Tăriceanu transmite un semnal către Iohannis, referitor la numirea miniştrilor interimari: E nevoie de aprobarea Parlamentului

Publicat: 27 08. 2019, 18:47
Actualizat: 02 01. 2021, 15:44

“În calitate, nu de preşedinte al Senatului, ci pe baza citirii Constituţiei, pot să vă spun că preşedintele trebuie să citească cu mare atenţie Constituţia atunci când va aproba propunerea de remaniere, întrucât s-a schimbat structura politică a Guvernului ”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele ALDE face referire la articolul 85, alin 3 din Constituţie, care prevede: (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Totodată, alin 2 prevede: În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

“Deci pentru a putea exercita atribuţia de revocare şi numire este nevoie de aprobarea Parlamentului acordată la propunerea premierului”, a completat Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

ALDE a decis luni ieşirea de la guvernare şi o alianţă cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat retragerea din Guvern a miniştrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.

Drept urmare, premierul Viorica Dăncilă a trimis azi propunerile pentru interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul.

Interimatele vin în locul demisionarilor: Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton.

Călin Popescu Tărceanu a mai spus, la scurt timp după retragerea formaţiunii de la guvernare, că ALDE va vota pentru moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă.