Tăriceanu: Guvernul trebuia să ia deja măsuri precum cele din Franţa, dar nu are experienţă

Publicat: 20 03. 2020, 18:43
Actualizat: 30 12. 2020, 18:44

„Am văzut proiectul de hotărâre privind izolarea la domiciliu, proiect care a început să circule în media. Cred că o astfel de decizie care este similară cu cea din Franţa este necesară şi la noi pentru a preveni extinderea virusului şi contaminarea pe scară largă. O astfel de măsură poate să pară excesivă la prima vedere, dar trebuie reţinut că oamenii nu sunt sechestraţi în casă, pot merge la serviciu, să îşi facă şi cumpărăturile. Se pot duce să aibă grijă de copii, dar sigur că se pune un lacăt puternic la circulaţia fără rost a unora care sunt purtători. Ar fi o frână eficientă”, a declarat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Legat de momentul în care trebuia aplicată măsură, Tăriceanu spune: „guvernul trebuia să ia deja această măsură. Pare că Guvernul şi premierul nu se regăsesc, nu ştiu cum să procedeze, se vede că nu au experienţă, nu îi întreabă pe cei care au experienţă. Sunt într-un fel de de stare de impotenţă. Consecinţele se răsfrâng asupra sănătăţii oamenilor, în loc să oprim epidemia, o lăsăm să se extindă. Am văzut că şedinţa de Guvern a durat până la 3 dimineaţa şi apoi nu a apărut nicio decizie. Oamenii ăştia se strâng, pălăvrăgesc şi nu iau nicio decizie, ar trebui să o vadă şi preşedintele. Eu văd, şi nu sunt singur, că guvernul este incapabil să ia decizii”.

Guvernul a confirmat azi existenţa unui proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie în perioada pandemiei. Raed Arafat, şeful Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific, care a propus documentul, a precizat pe Facebook că acest document există şi va fi discutat.

Din proiect:

Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei cu următoarele excepţii:

a) deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială, şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei Adeverinţe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor;
e) alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declaraţiei, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităţilor de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menţionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaraţiei, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.