Tăriceanu, reacţie la raportul MCV: Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată/ Despre rezoluţie: Un document dezechilibrat. Partea cu protocoalele a picat la un vot

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, cu privire la raportul MCV critic la adresa României, că în momentul de faţă forul european intră într-o zonă politică ce nu e justificată, că raportul e unul cu precădere tehnic.

Urmărește
608 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, reacţie la raportul MCV: Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată/ Despre rezoluţie: Un document dezechilibrat. Partea cu protocoalele a picat la un vot

Tăriceanu: Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată

"Daţi-mi voie să citesc întâi raportul, pentru că e destul deconsistent şi nu se poate expedia în doi timpi şi trei mişcări. CE intră într-o zonă politică care nu e justificată, pentru că raportul e unul cu precădere tehnic. Am văzut o serie de abordări politice care pun sub semnul întrebării modul în care CE lucrează cu statele membre", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Despre rezoluţie: Un document dezechilibrat. Partea cu protocoalele a picat la un vot

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la rezoluţia adoptată în PE, că va transmite colegilor din grupul ALDE faptul că este nemulţumit de vot, susţinând că este curios cine ar fi putut să intervină să scoată amendamentul legat de protocoale, iar apoi să-l pice la un vot.

"Colegele mele din ALDE, Renate Weber şil Norica Nicolai au votat împotriva rezoluţiei. Această rezoluţie e făcută fără să existe o poziţie echilibrată a oficialităţilor române, fie Guvern, Parlament. E un document total dezechilibrat, subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund. Voi trimite azi, mâine, colegilor din ALDE pentru a-mi exprima nemulţumirea. O să văd lista celor care au votat de la ALDE", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"La punctul 4 ridică legimitatea protocoalelor secrete. Aceasta a dispărut. Colegele mele din ALDE au solicitat vot şi acest amendament a picat la un vot. Nu ştiu cine a avut o mână atât de lungă şi de eficientă pentru a convinge majoritatea din PE să scoată această referire. Una dintre explicaţii este de dorinţa de a feri CE de acest critici, pentru că acest cancer care s-a dezvoltat în societatea românească cu protocoalele între servicii şi instituţii din justiţie ori s-a făcut cu ştirea CE care s-a făcut că nu vede, ori s-a făcut fără ştirea ei, lucru la fel de grav. Eu vreau să ştiu exact care sunt acele prevederi care fac Comisia să facă un pas înapoi", a mai spus preşedintele Senatului.

Potrivit punctul 4 la care face referire Călin Popescu Tăriceanu, se cerea denunţarea publică de către autorităţile de la Bucureşti, inclusiv preşedintele ţării, a protocoalelor secrete. Totodată, se făcea referire la ingtrarea în legalitate şi la introducerea unui mecanism transparent.

Ulterior, punctul 4 al acestui amendament a dispărut dintre propunerile supuse la vot.

"Sunt curios să văd structura votului în PE. Mi se pare extrem de grav ca europarlamentarii români să voteze pentru această rezoluţie. Încearcă să exporte aceste lucruri în exterior cu consecinţele valabile pentru imaginea României",a mai spus Tăriceanu.

Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.

Tăriceanu, despre ridicarea MCV pentru Bulgaria: Nu e o ţară în care există corupţie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, referitor la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în anul 2019, că aceasta nu e o ţară în care există corupţie, iar măsurile Mecanismului de Cooperare şi Verificare au avut succes pentru că nu au avut ce rezolva.

"Nu s-a ridicat mecanismul nici în cazul Bulgariei. E o explicaţie simplă, Bulgaria nu e o ţară în care există corupţie, deci nu se vorbeşte despre corupţie, iar măsurile care s-au luat au avut succes pentru că nu au avut ce să rezolve", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Monitorizarea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) s-ar putea încheia în anul 2019, a declarat marţi Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

"Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a fixat obiectivul încheierii procedurii MCV la sfârşitul actualului mandat. (...) În cazul Bulgariei, raportul observă progrese constante înregistrate de Bulgaria pentru îndeplinirea recomandărilor. Unele recomandări pot fi considerate implementate, altele sunt aproape de implementare (...). Dacă aceste tendinţe pozitive continuă, iar Bulgaria menţine acest parcurs în mod sustenabil şi ireversibil, Comisia Europeană este încrezătoare că prcedura MCV în cazul Bulgariei poate fi încheiată înainte de sfârşitul actualului mandat al Comisiei Europene", a declarat Frans Timmermans.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici