- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.05.2018, 15:57)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Tăriceanu, reacţie la verdictul CCR de revocare a şefei DNA: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare. Are un rol solemn/Kovesi trebuia să-şi dea demisia de multă vreme
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, după decizia CCR privind existenţa unui conflict instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului trebuie să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
Urmărește
639 afișări
"Ce face Curtea Constituţională? Să întărească poziţia Executivului, a ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte relaţia instituţională între ministrul Justiţiei şi Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului şi preşedintele are un rol solemn şi de a da greutate deciziei de numire şi revocare în cazul procurorilor. Preşedintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcţionearea procurorilor revine ministrului Justiţiei. (...)Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o priveşte pe şefa DNA", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Tăriceanu a mai spus că în bucură decizia luată de judecătorii Curţii Constituţionale a României.
"Speram că aşa va fi, dar am aşteptat cu nerăbdare să vedem punctul de vedere exprimat de CCR şi mă bucură că limpezeşte în acest fel unele dintre lucrurile care au creat confuzie şi controverse şi am văzut, nu o dată, foarte multe confuzii făcute de cei care chiar poate pretindeau că au ceva cunoştinţe de drept constituţional. Aşadar, decizia privind revocarea care este luată de ministrul Justiţiei nu poate să fie nicidecum contrazisă de preşedintele României", a mai spus preşedintele Senatului.
Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.
Tăriceanu: Kovesi trebuia să-şi dea demisia de multă vreme. Se va agăţa de putere cu îndărătnicie
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să demisioneze de mult timp din funcţia de procuror-şef al DNA, însă, în opinia liderului ALDE, aceasta nu o va face şi se va "agăţa de putere
"Eu cred că ar fi trebuit să-şi dea demisia de multă vreme. Au fost multe momente în care ar fi trebuit, în mod normal, să-şi dea demisia. Sunt deciziile CCR de anul trecut care au statuat în mod clar că prin nerespectarea pricipiului separaţiei puterilor în stat DNA a acţionat anticonstituţional şi nelegal. Au fost două decizii în acest sens. A apărut momentul scoaterii la iveală a protocoalelor secrete. Nu-mi fac iluzii în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Va rămâne şi se va agăţa de putere cu toată îndărătnicia şi cu toată disperarea până în ultimul moment", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, întrebat dacă Kovesi ar trebui să demisioneze până la apariţia motivării CCR care a admis conflictul instituţional între ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a reamintit despre protocoalele între SRI şi Parchete care sunt un motiv în plus pentru ca Laura Codruţa Kovesi să nu mai fie la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
"Au mai apărut o serie de elemente suplimentare din momentul în care ministrului Justiţiei a făcut cererea de revocare cu o argumentaţie foarte serioasă în 20 de puncte. Între timp au apărut la suprafaţă aceste protocoale secrete între serviciile de informaţii, între SRI şi Parchetul General. Ele au apărut ulterior cererii de revocare formulată de ministrului Justiţiei şi cred că ele de asemeni nu fac decât să dezvăluie o altă componentă a activităţii Parchetelor şi în special a DNA, care este paralelă cu legea, complet în contradicţie cu ceea ce ar fi în mod normal esenţial, şi anume respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Prin aceste protocoale s-a adăugat la legea penală şi evident eu cred că pe cale de consecinţă nu putem să scoatem din analiza noastră şi această componentă a activităţii doamnei Kovesi care, în dispreţul legii şi al Constituţiei, a vrut să transforme până la urmă ceea ce am văzut, lupta împotriva corupţiei într-o vânătoare de oameni politici, de oameni simplii. A transformat DNA într-un fel de speriotoare pentru toţi şi pentru toate din România. Deci un derapaj grav de la normele statului de drept şi cred că CCR, prin decizia pe care a luat-o astăzi, marchează încă un punct important în ceea ce înseamnă revenirea la normalitate", a completat Tăriceanu.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.
Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.
Citeşte şi: Kelemen (UDMR): CCR a fost investită cu puteri extraordinare, ne place sau nu ne place decizia, o respectăm
Citeşte şi: Tăriceanu, reacţie la verdictul CCR de revocare a şefei DNA: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare. Are un rol solemn/Kovesi trebuia să-şi dea demisia de multă vreme
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe