Tăriceanu transmite un semnal către Iohannis, referitor la numirea miniştrilor interimari: E nevoie de aprobarea Parlamentului
“În calitate, nu de preşedinte al Senatului, ci pe baza citirii Constituţiei, pot să vă spun că preşedintele trebuie să citească cu mare atenţie Constituţia atunci când va aproba propunerea de remaniere, întrucât s-a schimbat structura politică a Guvernului ”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.
Preşedintele ALDE face referire la articolul 85, alin 3 din Constituţie, care prevede: (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Totodată, alin 2 prevede: În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
“Deci pentru a putea exercita atribuţia de revocare şi numire este nevoie de aprobarea Parlamentului acordată la propunerea premierului”, a completat Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.
ALDE a decis luni ieşirea de la guvernare şi o alianţă cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat retragerea din Guvern a miniştrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.
Drept urmare, premierul Viorica Dăncilă a trimis azi propunerile pentru interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul.
Interimatele vin în locul demisionarilor: Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton.
Călin Popescu Tărceanu a mai spus, la scurt timp după retragerea formaţiunii de la guvernare, că ALDE va vota pentru moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă.