- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: E utilă audierea şefilor serviciilor secrete în Parlament, pe stenogramele cu Vîntu
Liderul grupului PNL din Cameră Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ar fi utilă audierea şefilor serviciilor secrete de către comisiile de specialitate ale Parlamentului, pentru a se vedea modul în care s-au "scurs" în presă stenogramele cu Vîntu.
Tăriceanu: E utilă audierea şefilor serviciilor secrete în Parlament, pe stenogramele cu Vîntu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Audierea şefilor instituţiilor de informaţii, al SRI, la comisiile de specialitate pe această temă ar fi utilă, pentru a vedea cum s-au scurs aceste informaţii, dacă de la servicii, dacă nu, atunci rămâne că de la Procuratură", a spus Tăriceanu.
El a adăugat că trebuie văzut cine aprobă şi la cererea cui se fac aceste transcrieri ale convorbirilor telefonice, mai ales că stenogramele apărute în presă nu au nicio relevanţă pentru cazul instrumentat în ceea ce îl priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Tăriceanu a arătat că explicaţia procurorilor care afirmă că au făcut respectivele înregistrări pentru a stabili profilul inculpatului reprezintă "praf în ochi", întrucât aceştia îşi dau seama că şi-au depăşit cu mult drepturile pe care le au în cercetarea unei cauze.
"Ne întrebăm ce se întâmplă în România cu Justiţia care funcţionează după modelul Big Brother. Drepturile şi libertăţile cetăţeneşti nu sunt respectate. Avem înregistrarea convorbirilor care implică ziarişti, dar care nu au legătură cu subiectul cauzei", a spus Tăriceanu.
În opinia sa, înregistările convorbirilor respective nu au fost făcute pentru cauza din dosarul Vîntu, ci pentru a identifica "duşmanii poporului", care pot atenta la "orânduiala cârmaciului înţelept".
"Eu întreb de ce trei ani, cât Vîntu l-a susţinut cu toată puterea pe Băsescu, astfel de lucruri nu s-au întâmplat? Brusc, ele apar când apare lupta Băsescu-Vîntu. Era atunci mai puţin vinovat Vîntu de ce sa întâmplat la FNI? Probabil că nu. Fusese reevaluat probabil de Băsescu, cum s-a mai întâmplat cu alţii", a spus Tăriceanu.
Tăriceanu a precizat că el nu are dubii că telefonul său este ascultat şi a apreciat că astfel de lucruri sunt "nespecifice" unui stat democratic, fiind un atentat la drepturile omului şi o încălcare a dreptului la viaţă privată.
El a precizat că nu se face avocatul lui Vîntu, ci apără principiile liberale ale dreptului la viaţă privată, ale statului de drept şi optează pentru o Justiţie corectă.
"Aceste servicii secrete sunt folosite ca intrumente de putere într-o ţară în care ne îndreptăm cu paşi repezi către dictatură. Accentul trebuie pus pe statul de drept, pe respectarea dreptului la viaţă privată, pe o Justiţie care să nu sevească interesele unei puteri aflate vremelnic la guvernare. Ce se întâmplă e şantaj politic cu ajutorul instituţiilor statului", a spus Tăriceanu.
El a arătat că este corect ca, dacă cineva se face vinovat de sabotarea siguranţei naţionale, să răspundă, dar, dacă are păreri contrare actualei puteri, este nedrept să devină obiect de lucru al serviciilor secrete.
Tăriceanu a precizat că apare ca necesitate modificarea substanţială a legislaţiei în domeniu, astfel încât "asemenea vânturări de stenograme să nu mai fie permise", iar acei răspunzători să fie sancţionaţi, nu decoraţi de beneficiarii acestor "lecturi de alcov".
La rândul său, senatorul Cristian David, membru în Comisia de control al SRI, şi-a exprimat speranţa ca CSM să se autosesizeze şi să ancheteze modul de valorificare a probelor judiciare desprinse din cercetări.
David a mai spus că este posibil să se ceară audierea şefului SRI. "Am cerut - şi probabil vom ajunge la audierea conducerii SRI - să se analizeze modul utilizării şi valorificării informaţiilor provenite din interceptări", a arătat senatorul liberal.
Presa a făcut publice stenograme din dosarul Vîntu, conţinând discuţii între omul de afaceri şi jurnalişti din grupul Realitatea-Caţavencu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO