Tăriceanu a fost întrebat cum poate fi rezolvată disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu referitoare la participarea la reuniunile Consiliului European, după ce prim-ministrul a comunicat Parlamentului că şeful statului nu a informat cu privire la mandatul său.
„Sunt veşnicele probleme interinstituţionale între Guvern şi Preşedinţie, şi e regretabil acest lucru pentru că cel puţin pe probleme care ţin de reprezentarea României la Uniunea Europeană, de promovarea intereselor noastre şi de apărarea lor ar trebui să existe o colaborare în acest sens. Pentru mine, din păcate, aceste chestiuni nu sunt noi. Am trecut prin ele, am trăit aceste situaţii în care ne regăsim şi în momentul de faţă şi probabil că în final numai revizuirea Constituţiei, cu delimitarea clară a atribuţiilor între cele două componente ale Executivului, Guvern şi Preşedinţie, v-a putea să lămurească aceste probleme. Până atunci, cred că în baza Pactului de coabitare între Guvern şi Preşedinţie aceste chestiuni ar trebui să fie rezolvate”, a declarat Tăriceanu.
Pe de altă parte, fostul premier a susţinut că nu crede că în acest an va fi posibilă revizuirea Constituţiei prin organizarea unui referendum.
El a precizat că nu crede că Parlamentul ar putea interveni decisiv în conflictul privind participarea la reuniunile europene.
Preşedintele Senatului a mai susţinut că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ia parte doar la reuniunile Consiliului European care au teme de securitate şi politică externă. „În ceea ce priveşte participarea la Consiliile Europene, sigur că pe chestiuni care ţin politica externă, de probleme de securitate, ştiu că s-a convenit să participe preşedintele, şi România să fie reprezentată de preşedinte, dar în toate celelalte chestiuni ar fi trebuit să participe Guvernul şi nu văd de ce nu se întâmplă aşa”, a mai afirmat Tăriceanu.