Tăriceanu: Sunt dezamăgit de rezultatele Summitului de la Sibiu şi de modul în care Iohannis s-a prezentat/ Ce spune despre declaraţiile premierului olandez pe tema Schengen

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că e dezamăgit de modul în care s-a desfăşurat Summitul de la Sibiu. El a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a fost preocupat să facă poze cu liderii statelor membre ale UE, în loc să ridice problemele României, precum aderarea la spaţiul Schengen.

Urmărește
3074 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Sunt dezamăgit de rezultatele Summitului de la Sibiu şi de modul în care Iohannis s-a prezentat/ Ce spune despre declaraţiile premierului olandez pe tema Schengen

Tăriceanu: Sunt dezamăgit de rezultatele Summitului de la Sibiu şi de modul în care Iohannis s-a prezentat/ Ce spune despre declaraţiile premierului olandez pe tema Schengen

„Sunt dezamăgit de Summit, de rezultatele lui şi de modul în care preşedintele s-a prezentat. A fost mai degrabă interesat de pozele cu ceilalţi lideri din Europa, în loc să ridice problemele României, precum aderarea la spaţiul Schengen”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Drobeta Turnu-Severin.

Un alt motiv de nemulţumire invocat de preşedintele Senatului este organizarea Summit-ului în Sibiu.

„Summitul a fost organizat la Sibiu ca să îi facem plăcerea preşedintelui. Nu cred că acesta era scopul Summitului”, a conchis Tăriceanu.

Tăriceanu, despre declaraţiile premierului olandez pe tema Schengen: Întâi să îşi rezolve problemele

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că premierul Olandei, Mark Rutte, ar trebui să rezolve problemele din ţara lui, în loc să atace România. Liderul ALDE a amintit că UE a sancţionat în nenumărate rânduri Olanda.

„România a îndeplinit condiţiile de aderare la Schengen de foarte multă vreme. Declaraţiile premierului Rutte în legătură cu aderarea la Schengen m-au deranjat. Întâi să îşi rezolve problemele pe care le au ei, nu cred că le dă cineva dreptul să facă astfel de remarci. Cadrul legal european prevede o serie de condiţii de aderare pe care România le-a îndeplinit. Dacă vine cu condiţii suplimentare, acestea nu au niciun fel de bază. Cred că până la urmă Schengen-ul nu mai este chiar aşa o miză importantă, mai ales că sunt 12 ani de la aderare şi aceste atitudini nu sunt decât atitudini rău voitoare, la care cred că cei care fac parte din Executivul român trebuie să acorde mai multă atenţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Drobeta Turnu-Severin.

El a afirmat că există anumite interese pentru care Olanda nu vrea adearea României la Schengen.

„Niciunul dintre oficialii olandezi nu vor să recunoască acest lucru, dar sunt anumite interese politice, economice. Interesele politice le putem înţelege la nivel european. Sunt ţări care cred că ţările noastre din Estul Europei trebuie să urmeze ce spun ei, fără comentarii. Interesele economice sunt legate de contracte mari de achiziţii publice, cum sunt cele din domeniul apărării, pentru Corvete, altele sunt cele care vizează portul Constanţa”, a conchisb Tăriceanu.

Liderul ALDE a vorbit şi despre viziunea premierului olandez asupra statului de drept.

„Atunci când premierul Olandei spune că România are probleme cu statul de drept, eu am să îi pun o întrebare care este evident retorică: ce este în viziunea premierului Olandei statul de drept? Justiţia care funcţionează pe baze de protocoale secrete cu SRI şi cu toate abuzele şi excesele? Existenţa unor structuri paralele de putere care au ocultat structurile legitime şi democratice? Vreau să vă spun că noi am răsturnat atunci regimul comunist condus de Ceauşescu degeaba, pentru că după 30 de ani ne întoarcem de unde am plecat. Ăsta e modelul de stat de drept pe care îl înţelege premierul olandei? Sper să nu fie acesta”, a mai spus Tăriceanu.

Reacţia liderului ALDE vine după ce premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat joi că România va putea intra în spaţiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democraţiei şi ale statului de drept.

Întrebat când consideră că România va fi pregătită pentru a fi admisă în spaţiul Schengen, Rutte a declarat că acest lucru se va întâmpla când va începe să se conformeze "tuturor regulilor statului de drept şi ale democraţiei".

"România va fi admisă când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept şi ale democraţiei. Deocamdată, nu mergeţi în direcţia corectă", a afirmat oficialul olandez.

Principalul subiect al discuţiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE au făcut baie de mulţime, joi, la Summitul organizat la Sibiu.

La reuniunea de la Sibiu au participat preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şeful CE Jean-Claude Juncker, preşedintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron.

Printre cei prezenţi la Summit s-au numărat, de asemenea, şi prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte, premierul Ungariei Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Liderii statelor membre, prezenţi la summitul informal desfăşurat în România, au adoptat Declaraţia de la Sibiu, care reiterează principiile unei singure Europe, unităţii şi protejării democraţiei şi a statului de drept.

Summit-ul UE de la Sibiu s-a încheiat, joi seara, cu un spectacol folcloric si unul pop, la care au luat parte aproximativ 3.000 de oameni, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici