Tăriceanu: SPP şi SRI trebuia să-l fi avertizat pe Băsescu, demisia mea nu era necesară în 2007

Preşedintele Senatului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut luni că SRI şi SPP trebuia să-l fi avertizat pe Traian Băsescu în legătură cu persoanele cu care se întâlneşte, precum Bercea Mondial, dar şi că demisia sa din funcţia de premier nu ar fi fost justificată în 2007.

Urmărește
1054 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: SPP şi SRI trebuia să-l fi avertizat pe Băsescu, demisia mea nu era necesară în 2007

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Tăriceanu a susţinut că şeful statului ar fi trebuit să aibă o atitudine responsabilă în ceea ce priveşte întâlnirile cu Bercea Mondial.

”Cred că trebuie să înţelegem un lucru, când eşti preşedintele ţării îţi alegi bine locurile unde te duci, cu cine te afişezi, cu cine stai de vorbă, şi vă pot spune în mod cert că serviciile în acest caz îşi fac treaba şi trebuie să-şi facă treaba şi să-l avetizeze pe preşedinte, pentru că altfel sigur că se expune, aşa cum se întâmplă, unor consecinţe care nu sunt strict referitoare la persoana lui, ci angajează instituţia prezidenţială şi ţara în final”, a susţinut Tăriceanu.

De asemenea, el şi-a reiterat convingerea că SPP şi SRI are în vedere şi membrii familiei prezidenţiale.

Tăriceanu a fost întrebat dacă în momentul în care avea calitatea de premier SRI sau SPP îl avertizau cu privire la vizitele pe care le avea.

”Sigur că întotdeauna primeam informări prealabile în legătură cu riscurile potenţiale, pe care le puteam întâmpina cu ocazia unor deplasări în ţară, şi s-a întâmplat acest lucru nu o dată, şi sunt convins că şi preşedintele a primit întotdeauna aceste informări la fel cum le primeam şi eu”, a mai spus preşedintele Senatului.

De asemenea, el a fost întrebat dacă, în cazul ”bileţelului roz”, ar fi fost necesară demisia sa din funcţia de prim-ministru, având în vedere că era vorba despre o intervenţie solicitată şefului statului într-o anchetă în desfăşurare.

”Mie îmi pare bine că vă faceţi ecoul doamnei Elena Udrea, am să vă rog să luaţi bileţelul, pentru că a devenit public, şi acolo vorbeam clar despre următorul lucru: îi înaintam preşedintelui copia unei sesizări cu privire la o serie de iregularităţi sau nelegalităţi desfăşurate într-un proces de anchetă, pe un dosar. Şi îi ceream să semnaleze acest lucru CSM. Această chestiune nu poate fi sub nicio formă pusă în categoria solicitării unei influenţe sau un trafic de influenţă. Deci, preşedintele, care se duce regulat la CSM, avea obligaţia să ştie despre acest lucru şi nu am făcut decât să-i înaintez o copie a sesizării respective, nimic altceva. Nu era vorba despre nicio intervenţie la nimeni”, a mai spus Tăriceanu.

El a admis că şi ministrul Justiţiei putea informa CSM, însă i-a scris şefului statului pentru că ”numeşte judecători, numeşte membrii în tot felul de... în procuratură şi era firesc să fie înştiinţat despre acest lucru”.

În 2007, preşedintele Traian Băsescu a prezentat bileţelul ce i-a fost trimis de Tăriceanu la începutul anului 2005, împreună cu materialul Rompetrol.

"1. Dragă Traian, îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia, să vorbeşti la Parchet despre subiect?", scria Tăriceanu, care şi semna. Băsescu l-a acuzat la acel moment pe premier că i-a propus un parteneriat cu "oligarhiile", pe care nu l-a acceptat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat vineri că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la Comisile Parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici