- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.04.2019, 10:52)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Se conturează sentimentul că românii nu sunt recunoscuţi ca membri UE cu drepturi depline
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că se conturează din ce în ce mai mult printre cetăţenii români sentimentul de a nu fi recunoscuţi ca membri UE cu drepturi depline şi că trebuie remarcat „că acest gust amar nu a generat un val populist”.
Urmărește
678 afișări
Tăriceanu: Se conturează sentimentul că românii nu sunt recunoscuţi ca membri UE cu drepturi depline. Foto: Hepta
„Toate sondajele arată că peste două treimi dintre români sunt încrezători în viitorul Uniunii Europene. Acest procent este semnificativ mai mare decât media europeană. Românii cred într-adevăr că cele patru libertăţi fundamentale, piaţa internă, politica de coeziune, politica agricolă comună şi extinderea Uniunii Europene reprezintă procese ce le-au influenţat în bine viaţa lor de zi cu zi. Este foarte dificil pentru noi, membri ai Parlamentului României, să explicăm alegătorilor noştri de ce nu se pot mişca liber încă în zona Schengen, chiar dacă guvernul român a îndeplinit de mult toate cerinţele impuse. Un sentiment de a nu fi recunoscuţi ca membri cu drepturi depline se conturează din ce în ce mai mult printre cetăţenii români. Ar trebui remarcat cu un ton apreciativ la adresa societăţii din România că acest gust amar nu a generat un val populist. Cu toate acestea, instituţiile europene sunt percepute acum ca nişte centre bune din punct de vedere economic, dar slabe din punct de vedere politic”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Conferinţa Interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene, care a avut loc în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Preşedintele Senatului a mai susţinut elitele europene au fost înlocuite de birocraţi, bancheri şi de ”experţi nealeşi”.
„Într-adevăr, elitele europene au abandonat ceea ce am fost obişnuiţi să apreciem, în cadrul naţional, drept politică şi au înlocuit-o cu supremaţia birocraţilor, a bancherilor şi a altor feluri de experţi nealeşi. Până acum au avut succes. Alegerile din mai vor reprezenta un test pentru Parlamentul European, un test prin care se va demonstra dacă aceştia vor avea în continuare succes. Uniunea Europeană speră să fie neperturbată de aceste alegeri, după cum se aşteaptă ca funcţionarea Parlamentului European să se bazeze în continuare pe compromisurile deja făcute între grupurile politice dominante. Este evident că Uniunea Europeană nu a dezvoltat niciodată componenta importantă a democraţiei pe care o ştim cu toţii drept opoziţie. Aşa că, ne lipseşte încă abilitatea de a organiza opoziţia în politica europeană. Acest eşec va conduce eventual atât la abandonarea completă a conceptului de opoziţie, cât şi la mobilizarea unei opoziţii populiste împotriva Europei din afara instituţiilor sale”, a conchis Tăriceanu.
El a adăugat că deficitul democraţiei e reprezentat la nivel european de lipsa de reprezentare la nivelul Parlamentului European.
„Principala trăsătură a deficitului democratic vizează o lipsă de reprezentare chiar la nivelul Parlamentului European. Partidele politice europene ca atare nu concurează pentru voturile unui electorat european bazându-se pe subiecte europene. Mai degrabă, lupta de la alegerile europene se poartă între partide politice naţionale şi se discută preponderent subiecte domestice, opţiunile alegătorilor bazându-se pe părerile acestora despre subiectele naţionale şi despre percepţia acestora asupra poziţiilor partidelor naţionale raportate la astfel de subiecte. De asemenea, alegătorii folosesc aceste alegeri pentru a evalua guvernul naţional. Astfel privite, alegerile europene eşuează ca instrument al democraţiei la nivel european pentru că nu reuşesc să reflecte voinţa demos-ului european cu privire la subiecte europene. Cetăţenii prind voce la nivelul Uniunii prin reprezentarea directă în Parlamentul European dar nu le este asigurată nici o modalitate de a mandata sau de a trage la răspundere instituţiile cheie ale guvernului Uniunii. Instituţia care-i reprezintă, Parlamentul European, nu are control direct asupra acţiunilor instituţiilor care guvernează, în primul rând asupra Comisiei. Această separaţie dintre reprezentare, pe de-o parte şi guvern, pe de alta este unică şi neobişnuită”, a mai susţinut Tăriceanu.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Băsescu: UE, pentru mine nu are secrete. Eu zic că o să ne batem pentru patru locuri/ Alianţa PSD-PNŢCD, doar în avantajul lui Pavelescu, este de părere fostul şef de stat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate