- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.10.2019, 13:48)
- Teodor Bobei
Tăriceanu, despre raportul MCV: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislaţia românească
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat marţi referitor la draftul raportului MCV care critică CSM şi SIIJ, că reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să respecte legislaţia românească şi că în trecut rapoartele MCV au curpins erori. El a susţinut că documentul trebuie analizat de Ministerul Justiţiei.
Urmărește
289 afișări
Tăriceanu, despre raportul MCV: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislaţia românească
„Sigur că şi în trecut Mecanismul de Cooperare şi Verficare care a funcţionat în relaţia dintre România şi Comisia Europeană, în numeroase rânduri a cuprins erori. Erori de necunoaştere, erori de apreciere şi aşa mai departe şi cred că cei de la Comisie trebuie să respecte ce înseamnă legislaţie românească, prevederi care sunt adoptate în baza legislaţiei şi a Constituţiei. În ceea ce priveşte raportul pe care nu l-am văzut, dar am aflat că acest raport conţine o serie de critici, cred că e necesar ca el să fie analizat de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi trebuie găsită o soluţie de cooperare cu CE pentru a reclădi relaţia de încredere care este esenţială, pentru ca viitorul raport să nu mai aibă referirile negative şi probabil că anumite modificări trebuiesc adoptate. Bănuiesc, nu am văzut raportul", a afrimat Călin Popescu-Tăriceanu, în Parlament.
Proiectul raportului MCV care va fi publicat marţi de Comisia Europeană conţine critici dure la adresa unor instituţii din sistemul judiciar, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), potrivit unor surse de la Bruxelles.
Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru MEDIAFAX că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproşate anumite disfuncţionalităţi, dar şi problemele de comunicare din interiorul instituţiei conduse de Lia Savonea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecţia Judiciară, potrivit surselor citate.
Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a cărei înfiinţare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât şi în cel al Comisiei de la Veneţia.
Documentul care va fi dat marţi publicităţii arată că nu s-a ţinut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce priveşte înfiinţarea şi activitatea Secţiei, au explicat sursele menţionate.
Şi procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproşurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind ţara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuaţie. În momentul de faţă, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT şi Parchetul General, este asigurată de interimari.
Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru MEDIAFAX, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire şi la o scădere semnificativă a activităţii DNA în lupta împotriva corupţiei.
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat marţi că raportul MCV nu este încă aprobat în Colegiul Comisarilor şi va discuta despre el imediat după întâlnirea din Colegiu, care va avea loc la ora 14.00, ora României.
Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache a afirmat, marţi, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menţinut.
„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV”, a scris Dragoş Tudorache, pe Facebook.
Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se aşteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greşit din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe