- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 17:47)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat, la o întrevedere cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, "îngrijorarea" pentru faptul că statul de drept în România ar putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, şi că există un exces al arestărilor preventive.
Urmărește
244 afișări
Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv" (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au avut o întrevedere, vineri, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 28 de oameni au murit
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
În cadrul întrevederii, Tăriceanu a apreciat faptul că pe agenda discuţiilor cu înaltul oficial european se află problematica statului de drept în România, arătând, totodată, că există o diversitate a subiectelor la nivel european care preocupă România şi statele membre, manifestându-şi deschiderea de a aborda aceste teme în relaţiile cu partenerii europeni.
"Partea română a subliniat etapele deosebit de importante parcurse de către România în procesul de reformă a justiţiei, astfel că, în prezent, instituţiile care contribuie la îndeplinirea actului justiţiei au toate pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat rolul Parlamentului în funcţionarea statului de drept şi în consolidarea unei societăţi democratice, în care un factor esenţial îl reprezintă garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", precizează sursa citată.
În discuţia cu Timmermans, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că statul de drept în România a putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, că există un exces al arestărilor preventive, evidenţiind necesitatea unei justiţii independente, fără imixtiuni politice şi, în acelaşi timp, asigurarea respectării prezumţiei de nevinovăţie, fără de care actul justiţiei nu este unul credibil.
La rândul său, prim-vicepreşedintele CE a salutat progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei şi a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument important, potrivit comunicatului Senatului.
Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a precizat, vineri, la conferinţa de presă de la Reprezentanţa Comisiei Europene, că a discutat despre imunitatea parlamentarilor cu preşedinţii celor două camere, Zgonea şi Tăriceanu fiind de acord că imunitatea nu ar trebui să se aplice pentru potenţiale fapte penale.
Întrebat ce recomandări are privind procedurile de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: "Am vorbit în această dimineaţă despre asta cu preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat poziţia noastră că imunitatea parlamentară are legătură, în general, cu activitatea lor de parlamentari şi nu acoperă potenţiale fapte penale".
"Preşedinţii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a mai spus oficialul european, care a efectuat, joi şi vineri, o vizită în Bulgaria şi România.
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe