- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Invit partidele să elaborăm o lege a salarizării
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat, vineri, la Palatul Victoria, că invită partidele politice şi partenerii sociali la discuţii pentru elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor, aşa încât acest act normativ să fie adoptat după alegeri indiferent de structura viitorului Parlament.
Tăriceanu: Invit partidele să elaborăm o lege a salarizării (Imagine: Mediafax Foto)
"Lansez o invitaţiei tuturor partidelor parlamentare pentru a ne întâlni şi a discuta de principiu asupra necesităţii elaborării şi promovării în Parlament a unui proiect de lege a salarizării bugetarilor. (...) De aceea invit să convenim asupra unei minime proceduri şi a unui orizont de timp care să dea sindicatelor un mesaj clar că acest lucru se va realiza", a spus premierul.
El a mai precizat că pentru elaborarea acestui document trebuie să aibă loc şi un dialog tripartid, guvern-patronate-sindicate, în cadrul Consiliului Economic şi Social.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Evident, Parlamentul trebui să aprobe (proiectul legii salarizării bugetarilor - n.r.) indiferent de majoritatea care va funcţiona în viitoarea legislatură", a mai spus Tăriceanu.
Şeful Guvernului a ţinut să sublinieze că acest proiect legislativ trebui să elimine şi toate dezechilibrele apărute de-a lungul timpului în sistemul de salarizare prin adăugarea unor sporuri şi alte elemente care "distorsionează scara de salarii".
De multe ori, lumea discută de salarii evitând cu multă abilitate să vorbească de câştiguri, pentru că pe lângă salarii mai avem sporurile, primele, bonusurile şi multe alte lucruri care în final rotunjesc veniturile într-un mod consistent. Sigur că este mult mai convenabil să discutăm de salariul de bază care nu spune nimic şi ascunde o altă realitate", a precizat Tăriceanu.
De aceea, premierul a mai afirmat că viitoarea lege a salarizării trebuie să prevadă care este mecanismul economic prin care să se realizeze majorările salariale.
"Să nu mai vină nimeni să spună că eu vreau 30 la sută, când de fapt realitatea economică spune că putem majora salariile dar numai cu 10 la sută, iar restul să nu aibă fundament economic, aşa cum se întâmplă astăzi", a conchis premierul.
Sindicaliştii nu renunţă la proteste în urma întâlnirii de vineri cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi spun că aceasta nu a reprezentat o negociere, ci o informare a reprezentanţilor angajaţilor cu privire la situaţia economică a ţării.
Sindicaliştii i-au mai spus premierului că este nevoie de o politică mai clară, care să elimine discrepanţele foarte mari între diferitele categorii de bugetari, a precizat Hossu. Acesta a adăugat că, în privinţa grevelor, fiecare federaţie va lua decizia de a continua sau nu protestele.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus, vineri, la începutul discuţiilor cu sindicatele, de la Palatul Victoria, că nu va negocia majorarea salariilor, ci va căuta să găsească împreună cu acestea soluţii de perspectivă pentru solicitările salariale ale bugetarilor.
Tot vineri, preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la responsabilitate către Guvern, Parlament şi sindicate, în contextul acestor negocieri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.