Tăriceanu: Liberalii trebuie să facă armistiţiu atât cu PSD, cât şi cu PDL şi Băsescu

Publicat: 14 12. 2009, 14:11
Actualizat: 06 11. 2012, 14:56

„Scriu aceste rânduri acum, când PNL se află în faţa unei ‎decizii esenţiale pentru viitorul său ca partid şi pentru viitorul României. În ultima ‎săptămână, i-am îndemnat pe mai tinerii mei colegi la prudenţă şi la înţelepciune. I-am ‎îndemnat să ia în calcul toate opţiunile, înainte de a lua o decizie. Şi mai ales să ia în ‎calcul toate efectele acţiunilor lor. Nimic nu este mai riscant pentru PNL şi pentru ‎România decât să luăm decizii emoţional, aflaţi încă sub influenţa unei campanii ‎electorale negative – poate cea mai negativă din ultimii 20 de ani”, scrie Tăriceanu, într-o postare intitulată „Ce va alege PNL – războiul sau pacea?‎„.

Deputatul liberal menţionează că poziţia sa este clară, apreciind că România nu îşi permite încă 4-5 ani de război politic.

„Poziţia mea este clară: România nu îşi mai permite încă 4-5 ani de război politic. ‎Dacă nu vom avea un guvern stabil, există riscul ca şomajul să explodeze şi să ‎devenim «săracii» Europei. Vom arunca 4 ani de muncă prin măsuri de dreapta, doar ‎pentru că vrem război? ‎Atenţie! Nu spun să dăm uitării toate trădările din trecut şi să devenim aliaţi. ‎Vorbesc despre un armistiţiu, despre necesitatea ca PNL să adopte o poziţie ‎echilibrată, atât în raport cu PSD, cât şi în raport cu PDL şi Traian Băsescu. Să nu ‎uităm de principiile de dreapta, deci să nu uităm că PSD este un partid de stânga. Şi să ‎nu uităm nici de conflictul anterior cu Traian Băsescu şi PDL. Dar să ne concentrăm ‎spre viitor şi să avem clar în minte costurile şi beneficiile deciziei pe care o vom lua”, susţine Călin Popescu Tăriceanu.‎

Citându-l pe generalul Carl von Clausewitz, care spunea că „nimeni nu trebuie să înceapă un ‎război, fără ca mai întâi să aibă clar în minte ce vrea să obţină prin acel război şi cum ‎poate obţine victoria”, Tăriceanu critică faptul că liberalii care vor să stârnească un nou război nu au idee ce vor să obţină şi cum să câştige.

„Mulţi colegi de-ai mei vor să înceapă un nou război. Problema cea mai mare nu ‎este că vor să îl pornească. Problema cea mai mare este că nu au nici o idee ce vor să ‎obţină din acest război şi nu au nici o idee cum să îl câştige. Strategia lor este să ‎declare un nou război lui Traian Băsescu, urmând ca apoi să vadă cum şi dacă îl pot şi ‎câştiga”, afirmă Tăriceanu.

În Post Scriptum, Tăriceanu menţionează că „nimeni nu ştie mai bine valoarea păcii decât cei care s-au luptat – şi nu în vorbe”, amintind că el s-a luptat 4 ani de zile cu Traian Băsescu.

„A fost un război pe care aş fi preferat să ‎nu îl port, dar am făcut-o pentru că am ştiut că numai aşa pot să pun în practică ‎programul de guvernare de dreapta care a adus României creşterea economică fără ‎precedent. A fost însă un conflict din care România a avut şi de pierdut şi, de aceea, în ‎ultimul an şi jumătate de guvernare, am încercat să evit conflictele politice. ‎România vine acum după un an 2009 de război total, în care s-au folosit toate ‎armele. Protagoniştii acestui război au fost Mircea Geoană şi Traian Băsescu. A fost un ‎conflict care a însemnat pentru România un an fără măsuri economice anticriză. Îşi ‎mai permite România încă 4-5 ani de conflict? Ne mai permitem să avem ca ‎opţiune doar războiul, fără a lua în considerare pacea?‎”, scrie Tăriceanu în încheiere.