Tăriceanu: Scandalul din DNA e abia la început. Apar elemente noi/ Procurorul general s-a distins ca aghiotant al lui Kovesi. E ca apa sfinţită

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a răspuns joi, că scandalul din DNA este abia la început, întrebat fiind dacă declaraţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, va opri situaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tăriceanu a mai declarat că procurorul general, Augustin Lazăr, nu s-a remarcat până acum decât ca fiind „un aghiotant” al şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Urmărește
1875 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Scandalul din DNA e abia la început. Apar elemente noi/ Procurorul general s-a distins ca aghiotant al lui Kovesi. E ca apa sfinţită

Călin Popescu-Tăriceanu: Scandalul din DNA e abia la început, apar elemente noi

„Scandalul din DNA de abia e la început. Apar elemente noi, din câte am văzut astăzi, fostul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Ploieşti aduce şi el elemente suplimentare legate de practicile curente de la unitatea de elită, deci cred că ceea ce ar fi trebuit să facă procurorul general (Augustin Lazăr - n.r) era să îi suspende pe toţi de acolo şi să înceapă o cercetare serioasă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, acesta a precizat că nu a discutat cu Toader despre decizia pe care cel din urmă a luat-o faţă de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Noi vrem să respectăm acest angajament de a nu interfera factorul politic în justiţie. De aceea am lăsat ministrului, care are atribuţiile constituţionale, să analizeze şi, sigur, mai departe este responsabilitatea domniei sale de a anunţa ceea ce crede de cuviinţă”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat dacă o altă soluţie prezentată de Toader decât propunerea de revocare a lui Kovesi ar fi nemulţumitoare pentru el, acesta a răspuns: „Eu nu vreau să anticipez, nu ştiu ce doriţi voi. (…) Cred că dacă mai aveţi câteva ore răbdare, toată această curiozitate vă va fi satisfăcută”.

Tăriceanu: Procurorul general s-a distins ca aghiotant al lui Kovesi. E ca apa sfinţită

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că procurorul general, Augustin Lazăr, nu s-a remarcat până acum decât ca fiind „un aghiotant” al şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat dacă schimbarea şefei DNA ar rezolva problemele din sistem, Tăriceanu a răspuns: „Eu cred că faţă de astfel de abuzuri şi grave ilegalităţi, procurorul general şi Inspectia Judiciară, CSM au o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume pe deplin, pentru că încrederea în justiţie să nu fie făcută ţăndări şi văd că ce a făcut procurorul general, a făcut o cerere de începere a unei anchete care să fie condusă tot de doamna Kovesi. Păi, în condiţiile astea, este exact a pune lupul paznic la oi. Procurorul general nu s-a distins cu nimic până acum decât că este un fel de aghiotant al doamnei Kovesi. Procurorul general este ca apa sfinţită, ştiţi cum e apa sfinţită”.

Tăriceanu a precizat că această declaraţie o face ca simplu cetăţean, preocupat de funcţionarea justiţiei.

„Trebuie făcută o distincţie netă între activitatea procraturii şi activitatea instanţelor. Nu vreau să generalizez, dar există nişte semnale atât de grave încât în orice ţară procurorul general, în faţa unei astfel de situaţii, ar fi adoptat şi o serie de măsuri, nu pentru a tolera, pentru a se face că nu observă, şi pentru a da probabil impresia că până la urmă se încearcă muşamalizarea şi nu vedem nimic. Vedem că apar zi de zi noi dezvăluiri, noi ne arătăm îngrijorarea şi ei nu fac nimic”, a susţinut liderul Senatului.

Tăriceanu a adăugat că, în cazul scandalului DNA, reacţia CSM ar trebui să implice măsuri mai ample.

„Reacţia CSM este una corectă, dar cred că în faţa unei astfel de situaţii, mie mi se pare că ar fi trebuit din partea CSM nişte măsuri mult mai ample si mai rapide, pentru că suntem într-o situaţie cu totul anormală, nu este o banală alunecare, suntem în faţa unei dezvăluiri cu o amploare nemaivăzută până acum, ilegalităţi făcute de un grup de procurori şi lucrul acesta azvârle o lumină defavorabilă asupra întregului Parchet, pentru că ne putem imagina, că astfel de lucruri dacă au fost până acum tolerate, probabil că s-au întâmplat şi în alte părti (...) CSM-ul, din păcate, ar fi trebuit până acum să intervină singur, nu să apară la suprafaţă, aduse de către presă, aceste lucruri foarte grave. Dacă nu ar fi fost presa, ce s-ar fi întâmplat? CSM-ul ne-ar fi făcut un raport, probabil, în care ne-ar fi spus că totul merge perfect”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici