- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Dezbaterea pe schimbarea Constituţiei, parţial viciată deoarece discuţia a vizat persoane
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că dezbaterea privind schimbarea regimului constituţional a fost parţial viciată deoarece discuţiile au vizat în principal persoane, şi nu raportul dintre stat şi individ, şeful Executivului pledând în favoarea "modelului parlamentar european".
Tăriceanu: Dezbaterea pe schimbarea Constituţiei, parţial viciată deoarece discuţia a vizat persoane (Imagine: Mediafax Foto)
El a arătat, la conferinţa internaţională cu tema "Regimuri Constituţionale în Uniunea Europeană", organizată de Forumul Academic Român, că, în calitate de liberal, consideră că statul trebuie să fie un paznic al intereselor cetăţenilor şi să le ofere acestora mai multe şanse de a reuşi prin propriile forţe, nu să le dicteze unde şi pe câţi bani să lucreze.
"Cel mai bun sistem este cel care îi ajută pe cetăţeni, şi nu cel care le controlează viaţa. De aceea, eu pledez pentru continuarea procesului de modernizare a instituţiilor, astfel încât România să se îndrepte spre modelul parlamentar european", a spus Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În opinia premierului, dezbaterea din ultimii ani despre schimbarea regimului constituţional al României a fost "parţial viciată", deoarece s-a vorbit prea mult despre persoane în loc ca discuţia să se concentreze pe problema fundamentală a oricărui regim constituţional, şi anume raportul dintre individ şi stat.
"Sunt liberal şi european şi consider că o instituţie, oricât ar fi de bună aceasta, nu poate decide în locul cetăţenilor. Sunt liberal şi european şi consider că trebuie evitate forurile de putere excesivă", a spus Tăriceanu, arătând că statul are încă un rol mult prea pronunţat şi multe dintre instituţii sunt încă imobile şi supradimensionate.
"Întrebarea fundamentală la dezbaterea de astăzi este care sistem instituţional oferă cetăţenilor mai multe libertăţi şi mai multe şanse de a-şi lua viaţa în propriile mâini. Cred că răspunsul îl găsim dacă ne uităm la arhitectura instituţională şi constituţională europeană, adică un sistem de instituţii echilibrat, unde există un control reciproc între puteri, precum şi canale şi modalităţi de colaborare. Elementul fundamental de care am vorbit nu o dată în sistemele constituţionale europene este legat de formula de control şi de echilibru al puterilor în stat, acea formulă sintetică «the check and balances»", a spus Tăriceanu.
El a apreciat că următoarele luni vor fi decisive pentru România şi din perspectiva sistemului instituţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.