- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.04.2019, 21:58)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret ce a făcut greşit Guvernul/ Ce spune despre scrisoarea cu privire la Augustin Lazăr
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, cu privire la criticile şi avertismentele oficialilor europeni cu privire la justiţia din România, că aceştia nu sunt capabili să ofere un singur element concret cu privire la ce a făcut greşit Guvernul.
Urmărește
1690 afișări
Tăriceanu: Oficialii UE nu sunt capabili să ofere un element concret ce a făcut greşit Guvernul
„Vreau să vă explic care e poziţia mea bazată pe două elemente. Primul oficialii europeni nu sunt în măsură, capabili, să ofere un singur element concret, ce a făcut Guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii. Eu nu am văzut proiectul de OUG. Eu ştiu foarte bine că nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situaţie foarte gravă care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că completurile de 5 judecători au fost constituite ilegal în România. Ca urmare, o serie din cei condamnaţi au putut fi eliberaţi pentru că au făcut contestaţiile în timp util, alţii din păcate stau în continuae şi zac în inchisoare”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Liderul ALDE a precizat că oficialii UE au un dublu standard şi dau semne că sunt în campanie electorală, folosind ca temă justiţia şi statul de drept.
„Indiferent de cine e vorba, că sunt oameni politici sau obişnuiţi nu există în justiţie ideea de a accepta daune colaterale. Ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru Parlamentul European. Colegii noştri europeni au găsit o temă cu care să se laude să spună uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează. Guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei din România. De la PE vin diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune interveniţi voi în justiţie. E vorba de un dublu standard pe care eu nici nu îl mai înţeleg, dar care probabil are o explicaţie în ceea ce spuneam mai devreme – campania electorală”, a explicat Tăriceanu.
Acesta a mai spus că, în cazul Laurei Codruţa Kovesi şi a candidaturii acesteia la şefia Parchetului UE, nu pot fi ignorate abuzurile acesteia şi faptul că a fost sancţionată prin decizii ale CCR.
„Acelaşi lucru l-am spus şi eu, cât de credibil mai poate fi. Evident că nu poate a unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere. Eu consider că e o jignire faţă de UE la care ţin prea mult ca viitorul procuror general european să fie unul din România care a fost sancţionat cel puţin în două rânduri prin decizii clare ale CCR. Asta e o încălcare care dovedeşte dispreţul faţă de legea supremă a ţării. În cazul doamnei Kovesi cred că aceste lucruri nu pot fi neglijate”, a precizat liderul ALDE.
Tăriceanu a conchis că reprezentanţii Comisiei Europene au ştiut despre abuzurile şi excesele în justiţia din România, iar aceste lucruri s-au întâmplat cu girul acestora.
„Da, am mai multe răspunsuri. Încep să cred că toate abuzurile din România, excesele în justiţie, s-au făcut cel puţin cu cunoştinţa CE, prin MCV şi cu girul lor şi acest lucru e foarte grav, dar evident că nimeni nu e dispus să recunoaştem aşa ceva. Noi discutăm despre corupţia financiar, dar nu discutăm despre abuzul de putere care a avut loc în România. Eu cred că CE a închis ochii la aceste abuzuri grave de putere, iar instituţiile au fost confiscate de un grup mic de interese din care făcea parte şi doamna Kovesi”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.
Preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.
Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.
Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.
Tăriceanu, despre scrisoarea cu privire la Augustin Lazăr: Nu am primit niciun răspuns de la Iohannis
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că nu a primit niciun răspuns de la Klaus Iohannis la scrisoarea deschisă în care îi cerea preşedintelui să semneze decretul de revocarea a procurorului general Augustin Lazăr după ce acesta ar fi fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip.
„Nu, nu am primit niciun răspuns şi vreau să subliniez faptul că am scris această scrisoare în calitate de preşedinte al Senatului, pentru că eu am convingerea că Parlamentul e instituţie supremă de reprezentare a cetăţenilor şi nu poate să rămână indiferentă atunci când suntem în faţa unei încălcări grave al libertăţilor oamenilor. Actorul principal este procurorul general al României, care ar trebui să reprezinte un reper moral, mai ales că face parte dintre cei care împart dreptatea. De aceea i-am solicitat preşedintelui să procedeze de îndată la revocarea acestei persoane. Vedem că azi după 30 de ani de la căderea comunismului avem oameni importanţi în fruntea statului, oameni care s-au remarcat prin exces de zel, cum e şi cazul Lazăr, în represiunea ca în perioada comunistă. Din această categorie fac parte şi Livia Stanciu şi alţii, pe care nu îi cunoaştem. Ei au ajuns să deţină poziţii cheie în stat şi să decidă iată în probleme fundamentale cum sunt cele de justiţie. Ne dau unora lecţii despre moralitatea şi justiţie, când ei au fost torţionari folosiţi de regimul comunist, împoriva căruia s-au ridicat oamenii”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară, la România TV.
Preşedintele Senatului a adăugat că acesta este unul dintre motivele pentru care a propus înfiinţarea Comisiei pentru aflarea adevărului, pentru ca cei care au informaţii despre persoane în poziţii cheie care au fost implicaţi în abuzuri înainte sau după 1989 să vină să vină să îi demaşte.
„Eu am propus Comisia pentru aflare a adevărului, o comisie în care cei care au astfel de informaţii în legătură cu persoane din poziţii cheie, sau care ei înşişi au fost implicaţi inainte sau după 89 in abuzuri să vină să mărturisească în faţa acestei comisii, evident garantându-le că nu vor suporta rigorile legii. De ce spun acest lucru? Pentru că e foart eimportant să aflăm ce abuzuri au avut loc în justiţie. Aceste abuzuri au fost ţinute cu capacul pe oală. Între timp am aflat de protocoalele secrete, de abuzurile de la DNA Oradea, DNA Braşov, dar sunt numai frânturi. Iată societatea e divizată pentru că nu avem amploarea dezastrului în societatea româneadcă. Cei din străinătate poate consideră la fel, că sunt cazuri izolate. Datoria fie că vorbim de procurori şi judecători, iar aceste cangrene pe care le constatăm normal e ca ele să fie operate. Nu putem merge înainte şi să planeze o suspiciune în legătură cu modul în care funcţionează ionstituţiile statului. Vorbim de statul de drept care ajunge să fie cum l-a etichetat fostul preşedinte Traian Băsescu care a spus că e format din procuratură şi serviciile secrete. Nu. Oamenii trebuie să înţeleagă că e format din instituţiile menite să apere cetăţeanul în faţa abuzurilor. Asta înseamnă statul de drept”, a conchis Tăriceanu.
Tăriceanu: Lazăr nu a negat faptele, ci a încercat să le minimalizeze
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Augustin Lazăr nu a negat faptele pe care le-a făcut înainte de '89, ci doar a încercat să le minimalizeze, precizând că e foarte grav că procurorul general nu înţelege gravitatea faptelor sale nici măcar la 30 de ani de la Revoluţie.
„Vreau să vă spun că nu am mai fost atât de impresionat de mărturiile celui care a fost victima represiunii comuniste şi victima domnului Lazăr. Am citit despre torturile pe care le-a suferit. Modul cum se desfăşurau anchetele. Mecanismul dintre Securitate şi procurori. Omul acela a suferit un avatar de necrezut şi în mod cert viaţa lui a fost distrusă. Domnul Lazăr nu a negat faptele, ci a încercat să le minimalizeze. Domnul Lazăr ce voia ca omul să cânte ode? Nu erau suficiente suferintele? E foarte grav că, nici măcar la 30 de ani de la căderea comunismului, Lazăr nu înţelege gravitatea faptelor sale. Augustin Lazăr a fost format profesional înainte de perioada '90. Probabil e unul dintre absolvenţii Şcolii de la Bran. Lucrurile acestea au rămas nu ca o amprentă, sunt înscrise comportamental”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.
„Mi se pare caraghios ce face CNSAS acum. Nu era nevoie de aşa ceva. Augustin Lazăr a recunoscut că dumnealui era acela. Nu, Lazăr era şeful echipei de cinci persoane în care apare clar cu nume şi prenume şi care era chemat să aprobe eliberarea din penitenciar înainte de termen”, a completat liderul ALDE.
Preşedintele Senatului i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă şefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip.
Procurorul general Augustin Lazăr, acuzat că ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist, a precizat, luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în spaţiul public.
Acesta spune că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic şi atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist şi face verificări, au precizat reprezentanţii instituţiei.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe