Tăriceanu: Prin decizia CSAT, România are o atitudine consensuală după ce a făcut notă proastă

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, prin decizia CSAT, România adoptă o atitudine consensuală faţă de intervenţia militară în Libia, dar face acest lucru după ce a făcut notă "distinctă, separată şi proastă".

Urmărește
7 afișări

Liberalul a precizat că decizia NATO de instituire a embargoului nu obliga România să participe, decizia de participare ţinând efectiv de statul român, dar a admis că participarea nu reprezintă o decizie greşită, deşi este tardivă.

"Decizia NATO de embargo nu obligă. România avea posibilitatea să participe sau nu. Eu cred că participarea României nu e o decizie greşită. Vine extrem de tardiv să arate că România se raliază modest unui efort pe care celelalte state membre NATO au înţeles să îl desfăşoare. România are o atitudine consensulă după ce a făcut notă distinctă, separată şi proastă", a spus Tăriceanu.

Fostul premier a arătat că decizia CSAT încearcă să echilibreze lipsa de atitudine politică pe care România ar fi trebuit să o aibă şi să contrabalanseze atitudinea greşită avută de România prin preşedintele Traian Băsescu la Consiliul European.

Tăriceanu a ţinut să reitereze faptul că opoziţia şi PNL nu au cerut niciun moment ca România să aibă o intervenţie militară în Libia.

"Ce s-a întâmplat ieri, prin decizia CSAT, e o schimbare de poziţie de 180 de grade a lui Traian Băsescu, care, în 11 martie, după ce a participat la Consiliul Euroepan, a declarat că România nu susţine o intervenţie militară, apreciind că aceasta poate fi o eroare politică majoră", a mai spus Tăriceanu, care a arătat că această poziţie iniţială a fost determinată, după părerea sa, de faptul că între preşedintele Traian Băsescu şi omologul său francez, Nicolas Sarkozy, "domneşte o relaţie proastă sau foarte proastă".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că CSAT a hotărât că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică în total cu 207 militari. Costul participării se ridică la 4,5 milioane de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, după şedinţa CSAT, că luna martie îi aduce astenii de primăvară unui lider PNL, deoarece în 2007 acesta era "pacifist şi vroia soldaţii acasă, iar acum vrea să plece la război".

Preşedintele a adăugat că acest lider poate să plece singur la război dacă vrea. "26 marite 2007, deci cam acum patru ani, tot în luna martie şi tot cu o dată care începe cu 2: Domnule preşedinte Emil Boc, se spunea în scrisoarea deschisă, PNL vă solicită public să vă raliaţi deciziei de retragere a trupelor româneşti din Irak, anunţată de premierul României, domnul Călin Popescu Tăriceanu. Evident, trupele nu s-au retras pentru că aveam de îndeplinit o misiune care nu era terminată şi, cât timp eu voi fi preşedinte, România îşi va onora angajamentele până la capăt întotdeauna", a declarat Traian Băsescu.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, marţi seară, la Antena 3, că nu înţelege cu cine a vrut să polemizeze preşedintele Băsescu în declaraţia de la Cotroceni, menţionând că va admite că are astenie dacă şeful statului poate produce o frază în care preşedintele PNL cere armatei să plece în Libia.

Liderul liberal a precizat că el a exprimat, până acum, poziţia sa şi a PNL, conform căreia România s-a comporat "mediocru" şi "marginal" din punct de vedere politic într-o acţiune pe care aliaţii săi principali, respectiv SUA, Franţa şi Anglia au iniţiat-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici