrie, CCR a decis că un număr de 64 de dispoziţii din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale, în timp ce 31 de dispoziţii pentru care s-au ridicat obiecţii sunt constituţionale, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

De asemenea, într-o altă şedinţă a plenului CCR, judecătorii au constatat că un număr de 31 de dispoziţii din legea de modificare a Codului Penal sunt neconstituţionale, precum noile definiţii ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, dar şi anumite prevederi legate de omorul calificat şi mărturia mincinoasă.

Pe 19 octombrie, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a transmis, în avizul aprobat de instituţie, o serie de recomandări în cazul amendamentelor la Codul de Procedură Penală şi la Codul Penal.

Astfel, în cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României "să revizuiască în totalitate amendamentele pentru a se asigura că reformele nu au impact negativ asupra funcţionării sistemului judiciar penal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici