- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.02.2018, 19:11)
- Petriana Condrut , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Tăriceanu, după audierea din Comisia SRI: Dacă şefa DNA se crede mai presus de lege, nu pot accepta/ Am avut telefonul ascultat în 2012 şi 2014. Au existat şi alţi beneficiari în afara DNA?
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat marţi, timp de două ore, în comisia de control SRI, la final declarând că audierea sa poate fi un exemplu pentru alte persoane publice care nu răspund invitaţiilor comisiilor parlamentare, cum ar fi Laura Codruţa Kovesi.
Urmărește
1812 afișări
"Am fost invitat să fiu audiat şi consider că nimeni nu e mai presus de lege. Este obligaţia mea de cetăţean să mă prezint, indiferent de funcţia pe care o am şi fac aluzie directă la persoanele care au refuzat să se prezinte în faţa comisiilor parlamenare. Daca şefa DNA crede că este mai presus de lege, denotă un comportament pe care nu pot să-l accept. Toţi trebuie să ne comportăm în acelaşi fel", a declarat marţi Călin Popescu Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 47 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Laura Codruţa Kovesi a refuzat de patru ori să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă care viza alegerile prezidenţiale din 2009.
Şeful Senatului a fost audiat, marţi, timp de două ore, în Comisia de Control SRI, după ce a acuzat, în mai multe ieşiri publice, existenţa unui stat paralel, al unui sistem care ghidează din umbră şi încearcă să acapareze toate instituţiile statului.
Audierile în lanţ au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut dezvăluiri în faţa membrilor comisiei despre modul în care a acţionat Serviciul Român de Informaţii. El a vorbit despre "culoarele" din presă şi justiţie, adică practici prin care SRI ar fi influenţat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susţinere în media.
La acea vreme, Dragomir a prezentat şi o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnalişti, 15 politicieni, 12 persoane din Justiţie, care ar putea să confirme declaraţiile sale.
Tăriceanu a vorbit despre "câmpul tactic" în Comisia SRI
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit marţi, în Comisia SRI, despre câmpul tactic şi Binomul SRI-DNA, susţinând că Serviciul de Informaţii trebuie să revină la menirea sa, care nu este aceea de supraveghere a populaţiei.
"Situaţia pe care România o traversează, încă, în legătură cu funcţionarea instituţiilor de forţă. Nu ne sunt străine îngrijorările în legătură cu Binomul SRI-DNA, a fos unul dintre subiectele discutate. Cred că a existat o perioadă în care aceste derapaje grave, cum erau protocoalele secrete SRI-DNA, extinderea câmpului tactic până în instanţă, sunt lucruri inacceptabile, într-o ţară democratică ce pune mai presus de orice cetăţeanul", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după audierea din Comisia SRI.
Acesta a mai declarat că a văzut o schimbare de atitudine de la preluarea conducerii SRI de către Eduard Hellvig
"Salut deciziile luate de acesta, care sunt în conformitate cu revenirea (n.r. Serviciului) la misiunea sa esenţială, nu supravegherea cetăţenilor şi transformarea serviciului în poliţie judiciară", a mai spus Tăriceanu.
Am avut telefonul ascultat în 2012 şi 2014. Au existat şi alţi beneficiari în afara DNA?
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că DNA i-a comunicat că nu au existat procese verbale de redare, după ce telefonul i-a fost pus sub ascultare în anul 2014, afirmând că există riscul să existe şi alţi beneficiari ai mandatului de ascultare în afară de DNA.
„Da. Comisia nu este în măsură să dea răspunsul. Comisia va face demersurile pe care le consideră necesare pentru a afla amănunte. Nu numai în 2014 am avut telefonul sub ascultare, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, l-am avut pus sub ascultare şi în 2012 când au fost campaniile electorale şi referendumul pentru suspendarea preşedintelui de atunci. Şi nu ştiu dacă nu am şi astăzi telefonul pus sub ascultare”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă a solicitat informaţii Comisiei pentru controlul SRI cu privire la baza legală a mandatului de ascultare care a fost emis pe numele său în campania electorală din anul 2014.
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că în anul 2012 a fost ascultat în dosarul în care ulterior s-a disjuns acuzaţia şi acţiunea împotriva sa de mărturie mincinoasă.
Preşedintele Senatului a afirmat că DNA i-a comunicat, la cerere, că nu au existat informaţii relevante în legătură cu dosarul în care au fost făcute cercetări.
„Am cerut, în urma comunicării pe care mi-a făcut-o DNA, că am monitorizat cu atenţie timp de 4 luni în anul 2014, am cerut procesele verbale de redare a acestor convorbiri. Am primit comunicarea pe 18 ianuarie şi am cerut imediat legal procele verbale de redare şi am primit un răspuns de la DNA că nu există procese verbale de redare.Patru luni de zile am fost ascultat cu grijă şi nu numai ascultat că mandatul iniţial prevedea şi localizare şi fotografiere ca în final să nu existe procese verbale de redare”, a precizat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului se întreabă dacă nu cumva au existat alţi beneficiari în afara de DNA în ceea ce priveşte informaţiile pe care SRI le-a obţinut în cazul său în anul 2014.
„Ca să vă explic ce înseamnă lucrul acesta, că nu au găsit nimic relevant în legătură cu dosarul în care au făcut cercetări în ceea ce mă priveşte. Eu îmi pun întrebarea în 2014 eram înscris în cursa electorală, eram candidat la alegerile prezdenţiale, nu există cumva riscul ca aceste informaţii să fi avut alţi beneficiari, în afară de DNA care să spunem era beneficiarul legal? Au existat alţi beneficiari în afară de DNA în legătură cu aceste informaţii pe care le-a obţinut SRI la vremea respectivă? (...) asta este una dinter problemele pe care le-am ridicat”, a spus preşedintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu numai politicienii au fost interceptaţi.
„Este normal să existe o astfel de intruziune în viaţa privată? nu este vorba numai despre politicieni când discutăm despre 300.000 de cetăţeni. Politicienii reprezintă probabil nici 1%, restul sunt cetăţeni care nu au nicio legătură cu politica”, a spus Tăriceanu.
Citeşte şi: USR va contesta la CCR înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru verificarea activităţii şefului SPP
Citeşte şi: Dragnea: Nu vreau să colaborez cu preşedintele pe tema Justiţiei pentru că nu am atribuţii aici
Citeşte şi: Dragnea, "îngrijorat" de creşterea inflaţiei: Îi voi scrie lui Isărescu, vreau să primesc răspunsuri
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI: Klaus Iohannis, la ceremonie a magistraţilor, de la Cotroceni: Învestirea, când actul de justiţie e pus la îndoială
Citeşte şi: Primari din Republica Moldova care au adoptat declaraţii de unire: România să ne considere primării româneşti | VIDEO
Citeşte şi: Primari din Republica Moldova care au adoptat declaraţii de unire: România să ne considere primării româneşti | VIDEO
Citeşte şi: Parlamentul a înfiinţat comisia de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP, Lucian Pahonţu
Citeşte şi: Viorica Dăncilă, prima vizită externă la Bruxelles. Preşedinte Parlamentului European: Am cerut guvernului român să continue lupta împotriva corupţiei
Citeşte şi: Preşedintele Iohannis, la o ceremonie a magistraţilor, la Cotroceni: Învestirea, când actul de justiţie e pus la îndoială. Întâlnire cu Tudorel Toader şi procurorul general, pentru prima dată după scandalul DNA
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe