Tăriceanu: România este o susţinătoare necondiţionată a procesului de extindere a UE
În finalul discursului său, Tăriceanu a ţinut să amintescă faptul că România a ajuns ţara cu cel mai mare nivel de creştere economică şi că drumul pe care l-a parcurs România "a fost complicat şi ezitant", dar că, odată cu alegerile din 2004, ţara noastră s-a înscris pe o traiectorie care exprimă adeziunea şi susţinerea valorile fundamentale ale UE.
"Cred că performanţa României a fost substanţial ajutată de prezenţa PNL ca factor decisiv în actul de guvernare, dar reuşita noastră nu ar fi fost posibilă dacă nu am fi avut un sprijin constant imediat după căderea dictaturii din partea prietenilor noştri liberali din Europa", a conchis Tăriceanu.
La rândul său, preşedintele liberalilor europeni, Annemie Neyts-Uytterbroeck, a ţinut să prezinte condoleanţe pentru cele 12 victime ale accidentului minier de la Petrila, dar a uitat că se află la Bucureşti, spunând că se află la Budapesta.
"Dragă Călin, aş începe prin a-mi exprima condoleanţele pentru tragicul accident care a avut loc în mină, acum două zile. Acest accident aminteşte de crudul adevăr că zi după zi oamenii îşi riscă viaţa pentru a furniza energie, suntem alături de ei, de famiile lor şi de români. Suntem în Budapesta… în Bucureşti… O, Doamne, este încă dimineaţă devreme, îmi cer scuze. Suntem în Bucureşti, scrie Bucureşti aici. Sunt foarte fericită să mă aflu în Bucureşti, astăzi", a spus Annemie Neyts.
Ea a subliniat progresul Bucureştiului, menţionând că este "o capitală vie şi nu oraşul trist de acum 20 de ani".
"Nu pot să vă spun cât s-a schimbat Bucureştiul şi cât de mult s-a îmbunăţăţit. Acum 20 de ani era un oraş trist, era multă tristeţe cu mult gri, acum este o capitală vie a unei ţări foarte vii, o ţară care caută mai multă forţă de muncă. Aveţi nevoie de oameni care să vină să lucreze în România pentru că nu sunt destui oameni", a spus liderul ELDR, urându-i lui Tăriceanu, liberalilor şi candidaţilor "toate cele bune".
Călin Popescu Tăriceanu a participat la reuniunea liberalilor sud-est europeni LIBSEEN, temele de discuţie referindu-se la procesul de extidere a UE, la Tratatul de la Lisabona sau la reformele economice şi financiare.
Tăriceanu a precizat că, în contextul temei lărgirii şi continuării procesului de extindere a UE, România "este o susţinătoare necondiţionată a acestui proces de continuare a lărgirii UE".
"Cred că, datorită poziţiei geografice pe care o are (România, n.r.) e interesată ca acest proces de extindere să se completeze cu zona Balcanilor de Vest. În calitate de prim-ministru am încercat să întreţin relaţii cât mai solide cu ţările din Balcanii de Vest şi să-i mobilizăm pe această cale a reformelor necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul a ţinut să-şi exprime bucuria vizavi de progresele ţărilor din Balcani, aspirante la calitatea de membre ale UE.
"Mă bucur că azi Croaţia este într-un stadiu avansat al procesului de aderare la UE. Mă bucură că alte ţări importante precum Macedonia şi Serbia au semnat Acordul de stabilitate şi asociere, lucru care le dă o perspectivă europeană clară. Cred că este de datoria noastră să continuăm acest proces pentru a crea în zona Balcanilor o zonă de stabilitate şi prosperitate. Aceasta este una din valenţele importante ale UE şi e de datoria noastră să ajutăm statele din zonă să se apropie cât mai mult de o perspectivă europeană", a apreciat liderul PNL.
El a mai spus că se bucură că întâlnirea cu europenii din Sud-Estul Europei are loc într-un moment important, în care majoritatea ţărilor europene sunt preocupate de "felul şi de soluţiile pe care trebuie să le pună în aplicare pentru depăşirea crizei financiare globale şi crizei economice".
"Cred că în această direcţie noi, ca liberali, avem un cuvânt important de spus în acest moment, în care tendinţe de a se reintroduce la sisteme protecţioniste şi de a se reveni la un dirijism puternic sunt extrem de manifeste. România în aceşti ultimi ani a fost un bun exemplu de cum poate să evolueze o ţară care se conduce pe baza principiilor şi valorilor fundamentale liberale", a adăugat Tăriceanu, ţinând să le mulţumescă "colegilor liberali din Europa" pentru susţinerea, imboldurile şi încrederea acordată în aceşti ani".
Citeşte mai multe despre reuniunea liberalilor din Sud-Estul Europei.