Tăriceanu pleacă la Roma pentru a discuta despre situaţia românilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut omologului său italian Romano Prodi să dispună măsuri de protecţie a românilor din Italia şi a convenit să se deplaseze la Roma în această săptămână, pentru o vizită de lucru.

1 afișare
Imaginea articolului Tăriceanu pleacă la Roma pentru a discuta despre situaţia românilor

Tăriceanu pleacă la Roma pentru a discuta despre situaţia românilorpleacă la Roma

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va cere prim-ministrului Italiei şi primarului Romei să dispună măsuri împotriva atitudinii xenofobe faţă de românii din Italia, precizând totodată că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi că îi va trimite un document pe această temă.

El a anunţat că îi va telefona premierului italian Romano Prodi pentru o discuţie legată de protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestei ţări şi că îi va trimite primarului oraşului Roma o scrisoare în care îşi va exprima preocuparea faţă de atitudinea xenofobă manifestată în Italia în relaţia cu românii şi în care îi va cere să dispună măsuri împotriva unui astfel de comportament.

"Este obligaţia mea, ca prim-ministru, să-i atrag atenţia omologului meu că e o situaţie care începe să se degradeze şi că acest val de xenofobie trebuie temperat. Nu e normal ca românii care îşi văd de treabă să suporte consecinţe ale unei atitudini xenofobe, necivilizate şi neconforme cu standardele UE. Nu tolerăm încălcarea legii, dar trebuie să îi protejăm pe cetăţenii români", a spus Tăriceanu.

Măsurile anunţate de şeful Guvernului pentru rezolvarea problemei românilor din Italia sunt similare celor convenite duminică dimineaţa, la Ministerul Internelor, respectiv asigurarea asistenţei juridice şi consulare pentru persoanele expulzate, comunicare publică cu societtaea civilă, organizaţii neguvernamentale şi comunitatea oamenilor de afaceri, suplimentarea numărului de poliţişti români detaşaţi în Italia, precum şi solicitări adresate autorităţilor italiene de integrare socială a cetăţenilor români.

El a arătat totodată că sunt necesare motivaţii solide în cazul deciziilor de expulzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici