„Eu nu văzut decizia prim-ministrului, nu ştiu dacă este desemnat un interimar pentru că în astfel de situaţii eu nu cred că un prim-ministru poate să desemneze un premier interimar. Ceea ce cred că doamna prim-ministru a făcut şi sper să nu greşesc, este o delegare a unor atribuţii limitate pe perioada în care domnia sa este în concediu. Adică rezolvarea problemelor curente care ţin de cabinetul prim-ministrului, nu este vorba de niciun fel de interimar. Nu împărtăşesc sesizarea Curţii de către preşedinte, am această experienţă a experienţei de prim ministru timp de patru ani, în care nu am avut niciodată niciun fel de consultare cu preşedintele în funcţie de la acea dată cu privire persoana care urmează să gestioneze treburile la Guvern pe perioada concediului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu vineri, în Parlament.
Klaus Iohannis cere, vineri, Curţii Constituţionale să soluţioneze un conflict juridic între premier şi preşedinte, după ce Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august, preşedintele considerând că premierul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea.
„Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru”, se arată în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Sesizarea este făcută ca urmare a deciziei premierului Viorica Dăncilă de a-şi delega atribuţiile în perioada 6- 13 august 2018, viceprim-ministrului Paul Stănescu. Klaus Iohannis acuză faptul că delegarea nu a fost anunţată şi la nivelul preşedintelui.
„Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa Preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6-13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai arată în sesizarea la CCR.