Tăriceanu: Întreg procesul privind despăgubirile să se finalizeze în cinci ani

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că liberalii susţin o serie de modificări la proiectul propus de Guvern privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, astfel încât termenul pentru finalizarea procesului să fie de 5 ani, şi nu de 10 ani cum este prevăzut.

Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Întreg procesul privind despăgubirile să se finalizeze în cinci ani

Tăriceanu: Întreg procesul privind despăgubirile să se finalizeze în cinci ani (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tăriceanu a apreciat că termenele propuse în proiectul de lege sunt "extraordinar de lungi", motiv pentru care parlamentarii PNL susţin reducerea acestora şi înfiinţarea unui Fond Proprietatea 2.

"Necesitatea absolută a scurtării acestor termene în aşa fel încât să ne încadrăm aş spune într-un orizont de timp rezonabil, şi acest orizont de timp pe care îl propunem este de cinci ani. Apoi soluţionarea pe diferite etaje a problemelor, plecând de la principiul retrocedărilor în natură, care trebuie să fie principiul prevalent, această retrocedare în natură trebuie să fie bazată pe evaluarea dosarelor aşa cum este prevăzută în proiectul de lege, dar nu mai mult de doi ani - spre deosebire de termenul iniţial de trei ani - urmând ca în al treilea an să se facă organizarea licitaţiilor din fondul naţional de imobile, pentru cei care nu au putut să-şi recapete proprietăţile în natură", a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier a susţinut că, în situaţia în care la licitaţiile naţionale cei care deţin puncte nu vor putea să obţină o despăgubire din Fondul Naţional de Imobile, aceştia vor obţine acţiuni la Fondul Proprietatea 2, care va fi compus dintr-o serie de active ale statului.

Tăriceanu a menţionat că întreg procesul privind despăgubirile ar urma să se încadreze în termenul de cinci ani, în aşa fel încât problema restituirii proprietăţilor să fie închisă.

Parlamentarii PNL a avut luni o discuţie cu privire la punctele pentru revizuirea Constituţiei, dar şi a formei în care va fi promovată prin angajarea răspunderii legea care să rezolve situaţia despăgubirilor şi retrocedărilor imobilelor naţionalizate.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.

El a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două Camere parlamentare.

Proiectul de lege prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale, relevă un proiect de lege obţinut de MEDIAFAX.

Până în 2017, despăgubirile vor fi acordate foştilor proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate. "Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele soluţionate deja de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 3 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014", se arată în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici