- Home
- Politic
- SINAIA, (16.02.2019, 17:09)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Protipendada bruxelleză a închis ochii la gravele abuzuri din justiţie în România
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă la Sinaia, că proiectul european trece printr-o criză pentru că a trădat valorile liberale, precizând că „protipendada bruxelleză” a închis ochii la gravele abuzuri din domeniul justiţiei în România.
Urmărește
1885 afișări
Tăriceanu: Protipendada bruxelleză a închis ochii la gravele abuzuri din justiţie în România
„Din păcate, însă văd în aceşti ultimi ani o serie de nori negri care se adună pe cerul Uniunii Europene. Fără îndoială, proiectul european trece printr-o criză, trece printr-o criză de identitate şi de credibilitate. Iată că Brexit este dovada acestei crize, fără să fie cauza. Principala cauză, după părerea mea, este legată de trădarea valorilor liberale la nivelul UE. Aici mă refer la «disponibilitatea» a unor lideri europeni să renunţe la principiile liberale care stau la baza UE, ăn favoarea unor poziţii sau abordări bazate doar pe interesul propriu, pe interesul naţional. Sunt politicieni europeni care au uitat să mai vorbească cetăţenii, nu îşi înţeleg realităţile şi această grupare de aşa-zişi politicieni europeni aş numi-o protipendada (marea aristocraţie, clasa privilegiată – n.r.) bruxelleză”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Şcoala Politică de Iarnă a Tineretului ALDE, de la Sinaia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Liderul ALDE a precizat că această „protipendadă bruxelleză” întreţine ideile unei Europe cu două viteze sau ale unui Europe a cercurilor concentrice.
„Această protipendadă bruxelleză susţine diferite idei, cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze sau Europa cu cercurile concentrice. Din păcate, această protipendadă bruxelleză a închis ochii la gravele abuzuri care au avut loc în domeniul justiţiei în România. Au închis ochii la abuzurile comise de serviciile de informaţii. Pentru mine, nu este de mirare că doamna Prună, fostul ministru al Justiţiei, cea care a susţinut că drepturile omului sunt un moft, a fost birocrat european. A avut de unde să se inspire, în mod nefericit şi a aspirat să se alăture de aşa-zisei elite de la Bruxelles”, a explicat Tăriceanu.
El a vorbit şi despre cum vedea România UE înainte de aderarea în anul 2007, ca pe un „tărâm al făgăduinţei”, dar şi al garanţiei libertăţii, lucru de care ţara noastră a fost privată în cei 45 de ani de comunism.
„Uniunea Europeană pentru care eu am semnat Tratatul de aderare al României nu era doar pământul făgăduinţei pentru noi în ceea ce înseamnă bunăstarea, ci era mai mult decât atât. Era tărâmul dreptăţii, era tărâmul principiilor şi mai presus decât orice al libertăţii. Garanţia libertăţii de care am fost privaţi ca ţară 45 de ani, în perioada comunistă. Eu cred că UE este exact precum este şi democraţia. Nu este perfectă, dar nu avem nimic mai bun de pus în locul ei. Este singura care funcţionează”, a completat liderul ALDE.
Tăriceanu a adăugat că rolul nostru, ca stat membru, este de a contribui la depăşirea crizei proiectului european, atrăgând atenţia că România nu este o ţară oarecare în Uniunea Europeană.
„Cred că este rolul României, mai ales acum când deţine Preşedinţia rotativă, să contribuim la depăşirea crizei proiectului european. Nu trebuie să uităm un lucru, că România nu este o ţară oarecare în UE, este o ţară de prim rang în UE. Fiţi conştienţi de acest lucru. Cel puţin din perspectiva teritoriului, a resursei umane, suntem a şaptea ţară şi în curând vom fi a şasea, după ieşirea Marii Britanii. Am senzaţia că de multe ori şi politicienii, dar şi oamenii obişnuiţi se poartă ca un fel de elevi de şcoală care sunt în prima zi de şcoală, la lecţii, când se vorbeşte de UE, când se întâlnesc cu ceilalţi lideri. Suntem totuşi membri ai UE de 12 ani. Prin urmare, România trebuie să contribuie decisiv la redefinirea unui proiect pentru viitorul UE care să fie bazat pe coeziune şi solidaritate”, a conchis preşedintele ALDE.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe