- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.05.2019, 17:50)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, despre moartea lui Răzvan Ciobanu: Avem o capacitate mai mică de combatere a consumului de droguri decât alte ţări/ Vasilescu: Dacă s-ar aplica legea nu ne-am mai confrunta cu acest „flagel”
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în contextul morţii lui Răzvan Ciobanu, că România are o capacitate de reacţie şi de mobilizare mai mică faţă de alte state pentru combaterea consumului de droguri. Preşedintele Senatului consideră că politicienii nu s-au implicat suficient în această problemă.
Urmărește
1985 afișări
Tăriceanu: Avem o capacitatea mai mică de combatere a consumului de droguri decât alte ţări
"Dumnezeu să-l odihnească pe Răzvan Ciobanu! O veste tristă, care ne-a înnegurat chiar în perioada sărbătorii Pascale. O veste care ar trebui să ne dea de gândit, totodată. Pentru că moartea designerului vestimentar a fost legată, se pare, de consumul de droguri. Iar consumul de droguri e în creştere în România, de la un an la altul, după cum arată statisticile.
Încă nu e la cote de alarmă, pentru că, din fericire, suntem, încă, printre ultimii din Europa la acest capitol, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri eficiente pentru a ţine sub control extinderea flagelului. Vestea bună, că România nu e chiar paradisul drogurilor, e dublată de vestea mai puţin bună - că avem într-o măsură mai mică decât alte state capacitatea de reacţie şi de mobilizare pentru combaterea fenomenului", a scris Călin Popescu Tăriceanu, joi, pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Preşedintele Senatului a adăugat că fenomenul consumului de droguri nu este o temă uşoară, iar politicul nu s-a implicat suficient de mult în această problemă. El a precizat că oamenii politici "evită din instinct" să-şi asocieze numele cu "problematici ale aşa-numitelor grupuri indezirabile social".
"Nu este o temă uşoară, dar nu este o temă pe care să o ascundem sub preş. Între motivele majore e şi acela că politicul nu s-a implicat suficient de mult, iar asta – să o recunoaştem cu onestitate – are o explicaţie clară şi categorică: oamenii politici evită din instinct să-şi asocieze numele cu problematici ale aşa-numitelor grupuri indezirabile social, cum sunt percepuţi consumatorii de droguri, cerşetorii ori practicantele prostituţiei. Pentru că orice soluţii ar concepe, ar satisface anumite segmente sociale, pe de-o parte şi ar deranja altele, pe de altă parte şi, categoric, ar atrage criticile multora pe motiv că «sunt atâtea alte lucruri de rezolvat», iar cele pomenite nu sunt prioritatea zero", explică Tăriceanu.
Liderul ALDE a mai spus că este momentul ca problema consumului de stupefiante să fie abordată cu raţiune şi curaj, iar pentru acest lucru e necesar un maxim de voinţă politică.
"Răspunsul e: ce ignorăm azi, s-ar putea să devină de nereparat mâine. Anii au trecut, iar problemele nerezolvate s-au răzbunat şi se răzbună. A venit vremea să abordăm problema consumului de stupefiante cu raţiune şi curaj şi e nevoie de maximum de voinţă politică. Indiferent cine suntem, politicieni sau apolitici, de stânga sau de dreapta, părinţi sau profesori, suntem de acord că nu există nimic mai preţios decât viaţa şi siguranţa copiilor noştri. Aşa că hai să apucăm taurul de coarne conştienţi fiind că nu există soluţii miraculoase ci multă, multă muncă", explică şeful Senatului.
O problemă în calea acţiunii de combatere a consumului de droguri este şi legislaţia foarte „stufoasă” din România, în opinia lui Călin Popescu Tăriceanu.
"Legalizarea, spre exemplu, a canabisului în domeniul medical - o temă de mare actualitate la nivel mondial – interzicerea etnobotanicelor ori crearea aşa numitelor camere de consum supravegheat pot fi discutate, analizate cu specialiştii, pot fi transpuse în practică, dar reclamă modificări în serie ale unor legi şi implicarea a multe ministere: Ministerul Sănătăţii, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor etc. În plus, nici legislaţia europeană nu ajută foarte mult prin concizie şi claritate, din acelaşi motiv ca la noi: o anume duplicitate şi lipsă de bărbăţie politică, ceea ce lasă soluţiile strict pe seama autorităţilor naţionale", a completat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului mai transmite că sunt necesare discuţii pe acest subiect, atât cu autorităţilor statului din domeniu, cât şi cu lideri ai organizaţiilor guvernamentale, directori de şcoli şi reprezentanţii societăţii civile.
"Va trebui să demarăm, în perioada care urmează, discuţii ample pe această temă, atât cu autorităţilor statului din domeniu, cât şi cu lideri ai ONG-urilor, directori de şcoli şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a identifica cele mai bune şi mai rapide soluţii. Dacă va fi nevoie, vom acorda unor asemenea ONG-uri statutul de instituţii de utilitate publică, ceea ce le va asigura sprijinul statului, pentru că munca lor este extrem de importantă în ţinerea sub control a flagelului drogurilor", a mai spus liderul ALDE.
Acesta precizat că îşi doreşte să îi aibă alături "în această cruciadă" pe reprezentanţii bisericii, de orice confesiune ar fi ei, şi marile companii româneşti sau străine care au programe consistente de responsabilitate socială.
"Vrem ca şcolile copiilor noştri să fie izvoare de ştiinţă şi educaţie, nu mici Woodstock-uri prin care joint-urile să treacă din mână în mână în pauze. Părinţi, dascăli şi elevi trebuie să conştientizăm că avem o problemă şi ignorarea ei nu înseamnă că ea se rezolvă de la sine. Patroni de cluburi şi discoteci, nu mai închideţi ochii la consumul de droguri sau excese alcoolice! Unii dintre tinerii care cad sub mesele clubului vostru ar putea fi chiar copiii voştri! Vrem, ca părinţi responsabili, să le asigurăm tinerilor un mediu curat şi sănătos de dezvoltare, nu unul care să pună bazele promiscuităţii de mai târziu şi ale eşecului ca adulţi", a conchis Tăriceanu.
Vasilescu, despre consumul de droguri: Dacă s-ar aplica legea nu ne-am mai confrunta cu acest flagel
Purtătorul de cuvânt PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, referitor la moartea lui Răzvan Ciobanu, că "trebuie să fii inconştient să te urci la volan după folosirea narcoticelor" iar dacă legea s-ar aplica, nu ar mai fi acest "flagel".
"Trebuie să fii inconştient să te urci la volan după folosirea narcoticelor (referindu-se la moartea lui Răzvan Ciobanu - n.r.). Dacă s-ar aplica legislaţia nu cred că ne-am mai confrunta cu acest flagel", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, într-o intervenţie telefonică, joi la Antena 3.
Întrebată de ce nu este combătut fenomenul consumului de droguri, Vasilescu a răspuns: „Asta trebuie să întrebaţi instituţiile abilitate”.
Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit, luni dimineaţa, într-un accident rutier produs la intrarea în localitatea Săcele dinspre Năvodari, în judeţul Constanţa. Testul rapid a indicat prezenţa de droguri în sângele lui Răzvan Ciobanu. Acesta ar fi suferit de depresie, potrivit apropiaţilor lui.
Peste 100 de persoane, între care şi Iulia Albu, Oana Roman, Cătălin Botezatu, avocatul Laura Vicol şi Raluca Bădulescu, s-au prezentat, joi la Cimitirul Progresul din Capitală, unde a fost înmormântat Răzvan Ciobanu.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Orban, replică pentru Olguţa Vasilescu: A servit ceva sau a fumat iarbă. Cum să minţi cu aşa ceva?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe