Tăriceanu, despre sesizarea premierului Dăncilă la CCR: A decis ceea ce trebuia/ Ce spune despre amânarea votului privind cererea procurorilor DNA

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că premierul Viorica Dăncilă a decis ”ceea ce trebuia” când a sesizat CCR cu privire la faptul că şeful statului nu a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor propuşi la Transporturi şi Dezvoltare Regională.

Urmărește
1430 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre sesizarea premierului Dăncilă la CCR: A decis ceea ce trebuia/ Ce spune despre  amânarea votului privind cererea procurorilor DNA

Călin Popescu Tăriceanu, despre sesizarea premierului Viorica Dăncilă la CCR: A decis ceea ce trebuia

”Nu mă invoca pe mine (preşedintele Klaus Iohannis - n.r.), invoca procedura Senatului, dar aluzia am înţeles-o. Sunt două lucruri care după părerea mea sunt complet separate, nu au nicio legătură. Am luat notă, ca şi toată lumea de acest punct de vedere şi cred că ceea ce a decis primul ministru era ceea ce trebuia să facă, anume în atari condiţii în care preşedintele nu dă un termen de semnare a decretelor de numire a miniştrilor să sesizeze Curtea Constituţională”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că un termen rezonabil pentru PSD poate însemna şi două sau trei luni, având în vedere decizia amânării votului în plenul Senatului cu privire la solicitarea DNA în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Cum m-am aşteptat ca această chestiune să apară în discuţie, m-am documentat un pic cum acţionează pesediştii. Aflăm de exemplu că la Senat s-a depus o solicitare pentru o persoană, preşedintele Senatului într-o anume chestiune. Am aşteptat un vot, într-un termen rezonabil. Ce constant? Că Parlamentul, controlat e majoritatea PSD, a amânat votul până în sesiunea din februarie. Putem să ne inspirăm de aici şi să considerăm că un termen rezonabil poate pentru PSD poate însemna şi două, trei luni de zile", a afirmat Klaus Iohannis, vineri la Palatul Cotroceni.

Totodată, şeful statului a afirmat că nu va lua o decizie cu privire la remanierea guvernamentală, respectiv revocarea şi numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, şi va aştepta hotărârea CCR în cazul sesizării unui conflict între Guvern şi Preşedinţie de către premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona "blocajul" pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării.

"Singura situaţie incertă în acest moment este creată de domnul Iohannis prin blocajul numirilor în două domenii importante, la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării. Cred că jocul politic trebuie să înceteze îna ceastă perioadă. Ne dorim să avem o Preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) de succes, iar acest lucru se poate face doar oferind legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. De aceea astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocat creat de domnul preşedinte. Nu mi-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar intereseul României este mai presus de o ambiţie, de interesul politic sau de o campanie electorală", a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Tăriceanu, despre amânarea votului pe raportul privind cererea procurorilor DNA: Nu mă avantajează

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că amânarea votului pe raportul privind cererea procurorilor DNA de începerea urmăririi penale pe numele său nu îl avantajează, el precizând că nu beneficiază de efectul prescripţiei.

"Eu sunt gata să-mi prezint punctul de vedere în faţa plenului Senatului. Eram pregătit inclusiv astăzi (luni - n.r.). Înţeleg că la Biroul Permanent s-a luat notă de cererea unor senatori care au cerut timp suplimentar pentru a studia dosarul şi s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu numai membrilor Comisiei juridice, la documentele din dosar. Nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri au fost inspirate sau ar fi fost influenţate de mine”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, precizând că el a decis să nu participe la şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

El a mai afirmat că amânarea votului pe cererea DNA nu îl avantajează.

”Dacă cei din Opoziţie ar face un minim efort să citească referatul procurorilor ar constata că procurorii consideră că termenul de prescripţie nu funcţionează, deci nu beneficiez de efectul prescripţiei. În concluzie, nu mă avantajează”, a mai spus preşedintele Senatului.

Conducerea Senatului a aprobat, luni, cererea Comisiei juridice de prelungire cu 10 zile a termenului pentru întocmirea raportului.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă şi faţă de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici