Tăriceanu: Protocolul coaliţiei de guvernare, semnat după votul pentru noul Guvern Ponta
Tăriceanu a fost întrebat când se va semna protocolul de guvernare al noii coaliţii. ”Am discutat acest lucru cu domnul prim-ministru şi nu vă pot spune decât că în aceste zile o să intensificăm lucrul pe document ca până la sfârşitul săptămânii să fie documentul gata şi să îl putem conveni şi să-l anunţăm şi public”, a răspuns preşedintele Senatului.
El a menţionat că vor fi prevăzute ”anumite chestiuni care ţin de funcţionarea coaliţiei” şi ”câteva din obiectivele pe care primul ministru le va anunţa astăzi în discursul pe care îl va ţine în faţa Parlamentului”.
De asemenea, Tăriceanu a fost întrebat dacă se poate semna un protocol de guvernare al coaliţiei între partide şi independenţi, având în vedere că PLR nu este încă validat de Tribunal sub această denumire.
”Se poate, politic, orice. Răspunsul este da. Dar PLR, eu v-am explicat (…) noi funcţionăm legal, am făcut o cerere de schimbare a denumirii (din PNM în PLR, n.r.) ceea ce nu înseamnă că partidul nu funcţionează în acest moment. Din contră, partidul funcţionează”, a mai declarat preşedintele Senatului.
Totodată, Tăriceanu a fost întrebat dacă nu este o premieră faptul că un protocol de funcţionare a unei coaliţii guvernamentale se semnează după votul pentru învestirea Guvernului.
”N-aş spune că este o premieră pentru că noi, deja, dacă vă aduceţi aminte, în cursul lunii noiembrie, nu numai că am convenit, ci am şi semnat un document cadru care este cel legat de înfiinţarea USL în formula nouă. Aşa încât protocolul pe care îl vom avea nu va face decât să detalieze o serie de chestiuni care sunt deja cuprinse în protocolul pe care l-am convenit şi pe care l-am semnat”, a răspuns Tăriceanu.
La remarca legată de faptul că documentul la care face referire era o ”declaraţie politică” şi nu un protocol, preşedintele Senatului a replicat: ”Sigur că da, dar acest lucru ce dovedeşte? Că există disponibilitate din partea tuturor participanţilor pentru a ajunge la o înţelegere, că nu încercăm să punem condiţii care să blocheze proiectul, ci din contră, să găsim soluţiile prin care să facem ca lucrurile să avanseze, să funcţioneze, deci plecăm dintr-o abordare foarte pozitivă”.