- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.03.2014, 12:05)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Partide şi personalităţi politice instrumentează electoral teme legate de NATO şi UE
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, într-o declaraţie remisă la aniversarea a 10 ani de la intrarea în NATO, că "unele partide şi personalităţi politice din România încearcă să instrumentalizeze electoral temele legate de NATO şi UE", el catalogând acest fapt drept "nociv".
Urmărește
77 afișări
Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Tăriceanu salută împlinirea unui deceniu de la aderarea României la NATO, adăugând că "acest eveniment istoric a reprezentat o componentă esenţială în desăvârşirea marelui proiect naţional de inserare a spaţiului românesc în structurile şi sistemul de valori democratice, de libertate şi civilizaţie, pe care Europa Occidentală nu a încetat să-l reprezinte".
"Evenimentele din ultimele săptămâni, în care Federaţia Rusă se manifestă cu atâta agresivitate în raport cu statele suverane din vecinătatea ei apropiată, ne îndeamnă să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă România nu era un partener cu drepturi depline al acestor două organizaţii. Pe acest fundal, apare cu atât mai nociv faptul că unele partide şi personalităţi politice din România încearcă să instrumentalizeze electoral temele legate de NATO şi UE", susţine preşedintele Senatului, citat într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit acestuia, interesul naţional, definit prin consensul unei majorităţi mai mult decât semnificative a cetăţenilor României şi al întregii sale clase politice, se exprimă azi, ca şi în ultimii 20 de ani, prin apartenenţa statului român la structurile europene şi euro-atlantice, opţiune pe care o consideră esenţială pentru prezentul şi viitorul societăţii româneşti.
"A pune sub semnul întrebării seriozitatea acestui angajament politic şi moral fundamental este un act anti-patriotic şi un atentat la interesul naţional", se mai arată în comunicatul preşedintelui Senatului.
El menţionează că "tocmai aceste împrejurări dificile" obligă România să îşi consolideze poziţia obţinută "cu sacrificii şi stăruinţă neînduplecată" în urmă cu zece ani.
"România trebuie să folosească întregul său potenţial, posibilităţile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA şi statutul său de membru NATO, pentru a asigura cu toate mijloacele securitatea teritoriului naţional şi a graniţei de est a NATO şi UE", subliniază Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta mai arată că România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE, promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană.
Preşedintele Senatului menţionează, de asemenea, că România trebuie să asume rolul de catalizator şi în relansarea politicilor de securitate comună şi cooperare la Marea Neagră, utilizând toate instrumentele instituţionale, parteneriatele sale tradiţionale cu statele riverane membre NATO şi/sau UE, precum şi rolul său istoric de mediator în acest spaţiu.
Tăriceanu mai afirmă că România trebuie să acţioneze cât mai hotărât, atât în cadrul NATO, cât şi în cel al UE, pentru o politică energetică inteligentă, care să asigure tuturor statelor europene căi alternative de aprovizionare, astfel încât să se elimine posibilitatea şantajului energetic din partea oricărui furnizor.
Potrivit preşedintelui Senatului, România trebuie să mobilizeze consensul statelor membre ale ambelor organizaţii (NATO şi UE – n.r.) împotriva permanentizării şi chiar extinderii zonelor de conflict îngheţat, a manifestărilor de iredentism şi încercărilor de secesiune în beneficiul unor state învecinate, astfel încât acte de agresiune de tipul celor din ultimele săptămâni să nu se mai poată repeta.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe