Tăriceanu: În exercitarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019, România va acţiona ca partener activ

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul Conferinţei Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, de la Tallinn, că ţara noastră va fi un partener activ şi constructiv, atunci când România va deţine preşedinţia Consiliului UE în 2019.

Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: În exercitarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019, România va acţiona ca partener activ

Tăriceanu: În exercitarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019, România va acţiona ca partener activ

"În cadrul dezbaterilor, preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut o alocuţiune în care a subliniat că România participă activ, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivel executiv, la dezbaterea privind viitorul proiectului european, atât în cadrul discuţiilor în format UE27, dar şi în contacte bilaterale cu statele membre UE. România pledează pentru o Europă unitară în toate dimensiunile ei - politică, economică, socială - fără segregări între membrii săi, pe criterii regionale, politici economico-financiare şi sociale. În ceea ce priveşte exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE în 2019, preşedintele Senatului a afirmat că România va acţiona ca partener activ şi constructiv, promovând o abordare unitară. Preşedinţia României la Consiliul UE va urmări ca politicile Uniunii Europene să se raporteze în permanenţă la principiul solidarităţii, ca valoare comună a UE, subliniind importanţa reîntoarcerii la fundamentele construcţiei europene pentru a reclădi încrederea cetăţenilor", se arată în comunicatul de presă al Senatului.

Tăriceanu a avut întâlniri bilaterale la evenimentul de la Tallinn, din Republica Estonia care se desfăşoară între 23 şi 24 aprilie, cu Gérard Larcher, preşedintele Senatului Republicii Franceze, Stanisław Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Polonia şi Alojz Kovšca, preşedintele Camerei superioare a Consiliului Naţional al Republicii Slovenia.

România a fost reprezentată la această reuniune de două delegaţii conduse de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. La conferinţă au participat peste 40 de preşedinţi din parlamentele naţionale precum şi preşedintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani. Conferinţa s-a axat pe două subiecte principale: viitorul Uniunii Europene şi dimensiunea de securitate şi apărare a UE.

Potrivit sursei citate, preşedinţii Parlamentelor au adoptat o serie de concluzii în cadrul dezbaterilor, printre care aceea că Uniunea Europeană a deţinut şi deţine un rol esenţial în promovarea şi menţinerea păcii, stabilităţii şi prosperităţii la nivelul întregului continent. Participanţii au subliniat că Uniunea Europeană se confruntă cu anumite provocări, dar acest fapt creează oportunitatea de a adopta reforme necesare pentru reliefarea rolului pe care îl deţine UE în depăşirea acestora.

Referitor la următorul Cadru Financiar Multianual după 2020, preşedinţii Parlamentelor UE au exprimat încrederea că instituţiile europene vor înregistra suficiente progrese în viitoarele negocieri pentru a ajunge la un acord politic oportun. Preşedinţii au subliniat necesitatea ca noul Cadru Financiar să includă aspecte flexibile pentru a face faţă unor situaţii neprevăzute, informează documentul Senatului României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici