- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.05.2016, 18:41)
- Departamentul Politic
Tăriceanu: Iohannis să se consulte cu partidele şi să informeze Parlamentul privind summitul NATO
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şeful statului, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să iniţieze consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Legislativul în privinţa mandatului României la summitul NATO de la Varşovia.
Urmărește
694 afișări
Tăriceanu: Iohannis să se consulte cu partidele şi să informeze Parlamentul privind summitul NATO
''CSAT a decis conţinutul mandatului pe care-l va susţine preşedintele Iohannis în numele României şi, în plus, i-a acordat libertatea să ajusteze acest mandat şi în funcţie de poziţiile aliaţilor. Ca preşedinte al Senatului, vreau să semnalez o problemă de principiu. În baza art. 80 (1) din Constituţie, preşedintele României va reprezenta statul român la summit-ul de la Varşovia cu un mandat decis de CSAT, mandat care nu a fost prezentat Parlamentului nici măcar în scopul informării, şi va garanta angajamente ferme în numele statului român. Din Constituţia României, art. 2, şi în temeiul unor legi şi proceduri, rezultă că Parlamentul are dreptul de a controla, sancţiona şi îndrepta orice acţiune desfăşurată în numele statului român. Ca urmare, am putea constata ulterior că angajamentele, pe care le va garanta la Varşovia preşedintele României şi despre care Parlamentul nu a fost informat 'ante-factum', sunt în dezacord cu poziţia Parlamentului'', a transmis liderul Senatului luni prin intermediul unui comunicat de presă.
El invocă articolul 80 (2) din Constituţie potrivit căruia ''preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice'', afirmând că, prin această prevedere, ''legiuitorul a avut în vedere contribuţia obligatorie a preşedintelui pentru o colaborare cu caracter permanent între autorităţile publice, de bună-credinţă şi în folosul intereselor naţionale''.
''Cu această argumentaţie de principiu şi pentru ca România să nu se expună riscului ca preşedintele să angajeze ţara pe o direcţie militară şi de politică externă cu care Parlamentul ar putea să nu fie de acord ulterior, cred că era în spiritul Constituţiei şi în spiritul unei colaborări reale la nivelul unor autorităţi ca Preşedintele să fi iniţiat consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Parlamentul în privinţa mandatului pe care-l va susţine la Varşovia înainte de summit'', subliniază Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că CSAT a aprobat mandatul României la summitul NATO, însă acesta ar putea fi actualizat şi adaptat în funcţie de negocierile din cadrul Alianţei şi de contextul de securitate.
"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la Summitul NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8 şi 9 iulie 2016, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate şi adaptate, în funcţie de negocierile din Alianţă şi, evident, de evoluţiile situaţiei internaţionale", a spus Iohannis, fără a da detalii legate de mandat.
Cu ocazia vizitei secretarului general al NATO la Bucureşti, Jens Stoltenberg, în contextul inaugurării stului antirachetă de la Deveselul, atât preşedintele, cât şi premierul Dacian Cioloş au susţinut că, în cadrul summitului NATO de la Varşovia, România intenţionează să obţină trupe permanente la Marea Neagră şi întărirea flancului estic şi sudic al Alianţei Nord-Atlantice.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe