Tăriceanu despre negocieri: PSD nu a avut curaj, PDL a dat bir cu fugiţii

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că PNL nu a reuşit să realizeze o coaliţie de guvernare cu PSD, pentru că social-democraţii nu au avut curaj, dar nici cu PDL, pentru că democrat-liberalii nu erau interesaţi de negocieri şi au dat bir cu fugiţii.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu despre negocieri: PSD nu a avut curaj, PDL a dat bir cu fugiţii

Tăriceanu despre negocieri: PSD nu a avut curaj, PDL a dat bir cu fugiţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Alianţa PSD-PNL era una din formule, în cazul în care cei de la PSD ar fi avut curajul să adopte o atitudine un pic mai curajoasă faţă de potenţialul demers al preşedintelui de a numi un prim-ministru din partea PD. Preşedintele a securizat o minoritate destul de bună - PD, UDMR, şi minorităţi, la care toată lumea a spus că o să-i găsească pe cei 21 parlamentari şi îşi face o majoritate. În faţa acestei formule, era cealaltă atitudine - se putea face o coaliţie PSD-PNL, care ar fi trebuit să aibă curajul la primul vot în Parlament să dea votul de încredere premierului desemnat de preşedinte şi să reziste în continuare şi să încerce să impună recunoaşterea unie majorităţi politice normal constituite. PSD nu a avut curajul", a susţinut Tăriceanu.

 

El a subliniat că "grupul Oprişan-Mitrea" a făcut o presiune atât de mare şi a spus: "Mergem pe formula asta, cu PDL. E o formulă mai uşoară!". El a glumit spunând că ministerul Transporturilor "îi face fraţi" pe toţi cei care trec pe acolo: Băsescu, Mitrea şi Berceanu.

În ceea ce priveşte negocierile cu PDL, Tăriceanu a spus că nici preşedintele, nici democrat-liberalii nu au dat dovadă de disponibilitate, menţionând că PD a dat bir cu fugiţii când liberalii au început să discute cu ei despre arhitectura constituţională, justiţie şi legea electorală.

"Nici preşedintele Băsescu, nici PD, nu au dat nici cel mai mic semn că ar fi dispuşi să intre într-o negociere. Noi am venit la o primă discuţie de prezentare a poziţiilor. Dacă ar fi avut intenţia reală să ajungă la o coaliţie cu noi, ar fi venit cu o contrapropunere. Ar fi zis: "Domnule Tăriceanu, hai să ne mai intâlnim odată şi mai discutăm. Asta e contrapropunerea!". Nu a mai fost nicio discuţie şi nimeni nu a mai dat niciun telefon de la PD. Pentru mine lucrul ăsta mi se pare foarte relevant, în contextul în care noi suntem vinovaţi că nu s-a făcut această coaliţie. După ce am discutat aceste lucruri cu ei (justiţie, Constituţie, lege electorală- nr), au dat bir cu fugiţii şi aveau cred că mai demult nişte discuţii subterane cu cei de la PSD, care au dus la concretizarea unei coaliţii de guvernare", a apreciat liderul PNL.

El a spus că liderii PNL au avut o discuţie foarte amplă în BPC şi au decis în uninimitate să nu facă o coaliţie cu PD decât în cazul în care "PNL obţinea funcţia de prim-ministru şi o distribuţie foarte echilibrată a posturilor în Guvern", în caz contrar opţiunea fiind opoziţia.

"Cerinţa postului de premier era o garanţie că lucrurile pe care le-au încercat în primii doi ani, 2005-2006, nu se mai repetă. Am avut capacitatea de a învăţa din lecţiile trecutului şi nu vrem să intrăm în coaliţie cu PD numai ca să jucăm rolul de "adjuvant de cuagulare". Vocaţia PNL este clar a unui partid care doreşte să exercite puterea. PNL nu are vocaţie de partid de opoziţie, cum avea pe vremuri PNŢ-ul, dar această exercitare a puterii trebuie făcută dând garanţie electoratului că valorile liberale sunt respectate", a spus liderul PNL.

În plus, Tăriceanu a mărturisit, la Antena 3, că "au fost discuţii între PNL şi PSD în vederea formării unei coaliţii post- electorale", dar a adăugat că PSD a ales cea mai uşoară variantă.

"În cadrul PSD-ului s-au analizat cele două variante, varianta cu PNL şi varianta cu PDL. La varainta PNL ei au sesizat că erau probleme legate de program, dar au sesizat ca şi noi că din punct de vedere procedural vor trebui depăşite obstacole nu prea simple, legate de intenţia preşedintelui de a numi un premier desconsiderând o eventuală majoritate politică care se face în Parlament, lucru pe care l-a declarat. Şi atunci ei au preferat calea facilă a unei formule de guvernare cu PDL", a spus liderul liberalilor.

El a confirmat faptul că a existat o înţelegere între PSD şi PNL, informând că el a refuzat să îi dea curs în seara alegerilor.

"Vă spuneam că au fost discuţii, şi discuţiile acestea au derivat din modul în care era alcătuită scena politică până la alegeri. Aceste discuţii clar au avut loc. A fost în discuţie posibilitatea, pe care a evocat-o domnul Hrebenciuc, ca în ziua de 30 noiembrie să anunţăm o înţelegere politică care să ducă la formarea unei coaliţii Eu am vorbit cu cei de la PSD şi le-am spus că nu este posibil şi că o astfel de înţelegere nu poate să fie angajată numai de preşedintele partidului, fără consultarea forului de decizie BPC", a spus Tăriceanu.

El a menţionat că discutarea şi dezvăluirea unei eventuale înţelegeri înainte de alegeri ar fi dus la vicierea rezultatului şi că ar fi fost o "naivitate" să se creadă că lucrurile pot fi rezolvate aşa.

"Nu cred că ar fi fost foarte normal să procedăm în asemenea fel, cred că a fost un fel de naivitate de a crede că lucrurile se pot rezolva în acest fel. (...) Acest anunţ ar fi trebui să se facă pe data de 30, la ora 21.00, imediat după ce s-au anunţat exit-poll-urile şi s-a încheiat votarea. Am spus că îmi pare rău, aşa ceva nu se poate şi că trebuie să aşteptăm rezultatele iar ulterior am început rundele de negocieri, una oficială cu PDL, una oficială cu PSD, şi după aceea au mai fost nişte contacte neoficiale cu PSD", a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

El a informat că, la una din discuţiile neoficiale, s-a ajuns la contutrarea unei formule de coaliţie cu PSD, fiind puse pe hârtie şapte principii politice, legate de cota unică, sistemul electoral, inclusiv modul de structurare a Guvernului, cu premier de la PSD, urmând ca să existe o repartizare echilibrată în Executiv şi administraţie.

"S-a mers pe o formulă care ar fi dus la o repartiţie de 60-40 între PSD şi PNL. Ar fi fost normal dacă această înţelegere ar fi fost agreată am fi putut să dăm o semnătură pe un document incipient pentru forurile noastre, care să ratifice această potenţială formulă. .. Şi a doua zi dl Geoană s-a dus la PSD şi a pledat pentru o singură formulă, şi anume formula cu PDL. Sunt momente total distincte faza cu protocolul şi înţelegerea PNL-PSD", a mai spus Tăriceanu.

Întrebat dacă a crezut oferta lui Boc din seara alegerilor, Tăriceanu a spus că îi este foarte greu să creadă în Emil Boc, din cauza versatilităţii acestuia.

"Cu domnul Boc mi-e foarte greu să am încredere pentru că el de aproape doi ani de zile a atacat permanent PNL. Nu mai vorbesc de perioada când am fost împreună în Alianţa D.A, când a făcut un joc dublu. Lucrurile acestea m-au făcut să privesc acest personaj cu foarte multă neîncerdere şi, mai mult, cu un dispreţ legat de versatilitatea sa extraordinară. Nu am văzut un personaj atât de versatil. Ca atare am privit cu foarte mare rezervă această ofertă. Ştiam că este o dorinţă a preşedintelui şi a PD, într-o oarecare măsură. PD îşi doreşte mai mult să fie la putere, decât cu cineva anume, şi de aceea am stat foarte rezervat şi nu am dat niciun semn până când preşdintele nu a făcut consultările", a precizat liderul PNL, menţionând că în PNL "oamenii s-au răcorit extraordinar de mult de pe urma relaţiei cu PDL".

Pe de altă parte, Tăriceanu a menţionat că cel mai important lucru pentru PNL în această perioadă este consolidarea formaţiunii ca principal partid de opoziţie, anunţând că liberalii vor forma "o echipă puternică, care să stea cu ochii pe cei de la putere", alături de instituţiile europene.

"Mai sunt şi cei de la Comisia Europeană care mai au un ochi asupra vieţii politice din România, mai e PE, deci vom avea o serie de pârghii pe care nu vom ezita să le folosim", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă a fost un lucru bun pentru el faptul că a fost premier, Tăriceanua replicat: "Nu mi-aş fi imaginat că voi ajunge prim-ministru".

El a mărturisit că familia sa l-a presat să renunţe la mandatul de premier imediat după aderarea României la UE.

"Am avut presiuni inclusiv din partea familiei de a renunţa la un moment dat la această funcţie şi era un moment probabil când aş fi putut să îmi închei mandatul imediat după aderarea României la UE, însă în acel moment partidul era într-o formă proastă electoral vorbind. Cu toate că ar fi fost un bun prilej de a spune: Mi-am dus mandatul la îndeplinire, mergeţi mai departe, descurcaţi-vă cum ştiţi, am considerat că este de datoria mea să îmi duc această responsabiltate până la capăt", a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici